Αίγιο, 13 Φεβρουαρίου 2024

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, η εσπερινή ομιλία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Ισαάκ Παπαθανασίου, Ιερατικού Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Ακράτας, με θέμα «Άνω σχώμεν τας καρδίας. Με το βλέμμα στον ουρανό».

Αναφερόμενος ο ομιλητής σε χωρία από την Αγία Γραφή και την Πατερική Παράδοση, ανέλυσε την ουσία της πνευματικής ζωής, που τελικός σκοπός της είναι ο ουρανός, δηλαδή η Βασιλεία του Θεού. Υπογράμμισε ότι: «Ο πιστός που ακολουθεί συνειδητά τον Χριστό δεν μπορεί στη ζωή του να επηρεάζεται από τις αντιλήψεις του κόσμου, τα διάφορα φιλοσοφικά, ιδεολογικά και ηθικά ρεύματα, αφού οι χριστιανοί έχουν θέσει κέντρο και άξονα της ζωής τους τον Χριστό.  Γι’ αυτούς όλα τα προηγούμενα έχουν πεθάνει. Τώρα πλέον ζουν και αναπνέουν, θα λέγαμε, για τον Χριστό, ο Οποίος βρίσκεται πλέον αναληφθείς εν δόξη στα δεξιά του Θεού Πατρός. Το φρόνημα, οι σκέψεις, η διάθεση των χριστιανών οφείλουν να είναι στραμμένα στον ουρανό, όπου βρίσκεται ο δοξασμένος Χριστός. Η καινούργια ζωή των χριστιανών αρχίζει με το βάπτισμα και βιώνεται ως πραγματικότητα και πίστη μέσα από τη ζωή της Εκκλησίας, βιώνεται συν Χριστώ και εντός της Εκκλησίας, κάτι που για τους πολλούς, τους εκτός Εκκλησίας, αποτελεί κάτι παράδοξο, μυστηριακό, ίσως και μία κρυμμένη πνευματικότητα ακατανόητη για τους κοσμικούς.

Όποιος απέκτησε τη χάρη του Θεού, τα χαρίσματά Του και προπάντων τη χριστιανική αγάπη, έχει προχωρήσει πνευματικά και αισθάνεται τη θεία χάρη να τον πλημμυρίζει. Η ειρήνη του Χριστού αποτελεί κάλεσμα-κλήση προσωπική για κάθε πιστό, αλλά και προσωπική επιβράβευση για τον πνευματικό αγώνα που καταβάλλει κάθε πιστός, ώστε να μπορέσει να διαμορφώσει τον χαρακτήρα του ”κατά το μέτρον της ηλικίας Χριστού”. Το αποτέλεσμα της πίστεως είναι η ειρήνευση της καρδιάς και η αίσθηση της πνευματικής γαλήνης που νιώθει ο πιστός, όταν ζει μαζί με τον Χριστό, μακριά από τα πάθη και τις κακίες που αποτελούν αιτίες αναστατώσεως και ψυχικής ταραχής.

”Και η ειρήνη του Χριστού βραβευέτω εν ταις καρδίαις υμών, εις ην και εκλήθητε εν ενί σώματι, και ευχάριστοι γίνεσθε” (στιχ. 15). Ας προσέξουμε τον λόγο του Παύλου, η ειρήνη έρχεται όχι μόνον στον καθένα ατομικά, αλλά επιτυγχάνεται μέσα στο ενωμένο σώμα της Εκκλησίας του Χριστού, με τη βοήθεια της θείας χάριτος, και δεν προέρχεται από τις δικές μας ατελείς προσπάθειες, αλλά χαρίζεται ως βραβείο πνευματικό από τον Κύριο της ειρήνης (Β’ Θεσ. 3, 16), που με το αίμα Του στον Σταυρό συμφιλίωσε και αποκατέστησε σχέσεις ειρηνικές του ανθρώπου με τον Θεό. Ας το προσέξουμε, η όποια πνευματική πρόοδος στην καλλιέργεια των αρετών  που οδηγεί στον ουρανό, προϋποθέτει συμμετοχή στα μυστήρια και τη ζωή της Εκκλησίας και η εκδήλωση της νέας αναγεννημένης προσωπικότητας φανερώνεται στις σχέσεις μας με τον πλησίον, με τους άλλους πιστούς και με τον κόσμον όλον».

Μετά το πέρας της ομιλίας, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, μετέφερε τις πατρικές ευχές και ευχαριστίες του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, προς τον ομιλητή για την ανταπόκρισή του στην πρόσκληση, αλλά και για την εμπεριστατωμένη πνευματική και εποικοδομητική ομιλία του.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ