Αναφορά με την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλογικού Καλαβρύτων, της 5ης Απριλίου 2024, που έχει ως θέμα την αποχή των δικηγόρων του εν λόγω δικηγορικού συλλόγου από τα καθήκοντα τους από τη Δευτέρα 8/4/2024 έως την Παρασκευή 26/4/2024, κατατέθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αχαΐας και Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Παναγιωτόπουλου και τη συνυπογραφή του αρμόδιου Τομεάρχη Δικαιοσύνης Αλέξανδρου-Χρήστου Αυλωνίτη.

Η συγκεκριμένη αναφορά, η οποία αφορά στην υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων και στο μεγάλο ζήτημα της υποβάθμισης της ελληνικής επαρχίας  και των τοπικών κοινωνιών μέσω του νέου δικαστικού χάρτη που θέλει να φέρει η κυβέρνηση και ο πρώην «προοδευτικός» υπουργός κ. Φλωρίδης, ο οποίος είχε το θράσος ανερυθρίαστα να εκστομίσει από το βήμα της Βουλής ότι όποιος μιλάει για «μπαζώματα» για τα Τέμπη «είναι για τα μπάζα», έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης της 7ης Φεβρουαρίου 2024 για το Πρωτοδικείο Αιγίου, που πάλι είχε κατατεθεί με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παναγιωτόπουλου.

Ο Βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέκονται με κάθε μέσο, θεσμικό, συνδικαλιστικό και αγωνιστικό στο πλευρό τοπικών κοινωνιών και παραγωγικών φορέων για να διατηρηθούν στον ίδιο βαθμό οι κατά τόπους δικαστικές αρχές, ούτως ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών και για να μην ερημώσουν τόσο στην Αχαΐα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα τα επαρχιακά κέντρα, που αντιστέκονται ακόμη στην ερημοποίηση και συμβάλλουν στη παραμονή των νέων μας στον τόπο τους.

Επισυνάπτεται η αναφορά. 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων 

ΑΝΑΦΟΡΑ 

Για τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης 

Θέμα: «Απαράδεκτη η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων» 

Ο βουλευτής Αχαΐας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας  Παναγιωτόπουλος καταθέτει την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλογικού  Καλαβρύτων, της 5ης Απριλίου 2024, που έχει ως θέμα την αποχή των  δικηγόρων του εν λόγω δικηγορικού συλλόγου από τα καθήκοντα τους από τη  Δευτέρα 8/4/2024 έως την Παρασκευή 26/4/2024. 

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση αποτελεί μέρος των κινητοποιήσεων των τοπικών  κοινωνιών και των κοινωνικών και θεσμικών φορέων για να μην υποβαθμιστεί  δικαστικά και διοικητικά η περιοχή τους, όπως, δυστυχώς, αναμένεται να  συμβεί με τον νέο δικαστικό χάρτη. 

Συγκεκριμένα, η αποχή, σύμφωνα με την επιστολή, πραγματοποιείται «ως  ένδειξη διαμαρτυρίας για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου  Δικαιοσύνης για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας και την απαράδεκτη  υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων με τον εντελώς άστοχο και  παράλογο περιορισμό της κατά τόπο αρμοδιότητάς του». 

Τέλος, οι δικηγόροι του Δ. Σ. Καλαβρύτων θα συνεχίσουν να απέχουν το  παραπάνω χρονικό διάστημα «από όλες τις δίκες ενώπιον των πολιτικών, 

ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, καθώς και από τη συμμετοχή τους σε  συμβούλια και επιτροπές».  

Επισυνάπτεται η ανακοίνωση. 

Παρακαλούμε για δικές σας ενέργειες και σχετική ενημέρωσή μας. Αθήνα, 11 Απριλίου 2024, 

Οι καταθέτοντες βουλευτές 

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας 

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος