Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου, "Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Μόνο ένας αστυνομικός για ολόκληρη την Αχαΐα»

Αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με θέμα «Αφήνουν χωρίς επαρκή αστυνόμευση την Αχαΐα και όλη τη ελληνική περιφέρεια» κατέθεσε, με τη συνυπογραφή του αρμόδιου τομεάρχη Κωνσταντίνου Μπάρκα, ο βουλευτής Αχαΐας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.

Η αναφορά συνοδεύεται από την ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας (Ε.Α.Υ.Α.) και τον πίνακα των μετακινήσεων αστυνομικών προς την Αχαΐα και όλη την ελληνική περιφέρεια, έγγραφα στα οποία αποτυπώνεται η αδιαφορία της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. για καλύτερη και επαρκή αστυνόμευση σε όλη την Ελλάδα.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία έχει ως τίτλο «Μείναμε στον άσσο… Ένας Αστυνομικός αρκεί για την Αχαΐα», και τον πίνακα στην Αχαΐα θα μετακινηθεί μόνον ένας αστυνομικός, τη στιγμή που ογδόντα οργανικές θέσεις τις καταλαμβάνουν αστυνομικοί που απασχολούνται σε υπηρεσίες γραφείων, ενώ σαράντα (40) αποστρατεύθηκαν.

Όπως γίνεται κατανοητό και εκφράζεται με την απόγνωση και αγανάκτηση της ανακοίνωσης της Ε.Α.Υ.Α., η αστυνόμευση και η ασφάλεια των πολιτών τίθεται εν κινδύνω, όταν η κατάσταση είναι ήδη βεβαρημένη, γεγονός που επιβεβαιώνει με το πιο εύγλωττο το καθημερινό αστυνομικό δελτίο.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων 

ΑΝΑΦΟΡΑ 

Για τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη 

Θέμα: «Αφήνουν χωρίς επαρκή αστυνόμευση την Αχαΐα και όλη τη  ελληνική περιφέρεια» 

Ο βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταθέτει την υπ’ Αρ. Πρώτ.: 10/2024 Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου της της Ένωσης Αστυνομικών  Υπαλλήλων Αχαΐας (Ε.Α.Υ.Α.), με τίτλο «Μείναμε στον άσσο… Ένας  Αστυνομικός αρκεί για την Αχαΐα». 

Στην ανακοίνωση η εν λόγω ένωση τονίζει τη λύπη και την αγανάκτησή της «για  την απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με την  ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας κατά τις τακτικές μεταθέσεις του  έτους 2024 με μόλις έναν (1) Αστυνομικό» και ορθά στηλιτεύεται ως «μια  απόφαση που συμβάλει στην διόγκωση του προβλήματος της έλλειψης  αστυνομικού προσωπικού στην περιοχή μας, όπου ήδη παρουσιάζονται κενά  του μεγέθους περίπου των ογδόντα (80) οργανικών θέσεων».  

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επιπλέον ότι από το σύνολο των οργανικών  θέσεων, τις ογδόντα (80) καταλαμβάνουν Αστυνομικοί που απασχολούνται σε υπηρεσίες γραφείου και δεν μπορούν να εκτελέσουν μάχιμες υπηρεσίες. Το  γεγονός αυτό μαζί με τις μαζικές αποστρατείες στο τέλος κάθε έτους, οι οποίες αγγίζουν τις σαράντα (40) αποχωρήσεις, προιωνίζονται έλλειμμα επαρκούς και  ασφαλούς αστυνόμευσης για την περιφερειακή ενότητα της Αχαΐας. Και όχι  μόνο, αφού στον πίνακα που επισυνάπτεται από την Ε.Α.Υ.Α. καταδικνύεται η  αττικοκεντρική πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό. 

Τέλος, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας τονίζει ότι θα συνεχίσει τις  παρεμβάσεις της ούτως ώστε να υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης από αυτή τη  στρεβλή κατάσταση ούτως ώστε να υπάρχει αστυνόμευση επιπέδου στην  Αχαΐα και ο «κάθε Πολίτης ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο ορεινό χωρίο της  χώρας μας δικαιούται την ουσιαστική παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας  δίπλα του».

Επισυνάπτονται η σχετική ανακοίνωση και ο πίνακας. Παρακαλούμε για δικές σας ενέργειες και σχετική ενημέρωσή μας. Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2024 

Οι καταθέτοντες βουλευτές 

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας 

Μπάρκας Κωνσταντίνος