ΑΝΩ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ (ΚΑΡΝΕΣΙ): Αξίζει να επισκεφθείτε το γεφύρι του 18ου αιώνα, την πηγή της Μπουλούμπασης και το πανέμορφο φαράγγι της Δασκαλόβρυσης έως την πηγή του ποταμού Ζούγρα. 

0
1354

Το χωριό ΑΝΩ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ ( ΚΑΡΝΕΣΙ ) βρίσκεται Νότια της πόλης των Καλαβρύτων και απέχει από αυτήν 27 χιλιόμετρα. Είναι κτισμένο στους πρόποδες του βουνού Αγριομυγδαλιά και έχει υψόμετρο 700 μέτρα.

Μέχρι το 1924 ονομαζόταν Καρνέσι οπότε με Κυβερνητική απόφαση άλλαξαν τα ονόματα όλων των χωριών που θεωρήθηκαν Σλαβικά και μετονομάστηκε σε Άνω Κλειτορία . Το όνομα αυτό κληρονόμησε από την αρχαία Αζανική πόλη Κλείτωρ, ερείπια της οποίας σώζονται έως σήμερα στον κάμπο του χωριού.

Κατά την απογραφή του 1914 , όπου ιδρύθηκαν οι κοινότητες και συντάχθηκε το πρώτο δημοτολόγιο, απογράφηκαν 682 κάτοικοι. Το 2010 αριθμεί περίπου 40 μόνιμους κατοίκους.

Απέχει πέντε λεπτά με αυτοκίνητο από την Κλειτορία , που είναι το εμπορικό κέντρο της περιοχής, 15 λεπτά απο τα Σπήλαι Λημνών και 30 λεπτά απο το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων.

Αξίζει να επισκεφθείτε τα αξιοθέατα του χωριού , τον αρχαίο Κλείτωρ και το Φραγκοκλήσι , τον Άγιο Παντελεήμονα με την φανταστική θέα, τον μύλο του Καμζώλα με το γεφύρι του 18ου αιώνα, την πηγή της Μπουλούμπασης και το πανέμορφο φαράγγι της Δασκαλόβρυσης έως την πηγή του ποταμού Ζούγρα. 

Το ποτάμι το οποίο βλέπουμε στις φωτογραφίες, πηγάζει από την πηγή “Ζούγρα” που βρίσκεται στο ομώνυμο βουνό (κατά την τοπική ονομασία).

Το ποτάμι αυτό έχει μήκος περίπου 5 χιλιομέτρων και χύνεται στην κοιλάδα που κάποτε γνώρισε μεγάλη ακμή η πόλη “Αρχαίος Κλείτωρ”.

Το ποτάμι γεωγραφικά υπάγεται στο χωριό Άνω Κλειτορία ή Καρνεσι ενώ κατά μήκος του ποταμού μέχρι το 1960 λειτουργούσαν τέσσερις μύλοι για παραγωγή ψωμιού.

Σήμερα, σώζονται οι δύο μύλοι ενώ ο ένας έχει υποστεί αναπαλαίωση και διατηρεί την αρχική του εικόνα.

Το εν λόγω ποτάμι χαρακτηρίζεται από σχετική συνέχεια και σταθερότητα τροφοδοσίας νερού χειμώνα- καλοκαίρι ενώ παράλληλα η διάβρωση του νερού έχει σχηματίσει αρκετά ημιστρόγγυλα κοίλωματα που μοιάζουν με μικρές λιμνούλες τις οποίες αποκαλούμε και βουλιαγκες.

Εκεί απολάμβαναν τα καλοκαιρινά τους μπάνια οι κάτοικοι του χωριού ενώ πολλοί συγχωριανοί μας εκεί έμαθαν να κάνουν μπάνιο μιας και δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν εύκολα την θάλασσα ειδικά σε παλαιότερα χρόνια.

Από το σημείο που πηγάζει το ποτάμι έως το σημείο που συναντιέται με τον Κλειτοριο ποταμό, ο ποταμός θυμίζει μικρό φαράγγι με ιδιαίτερο ανάγλυφο. Στις ιδιομορφίες του ποταμού θα πρέπει να συμπεριλάβουμε τους καταρράχτες που σχηματίζονται ενώ αξίζει να τονίσουμε πως υπάρχουν και αρκετές πηγές με πόσιμο νερό.

Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις το ποτάμι θα μπορούσε να περπατιέται σε όλο του το μήκος και να γίνει πόλος έλξης για τους απανταχού φυσιολάτρεις.

ΠΗΓΗ ΑΠΟ ΤΟ FB – ΑΝΩ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΝΕΣΙΩΤΩΝ