Στην πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση των εργαζομένων στην Υγεία με πορεία που ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Υγείας έδωσε το παρών ο Βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΟΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σε σύντομη παρέμβασή του ανέφερε ότι «σαράντα χρόνια μετά την ιστορική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη θέλει να το εκθεμελιώσει. Με μεθοδικό σχεδιασμό από το 2019 και παρά τα διδάγματα της πανδημίας, υπονομεύει τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας με αποτέλεσμα την απαξίωσή του».

Επεσήμανε δε ότι όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και η ΠΟΕΔΗΝ «το βασικότερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωσή του ΕΣΥ, αφού υπάρχουν 40.000 κενές οργανικές θέσεις και υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι, ενώ το 35% των διασωστών στο ΕΚΑΒ, των εργαζόμενων στην Πρωτοβάθμια και των προνοιακών υπαλλήλων στις προνοιακές μονάδες είναι επίσης συμβασιούχοι. Τα νοσοκομεία δουλεύουν με 3.000 λιγότερο προσωπικό».
Τόνισε επίσης ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να ανακοπεί το κύμα φυγής από το ΕΣΥ και να ενισχυθεί η λειτουργία του με μόνιμο προσωπικό. Η μόνη λύση είναι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων και νέες προσλήψεις με ταυτόχρονη αύξηση μισθών που θα κάνει το δημόσιο σύστημα ελκυστικό για τους νέους επιστήμονες, που μπροστά στην υφιστάμενη επιλέγουν τη φυγή είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στο εξωτερικό».

Τέλος, εκτός από τις ελλείψεις σε προσωπικό έκρουσε τον κώδωνα και του κινδύνου και για τις ελλείψεις σε υλικά και τη μη συντήρηση των υποδομών με αποτέλεσμα οι υγειονομικές δομές να οδηγούνται και στην υλικοτεχνική κατάρρευση.