Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τον τομέα των Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, απάντησε σήμερα, Παρασκευή 22 Μαρτίου, σε επίκαιρη ερώτηση εκπροσώπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας  «ΝΙΚΗ», με θέμα την ασφάλεια στην εναέρια κυκλοφορία. 

Η Υφυπουργός κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της, αρχικά, επεσήμανε ότι προωθούνται έργα υποδομής απομακρυσμένων ψηφιακών πύργων, ποσού 87 εκατομμυρίων ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, την ενίσχυση της ασφάλειας και την υποβοήθηση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας σε 12 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Ως εκ τούτου όπως, υπογράμμισε η κυρία Αλεξοπούλου, «έχουν συναφθεί συμβάσεις προμήθειας και εγκατάστασης: νέου συστήματος επικοινωνιών και καταγραφής φωνής για τις ανάγκες των κέντρων ελέγχου Αθηνών – Μακεδονίας, συστημάτων επικοινωνίας και καταγραφής φωνής των Διεθνών και Περιφερειακών Αερολιμένων, συστημάτων πλοήγησης σε αεροδρόμια και οριοθέτησης αεροδιαδρόμων και παρελήφθη το RADAR επιτήρησης επιφάνειας και συνεργατικής επιτήρησης του Ελ. Βενιζέλος».

Καταλήγοντας, στην πρωτολογία της η Υφυπουργός, αναφέρθηκε και στον διορισμό 35 Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, βάσει παλαιότερου διαγωνισμού ΑΣΕΠ καθώς και στο νέο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για την πρόσληψη 141 υπαλλήλων επιτελικών – επιχειρησιακών ειδικοτήτων.

Κατά τη δευτερολογία της, η κυρία Αλεξοπούλου, διευκρίνισε, ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι ο εκσυγχρονισμός του Συστήματος Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας και του εξοπλισμού αεροναυτιλίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και η αναβάθμιση των συστημάτων RADAR. Κλείνοντας η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, επανέλαβε ότι: «τα προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, των συστημάτων επικοινωνιών, πλοήγησης – NAVAIDS, επιτήρησης (RADAR) και διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας, που υλοποιούμε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είναι συνολικής δαπάνης 170 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, ενώ επιπλέον ποσό 87 εκατομμυρίων, εφόσον εγκριθεί το αίτημά μας, αναμένεται να είναι η δαπάνη για τη δημιουργία υποδομής απομακρυσμένων ψηφιακών πύργων (Remote Digital Towers), εκ των οποίων 70 εκατομμύρια, από χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και 17 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».