Την ώρα που οι μελισσοκόμοι μας διαδηλώνουν για τα δίκαια αιτήματά τους στην Πλατεία Συντάγματος, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του βουλευτή Αχαΐας και τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου καταθέτουν ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «25.000 οικογένειες μελισσοκόμων σε απόγνωση».
Στην ερώτηση περιγράφεται η τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει ο ιδιαίτερος κλάδος των μελισσοκόμων, λόγω του κόστους παραγωγής, των ελληνοποιήσεων με νόθευση του μελιού, της μη ισότιμης αντιμετώπισης του από υπουργείο και ΕΛΓΑ, καθώς και άλλων απαγορεύσεων από αστυνομία, πυροσβεστική και δασαρχεία, που δυσχεραίνει την άσκηση αυτής της σημαντικής αγροτοκτηνοτροφικής δραστηριότητας.
Τα ερωτήματα, που αποτυπώνουν το ζήτημα επιβίωσης των μελισσοκόμων μας, είναι αμείλικτα και απαιτούν άμεση λύση, για ένα κλάδο που συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική κρίση, στην υγιή διατροφή των πολιτών και στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.
Στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είμαστε στο πλευρό των μελισσοκόμων και των οικογενειών τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

Θέμα: «25.000 οικογένειες μελισσοκόμων σε απόγνωση»

Η διάλυση της γεωργικής παραγωγής και η αδιαφορία της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση όλους τους κλάδους και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτόν. Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι μελισσοκόμοι, αυτός ο ιδιαίτερος σε αξία και συνεισφορά στην αειφορία κλάδος, οι οποίοι αντιμετωπίζουν λόγω των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών των κυβερνώντων σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. 

Το γεγονός ότι η μελισσοκομία και οι μελισσοκόμοι δεν εγγράφονται στις προτεραιότητες της πολιτείας, φαίνεται από το γεγονός δεν υψώνεται καμιά ασπίδα προστασίας τους απέναντι στην εκτίναξη του κόστους παραγωγής, η οποία σε συνδυασμό με τις χαμηλές – εξευτελιστικές τιμές στο μέλι, τις οποίες διαμορφώνουν οι έμποροι-διακινητές-τυποποιητές, εξαφανίζουν το εισόδημα των μελισσοκόμων ,διαμορφώνοντας ένα δυστοπικό τοπίο και απειλούν το μέλλον της ύπαρξής τους.

Επιπλέον, σε σχέση με τα πακέτα στήριξης που δίνονται -αν και αυτά χαμηλά- σε αγρότες και κτηνοτρόφους, οι μελισσοκόμοι βιώνουν την εις βάρος τους ετεροβαρή αντιμετώπιση του κράτους, αφού αυτά που περισσεύουν μετά από την κυβερνητική «διαλογή» για τον συγκεκριμένο κλάδο, μπορούν να χαρακτηριστούν ως «ψίχουλα». Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι οι μελισσοκόμοι είναι και αυτοί αποδέκτες των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης, αλλά βιώνουν την τεράστια και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις αποζημιώσεις και στις ενισχύσεις των πληγέντων μελισσοκόμων.

Δεν είναι όμως μόνον αυτά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι. Το μεγάλο και κομβικό ζήτημα με «ελληνοποιήσεις» πλήττει βάναυσα τον κλάδο, αφού εισάγονται στη χώρα μας προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας, νοθευμένο και φιλτραρισμένο μέλι χωρίς γύρη, που όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι γίνεται χαρμάνι με ελάχιστη ποσότητα ελληνικού μελιού και πωλείται ως ελληνικό. Η στρεβλή για το εγχώριο μέλι αυτή κατάσταση, «διευκολύνεται» από το υφιστάμενο νομοθετικό κενό. Μεγάλο και δύσκολα διαχειρίσιμο πρόβλημα για τους μελισσοκόμους αποτελεί κι η χρήση φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν οι αγρότες, τα οποία εμπεριέχουν μελισσοτοξικές ουσίες.

Στα επίσης κομβικά ζητήματα που ταλανίζουν τον επαγγελματικό αυτό κλάδο είναι οι κλήσεις από τη Τροχαία λόγω της χρήσης του παράπλευρου οδικού δικτύου, όπως συμβαίνει στην Αχαΐα, η διάταξη του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες απαγορεύει τη χρήση του καπνιστηρίου, βασικού εργαλείου της μελισσοκομικής εργασίας, μετά τις 11:00 στα δάση, που επί της ουσίας, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη την άσκηση της εργασίας των μελισσοκόμων και τα πρόστιμα από μέρος των  τοπικών δασαρχών, οι οποίοι κατά παρέκκλιση και παρερμηνεία του Νόμου βεβαιώνουν πρόστιμο σε μελισσοκόμους, αποκλείοντας κατά αυτόν τον τρόπο την πρόσβαση σε περιοχές τεράστιου μελισσοκομικού ενδιαφέροντος.

Τέλος, η μέλισσα αποτελεί τον κύριο επικονιαστή της άγριας βλάστησης και των καλλιεργειών, διατηρώντας και αυξάνοντας τη βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος. Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, όπως παρατίθενται από τους μελισσοκόμους, η μέλισσα θεωρείται η άμεσα υπεύθυνη για 87 βασικά βρώσιμα προϊόντα και για το 75% των καλλιεργήσιμων φρούτων, λαχανικών και σπόρων/καρπών, ενώ μέσω της επικονιαστικής της δράσης δεσμεύει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.  Για όλα τα παραπάνω, δεν έχει καν αναγνωριστεί το λειτούργημα που επιτελεί ο Έλληνας Μελισσοκόμος, δεν ανταμείβεται, αλλά αντίθετα εξακολουθεί να θεωρείται παρίας μέσα στα δάση και στις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Επειδή, ο σημαντικός κλάδος της μελισσοκομίας λόγω των οικονομικών συνθηκών, των κυβερνητικών πολιτικών και της κλιματικής κρίσης κινδυνεύει με κατέρρευση.

Επειδή, την περασμένη χρονιά η παραγωγή του μελιού ήταν μειωμένη κατά περίπου 60% (https://www.kathimerini.gr/society/562883413/o-thanatos-toy-melissokomoy/).

Επειδή, η ελληνική μελισσοκομία με 2.200.000 κυψέλες και οι 25.000 οικογένειες  μελισσοκόμων στη χώρα μας συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Επειδή, οι μελισσοκόμοι προστατεύουν τα δάση μας.

Επειδή, το γνήσιο ελληνικό μέλι αποτελεί έναν από τους ποιοτικότερους «πρεσβευτές» του ελληνικού πρωτογενούς τομέα και της υγιούς μεσογειακής διατροφής.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  • Θα αποφορολογηθεί το πετρέλαιο κίνησης και θα υπάρξει μόνιμη ένταξη στο αφορολόγητο καθεστώς, καθώς και μείωση στο ελάχιστο του ΦΠΑ αναφορικά με τις πρώτες ύλες, τον αγροτικό μηχανολογικό εξοπλισμό και τα λοιπά αναλώσιμα αναγκαία για την εξάσκηση της μελισσοκομικής δραστηριότητας;
  • Θα δημιουργηθεί μόνιμος μηχανισμός στον ΕΛΓΑ άμεσης χρηματοδότησης πληγέντων μελισσοκόμων από φυσικές καταστροφές και πλήρης αποζημίωση ζωικού και μηχανολογικού κεφαλαίου;
  • Θα καθοριστεί άμεσα η ελάχιστη ποσότητα γύρης στο ελληνικό μέλι μέσω νομοθετικού πλαισίου και νομοθέτηση καλώς ορισμένων για τον αυτό σκοπό εργαστηριακών μεθόδων, καθώς και ενεργοποίηση του ισοζυγίου μελιού στις εισαγωγές και στην τυποποίηση μελιού;
  • Θα υπάρξει πρόνοια για την τήρηση της ορθής χρήσης των φυτοφαρμάκων από τους αγρότες ούτως ώστε να μην πλήττεται η μελισσοκομία;
  • Θα προβλεφθεί η ελεύθερη πρόσβαση και χρήση των παράπλευρων οδών από τους μελισσοκόμους λόγω της φύσης του επαγγελματικής μας δραστηριότητας;
  • Θα επιτραπεί η ελεύθερη είσοδος στα δάση και ελεύθερο εργασίας σε αυτά με τα απαιτούμενα, βέβαια, αυξημένα πυροσβεστικά μέσα σε ισχύ (λειτουργικοί πυροσβεστήρες, καθαρισμένοι και αποψιλωμένα χώροι μελισσοκομείου κ.ά.);
  • Θα λαμβάνει χώρα η τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο Νόμος 6238/1934, και θα εκδοθεί άμεσα ερμηνευτική εγκύκλιος για το τι θεωρείται τελικά δημόσιος δρόμος και πώς επηρεάζει την τοποθέτηση των μελισσοσμηνών και την απρόσκοπτη άσκηση της μελισσοκομικής δραστηριότητας;
  • Θα υπάρξει επιδότηση επικονίασης και πλήρης ένταξη στη νέα ΚΑΠ και στο «πρασίνισμα» αναγνωρίζοντας γη σπουδαία συνεισφορά του μελισσοκόμου στην αειφορία και βιωσιμότητα του οικοσυστήματος;