ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ  –   ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Την ετήσια  Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια, την περασμένη εβδομάδα, στο φιλόξενο και επισκέψιμο οινοποιείο Τετράμυθος στο Άνω Διακοπτό.                                                                                                               

Στη διάρκειά της έγινε  απολογισμός των μεγάλων φετινών Οινοξενείων (Αύγουστος 2023) που ανέδειξαν την Αιγιάλεια ως μια περιοχή που έχει να «πει» κάτι σημαντικό, που έχει να προσφέρει ιδιαίτερες εμπειρίες στον επισκέπτη.

* Για πρώτη φορά οργανώθηκε ταξίδι προετοιμασίας με δημοσιογράφους του Τουρισμού και της γεύσης αλλά και tour operators ειδικών μορφών τουρισμού, οι οποίοι επανήλθαν με μικρά γκρουπ στη διάρκεια των Οινοξενείων αλλά και μετέπειτα, ενώ δημοσιεύτηκαν σημαντικά άρθρα σε έγκυρα περιοδικά αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους συνιστούσαν την περιοχή ως προορισμό.(Αθηνόραμα, Πρώτο Θέμα,Olive Magazine κ.ά.,) 

* Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε πολυσέλιδο τοπικό  έντυπο με τίτλο “ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ News”που έφερνε στην επιφάνεια τα μοναδικά πλεονεκτήματα της περιοχής Αιγιαλείας και Καλαβρύτων. 

*Για πρώτη φορά το Δίκτυο αξιοποίησε εξωτερικές συνεργασίες τόσο στην Πάτρα (Mosaic) όσο και στην Αθήνα (Marian Spigos) που εξασφάλισαν ευρύτητα στήριξης και επικοινωνίας με ποιοτικά στάνταρ.

*Με πρωτοβουλία των μελών του Δικτύου συγκεντρώθηκε γύρω από τον θεσμό μια ισχυρή συναίνεση φορέων και εταιρειών που μεταφράστηκε σε χορηγίες διπλάσιου ποσού των χρημάτων του Δημοτικού προϋπολογισμού, πράγμα που έκανε κατορθωτό να καλυφθεί  το κόστος ενός τόσο πλούσιου προγράμματος, χωρίς εισιτήριο σε όλες τις εκδηλώσεις. Η ΠΔΕ, η Αχαΐα Αναπτυξιακή, το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού Βουραικού, το Ίδρυμα Κουτσοχέρα και το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου (Costa Navarino), η ένωση των Δήμων της Δ. Ελλάδας και πολλές εταιρείες του Οινικού κλάδου.

*Για πρώτη φορά οργανώθηκαν δυο «μικρά φεστιβάλ» μέσα στο Φεστιβάλ Οινοξένεια που σημείωσαν αξιοσημείωτη επιτυχία. Οι «Μουσικές Σκάλες» φέρνοντας στην επιφάνεια τον κρυμμένο θησαυρό που αποτελούν για το Αίγιο οι πολυάριθμες σκάλες που ενώνουν τα Γαλαξιδιώτικα και το  κέντρο με την παραλία της πόλης. Μικρά μουσικά σχήματα, χορός, γευστικές δοκιμές εναλλάσσονταν σε έναν γοητευτικό περίπατο για δυο ώρες το σούρουπο ενθουσιάζοντας τόσο τους Αιγιαλείς που ανακάλυπταν το ελκυστικό πρόσωπο της πόλης και ακόμη περισσότερο τους τυχερούς πολυάριθμους επισκέπτες που κατέφθασαν. Μέσω των ιδιαίτερων φωτισμών, σημεία της πόλης που περνούσαν απαρατήρητα, εντυπωσίασαν και ήρθαν ξανά στην επιφάνεια.

 

*Το δεύτερο μικρό φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ υπήρξε η «Οινοξένεια Πολιτεία» μια πραγματική μικρή κοινωνία γνώσεων, γεύσεων, μουσικής, τοπικών προϊόντων, κινηματογράφου και εικαστικών που στήθηκε για ένα διήμερο στο προαύλιο χώρο του Πολύκεντρου και η οποία φιλοξένησε τα επίσημα εγκαίνια.

*Δύο από τις υπόλοιπες εκδηλώσεις των Οινοξενείων ξεδίπλωσαν φέτος όλο το δυναμικό τους και καθιερώθηκαν ως εκδηλώσεις εθνικής εμβέλειας που θα αποτελέσουν στο μέλλον τους «Πρεσβευτές» των Οινοξενείων και όλης της Αιγιάλειας. Πρόκειται για την συγκλονιστική συναυλία των Σάκη Παπαδημητρίου και Βασίλη Λέκκα στο αρχαίο θέατρο της Αιγείρας, μια μουσική παράσταση-απόδοση αρχαίας ελληνικής λυρικής ποίησης για το κρασί και τον έρωτα, καθώς και η μουσικοχορευτική λαϊκή παράσταση για τον τρύγο που δημιούργησε το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου, με τον κορυφαίο κλαρινίστα Ν. Φιλιππίδη, κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου στο κατάμεστο υπαίθριο θέατρο «Γιώργος Παππάς».

* Γόνιμη συνεργασία επετεύχθη με το κορυφαίο περιοδικό «Γαστρονόμος» της Καθημερινής γύρω από την μεγάλη μαγείρισσα της παραδοσιακής μας κουζίνας Εύη Βουτσινά που καθώς έγραψε ο αρχισυντάκτης του κ. ‘Άγγελος Ρέντουλας «η αγάπη σας για τον τόπο σας, η αγάπη σας για το ωραίο ήταν από τα πιο συγκινητικά πράγματα που βίωσα φέτος.»

*Για πρώτη φορά οργανώθηκε ένα πολύ σημαντικό διήμερο στα Καλάβρυτα με την συνεργασία και την στήριξη της ΑΧΑΪΑΣ Αναπτυξιακής που έριξε τους προβολείς του στο μεγαλύτερο σε ηλικία φυτό αμπέλου στην χώρα μας που βρίσκεται στο χωριό Παγκράτι των Καλαβρύτων, διατηρητέο μνημείο της Φύσης, „το κλήμα του Παυσανία“, ενώ οργανώθηκε ένα σημαντικό συνέδριο για την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στην επαρχία Καλαβρύτων και την σημασία της γαστρονομίας και των τοπικών οίνων στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, παρουσία συνέδρων από όλη την Πελοπόννησο.

*Από τη μεριά τους τα Οινοποιεία δημιούργησαν ξεχωριστές εκδηλώσεις στους χώρους και στους αμπελώνες τους,  που όπως κάθε χρόνο αποτελούν την ραχοκοκαλιά των Οινοξενείων, ενώ σημαντικά σεμινάρια (master classes & workshop) πραγματοποιήθηκαν στα Καλάβρυτα και στην ύπαιθρο της Αιγιάλειας.

Υπολογίζεται πως στο σύνολο των εκδηλώσεων συμμετείχαν 6-7.000 άτομα (κάτοικοι και επισκέπτες) που γίνονται οι καλλίτεροι πρεσβευτές για την περιοχή.

Το Δ.Σ. του Δικτύου ευχαρίστησε ονομαστικά τους Χορηγούς, τους Συνεργάτες και τους Εθελοντές που χωρίς αυτούς οι δράσεις θα είχαν ατέλειες και  ενημέρωσε την Γενική Συνέλευση ότι ήδη τρέχουν οι ακόλουθες προσπάθειες: 

*Εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών σε συνεργασία με την ΠΔΕ και το Πανεπιστήμιο Πατρών

*Συνεργασίες και ανταλλαγές με το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου (του μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος της Μεσσηνίας Costa Navarino).

*Συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας στο πρόγραμμα Iter Vitis

*Πρόταση που κατέθεσε το Δίκτυο μαζί με τον κ. Κ. Παπακωνσταντίνου για την Παναιγιάλειο διαδρομή αμπελώνων και συμμετοχή στον διάλογο για το Branding της περιοχής που ανέθεσε ο Δήμος Αιγιάλειας.

*Συμμετοχή στο αναπτυξιακό συνέδριο της «Πελοπόννησος» τον προσεχή Ιούνιο.

*Ημερίδα για την τοπική ποικιλία Μαυροδάφνη στην Πάτρα, με συμμετοχή εισηγητών εθνικής και παγκόσμιας εμβέλειας, τον προσεχή Μάιο.

*Τις  «Ανοιχτές Πόρτες» των οινοποιείων το διήμερο 18-19 Μαΐου και το αντίστοιχο event «Ροζέ εν πλώ»  καθώς και προβολή ταινίας με την παρουσία του παραγωγού της και μέλους της ελβετικής ακαδημίας Οίνου, Ν. Μάνεση (Academie Internationale du Vin).

Φυσικά αναμένεται συνάντηση με τον Δήμο Αιγιαλείας για τα ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2024 ώστε το Φεστιβάλ να εξελιχθεί σε καταλύτη για την βιώσιμη τουριστική και συνολική ανάπτυξη της περιοχής.