Αναφορά προς τον Πρόεδρο της Βουλής για τον υπουργό Υγείας με θέμα «Η νέα εγκύκλιος περί ακούσιας νοσηλείας δεν εγγυάται την ασφάλεια νοσηλευομένων ιατρών και νοσηλευτών» κατέθεσαν δεκαοκτώ (18) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αχαΐας και Τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου.

Όπως αναφέρεται στην αναφορά το Δ.Σ της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας (ΕΨΕ) εκφράζει την έκπληξή του για το περιεχόμενο της υπ’ αρ. Πρωτ. Γ3α/Γ.Π.οικ.6388/1-2-2024 εγκυκλίου βάσει του οποίου προβλέπεται ότι «οι αστυνομικοί που συνοδεύουν άτομο στα ΤΕΠ ενός νοσοκομείου για ψυχιατρική εξέταση μετά από εισαγγελική εντολή αποχωρούν πριν καν αρχίσει η εξέταση του, αφαιρώντας όλα τα μέτρα που έχουν λάβει έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία του ίδιου αλλά και του περιβάλλοντος».

Η ΕΨΕ εκτιμά ότι η εγκύκλιος οδηγία μπορεί να οδηγήσει στην διακινδύνευση της ασφάλειας και της υγείας τόσο των εξεταζόμενων όσο και των παρεχόντων υπηρείσες υγείας και ζητεί «άμεσα την αναστολή της εγκυκλίου μέχρι τουλάχιστον να γίνει η πρόσληψη (ουκ) ευάριθμου ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού φύλαξης από τα νοσοκομεία και βέβαια να διαμορφωθούν σε αυτά κατάλληλοι χώροι εξέτασης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για την αναίρεση της εγκυκλίου και την προάσπιση της υγείας και ασφάλειας όλων των επαγγελματιών υγείας και των ληπτών υπηρεσιών υγείας.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων 

ΑΝΑΦΟΡΑ 

Για τον κ. Υπουργό Υγείας 

Θέμα: «Η νέα εγκύκλιος περί ακούσιας νοσηλείας δεν εγγυάται την ασφάλεια  νοσηλευομένων ιατρών και νοσηλευτών». 

Ο βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταθέτει την από 2-2-2024  αναφορά της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας με τίτλο «Ανακοίνωση της ΕΨΕ για την  τελευταία εγκύκλιο του Υφυπουργού Υγείας που αφορά τη διαδικασία εισαγωγής ατόμων  κατόπιν εισαγγελικών εντολών». 

Στην ανακοίνωση το Δ.Σ της ΕΨΕ εκφράζει την έκπληξή της για το περιεχόμενο της υπ’ αρ.  Πρωτ. Γ3α/Γ.Π.οικ.6388/1-2-2024 εγκυκλίου βάσει του οποίου προβλέπεται ότι «οι  αστυνομικοί που συνοδεύουν άτομο στα ΤΕΠ ενός νοσοκομείου για ψυχιατρική εξέταση μετά  από εισαγγελική εντολή αποχωρούν πριν καν αρχίσει η εξέταση του, αφαιρώντας όλα τα  μέτρα που έχουν λάβει έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία του ίδιου αλλά και του  περιβάλλοντος». 

Κατά την εκτίμηση της ΕΨΕ αυτό θα έχει «ως συνέπεια, εξεταζόμενοι με ποικίλου βαθμού  διαταραχή της συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης και της καταστροφικής συμπεριφοράς  έναντι του εαυτού τους και τρίτων, αφήνονται πρόωρα στην ευθύνη νοσηλευτικών μονάδων  οι οποίες δεν έχουν ως σήμερα καταλλήλως στελεχωθεί και οργανωθεί χωροταξικά. Τα  ανωτέρω μπορεί να έχουν σοβαρότατες συνέπειες στην υγεία και στη σωματική ακεραιότητα  τόσο των εξεταζόμενων όσο και του προσωπικού. Επίσης, μπορεί να οδηγήσουν σε  αποκλεισμό από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας άτομα που τις έχουν απόλυτη ανάγκη». 

Η ανακοίνωση διαπιστώνει ότι οι προϋποθέσεις εφαρμογής μια τέτοιας εγκυκλίου οδηγίας,  δηλαδή 

«η πρόσληψη ειδικά εκπαιδευμένου και (ουκ ) ευάριθμου προσωπικού ασφάλειας και  φύλαξης” και 

“η διαμόρφωση των χώρων εξέτασης με τέτοιον τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η προστασία  όλων των εμπλεκομένων μερών και όπως, βεβαίως, επιβάλλεται από τις διεθνείς καλές  πρακτικές» εκλείπουν. 

Εξ ου η ΕΨΕ ζητεί «άμεσα την αναστολή της εγκυκλίου μέχρι τουλάχιστον να γίνει η  πρόσληψη (ουκ) ευάριθμου ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού φύλαξης από τα νοσοκομεία  και βέβαια να διαμορφωθούν σε αυτά κατάλληλοι χώροι εξέτασης»

Επισυνάπτεται η σχετική ανακοίνωση. 

Παρακαλούμε για δικές σας ενέργειες και σχετική ενημέρωσή μας.

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2024 

Ο καταθέτοντες Βουλευτές 

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας 

Ακρίτα Έλενα 

Αποστολάκης Ευάγγγελος 

Αυλωνίτης Αλέξανδρος 

Δούρου Ρένα 

Ζαμπάρας Μίλτιάδης 

Ηλιόπουλος Όθων 

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)  

Καραμέρος Γιώργος

Μάλαμα Κυριακή 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος Μπάρκας Κώστας 

Νοτοπούλου Αικατερίνη Παπαηλιού Γεώργιος 

Παππάς Πέτρος 

Πούλου Παναγιού 

Χρηστίδου Ραλλία 

Ψυχογιός Γεώργιος