Τι κι αν οι προγνώσεις καιρού έδιναν πιθανή βροχόπτωση την ώρα της λιτανείας; Η παράδοση θέλει την ημέρα της γιορτής Της, η Παναγία Τρυπητή να φροντίζει ο καιρός να είναι κατάλληλος για να Την τιμήσουν οι πιστοί όπως Της αρμόζει. Κι ο κόσμος, ντόπιος και επισκέπτες, ήταν εκεί: στο Ιερό Προσκύνημα, στη λιτανεία, στην πλατεία, στα μπαλκόνια, στους δρόμους, για να προσευχηθούν, να ευχαριστήσουν, να ικετέψουν τις μεσιτείες Της.

Το πρωί της Παρασκευής, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, η πομπή ξεκίνησε γύρω στις 11 από την είσοδο του Ιερού Προσκυνήματος και μέσω της καθιερωμένης διαδρομής κατέληξε στην Πλατεία Αγίας Λαύρας για πρώτη φορά μετά το 2019, καθώς τόσο η πανδημία του κορωνοϊού, όσο και οι εργασίες κατασκευής της νέας πλατείας, είχαν φέρει προσωρινές αλλαγές στις λατρευτικές εκδηλώσεις. Στην πομπή συμμετείχαν μαθητικά τμήματα, πρόσκοποι και αναβιωτές, υπό τους ήχους των Φιλαρμονικών Αιγίου «Ευτέρπη», Ακράτας και Δημοτικής Αιγείρας «Ιωάννης Κοκονέτσης», όπως και αγήματα των τριών όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ την Εικόνα για μια ακόμη χρονιά μετέφεραν καθ’όλη τη διαδρομή άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου.

Αφού τελέστηκε δέηση από τους συλλειτουργούντες ιεράρχες (Πατρών κ. Χρυσόστομο, Κορίνθου κ. Διονύσιο, Επίσκοπο Κερνίτσης κ. Χρύσανθο, Γέροντα Αμβρόσιο και Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο), εκφωνήθηκε λόγος από τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, όπου δεν έλειψαν αιχμές κατά των πολιτικών που ψήφισαν τον νόμο περί γάμου ομοφυλοφίλων, καλώντας τους με ιδιαίτερο να αγαπούν και να σέβονται την Εκκλησία όπως τους αγαπά και Εκείνη. Ύμνους απέδωσαν μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγίου «Ιωάννης Κουκουζέλης» υπό τη διεύθυνση του κ. Φώτη Θεοδωρακόπουλου.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κα Χριστίνα Αλεξοπούλου, ενώ το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Μάντζος, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» κ. Βασίλης Στίγκας, οι βουλευτές Αχαΐας της ΝΔ κ. Ιάσων Φωτήλας, του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και της «Νίκης» κ. Σπυρίδων Τσιρώνης, ο αναπληρωτής Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Άννα Μαστοράκου, Γεωργία Ντάτσικα, Παναγιώτης Αντωνόπουλος και Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο ολυμπιονίκης και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Πύρρος Δήμας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: filodimos.gr