Απομονώθηκε ο Ανδρουλάκης στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ: Δέχτηκε σφοδρή κριτική – Τον σέρνουν σε κάλπες μέσα στο 2024

0
56

Oμαδικά πυρά από Κώστα Σκανδαλίδη, Πέτρο Ευθυμίου, Θόδωρο Μαργαρίτη, Μιχάλη Κατρίνη, Μιλένα Αποστολάκη, Νάντια Γιαννακοπούλου, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Μανώλη Χριστοδουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Τόνια Αντωνίου, Στέφανο Παραστατίδη – Ήταν επιθετικός και στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και είπε ότι θα ανοίξει τα χαρτιά του στην Κεντρική Επιτροπή.

Με τον ίδιο επιθετικό τόνο προς τους «αμφισβητίες», άνοιξε και έκλεισε πριν από λίγο την κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και την κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης, που δέχθηκε νωρίτερα μια καταιγίδα πυρών από τα περισσότερα στελέχη που πήραν τον λόγο.

Μετά την πρώτη κίνηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει πλήρως την ευθύνη του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και να επιμείνει στο «κλίμα» των διαγραφών, κορυφαία στελέχη διαφώνησαν ανοιχτά με βασικές επιλογές του και ζήτησαν προσφυγή στις κάλπες μέσα στο φθινόπωρο για την εκλογή ηγεσίας.

«Με απογοήτευσες με την συνέντευξή σου», του είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης. «Δεν είμαστε ΚΚΣΕ να κάνουμε ανάλυση με ποσοστά-εκλογές από τη βάση», πρόσθεσε ο Πέτρος Ευθυμίου. «Χάσαμε, μην το ψάχνεις πρόεδρε», συνέχισε ο Θόδωρος Μαργαρίτης, «η πραγματικότητα είναι μία, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτό που ήταν για χιλιάδες πολίτες: κόμμα εξουσίας», σημείωσε ο Μιχάλης Κατρίνης, «διαχειριζόμαστε μια ήττα αλλά δεν χάσαμε», υποστήριξε ο Δημήτρης Μάντζος, «θα αγωνιστώ για να μην υπάρξει ρευστοποίηση του ΠΑΣΟΚ», επεσήμανε η Μιλένα Αποστολάκη, με «σκληρό-ροκ» του απάντησε η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, «η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές», εξήγησε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, «κάλπη αναγέννησης, όσο νωρίτερα και με συμμετοχή, τόσο καλύτερα», πρότεινε επίσης ο Παύλος Γερουλάνος, «η ανάληψη ευθύνης δεν είναι ρητορικό σχήμα», είπε με νόημα η Τόνια Αντωνίου ζητώντας και πράξεις, «δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν ακούμε τι λέει ο κόσμος», υπογράμμισε ο Στέφανος Παραστατίδης, μήνυμα ενότητας έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, για τον ελέφαντα στο δωμάτιο μίλησε ο Παύλος Χρηστίδης, ενώ όλοι όσοι πήραν το λόγο έδειξαν ότι αναμένουν συγκεκριμένες απαντήσει στην κεντρική επιτροπή την επόμενη Κυριακή.

«Όλες μου οι επιλογές ήταν αξιακές διότι έχω πολιτική αυτονομία από τα συμφέροντα. Έφτασα Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής με τις δικές μου δυνάμεις και έτσι θα συνεχίσω να πορεύομαι», άρχισε να απαντά με τη δευτερολογία του ο κ. Ανδρουλάκης, συνεχίζοντας να επιρρίπτει ευθύνες δεξιά κι αριστερά της αιθούσης:

«Επειδή η παράταξη έχει πονέσει πολύ από τυχοδιωκτισμούς αλλά και παιχνίδια παρασκηνίου, πρέπει να έχουμε ιστορική μνήμη και να θυμόμαστε ότι η ψυχή του ΠΑΣΟΚ έχει πολεμήσει και έχει πολεμηθεί πολλές φορές από τον καθεστωτισμό και τη γραφειοκρατία του ΠΑΣΟΚ. Όποτε νίκησε η ψυχή του ΠΑΣΟΚ με την αυτονομία, το πάθος, τις αξίες και τις ιδέες της, πήγε μπροστά. Όποτε ηττήθηκε, οι παλαιότεροι γνωρίζουν τι συνέβη».

Ο κ. Ανδρουλάκης πάντως δεσμεύτηκε ότι θα ανοίξει τα χαρτιά του στην Κεντρική Επιτροπή και για τις κάλπες και την εκλογή ηγεσίας. «Θα προσπαθήσω η πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και να καλύψει όλα όσα συζητήσαμε. Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης», ισχυρίστηκε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο οποίος έχει ζητήσει να δηλώσουν «παρών» όσοι πρόκειται να διεκδικήσουν την ηγεσία.

«Θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι’ αυτό», ξεκαθαρίζει ο Χάρης Δούκας και προαναγγέλλει όπως όλα δείνουν την υποψηφιότητά του λέγοντας: « Έγινα και παραμένω στόχος επιθέσεων. Όμως δεν με πτοούν. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν υποχωρώ.»

Λόγια περί ενότητας αλλά και περί διαγραφών ακούστηκαν και στη δευτερολογία του Νίκου Ανδρουλάκη. «Για μένα η ενότητα δεν είναι μόνο λόγια, ούτε διακηρύξεις, είναι κουλτούρα. Όταν φεύγει η λέξη, είναι σφαίρα. Δε γυρνάει πίσω. Σήμερα λοιπόν, -κατά κάποιους- η άνοδος κατά 5% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές είναι ήττα! Η άνοδος κατά 4% από τις εθνικές εκλογές του 2019 είναι ήττα! Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις δυσλειτουργίες αλλά όχι να γίνεται και μια καθολική απαξίωση μιας ανοιχτής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας το κόμμα έφτιαξε ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, με θεματικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Αλλά αυτοί οι οποίοι σήμερα ψέγουν το πρόγραμμα, επί τέσσερις μήνες δεν έστειλαν ούτε ένα email για τον τομέα τους».

Για το καταστατικό και την επίκληση για εκλογές το φθινόπωρο του 2025 από τον ίδιο, πρόσθεσε ότι: «Το καταστατικό δεν είναι ασπίδα κανενός, είναι ασπίδα όλων μας. Το 2019, άνοιξε και τότε μια συζήτηση, ότι το ΠΑΣΟΚ τελείωσε. «31% ο ΣΥΡΙΖΑ και 8% εμείς, να γίνουμε τάση του ΣΥΡΙΖΑ» έλεγαν κάποιοι όπως θα θυμάστε από τη συζήτηση που έγινε εκείνη την περίοδο στην Κεντρική Επιτροπή. Κάποιοι διαφωνήσαμε και είπαμε «ναι δεν πήγαμε καλά, αλλά όχι και να γίνουμε τάση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε δυνατότητες». Σήμερα είμαστε 2 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ κι ακόμη και εάν ανοίξει ένας διάλογος με τις προοδευτικές δυνάμεις, δεν θα ανοίξει με ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς δύναμη, χωρίς τη δυνατότητα να βάλει πρωταγωνιστικά την ατζέντα του. Το επισημαίνω γιατί με την ίδια ευκολία που σήμερα καταδικάζουμε την κυβερνητική μας προοπτική, και τότε καταδικάζαμε τη δυναμική μας σε έναν ευρύτερο χώρο προοδευτικών ανακατατάξεων».

Η κριτική προς τους βουλευτές από τον κ. Ανδρουλάκη είχε συγκεκριμένους στόχους: «Πέντε συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά κάποιοι δεν μίλησαν ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Ούτε για τα ομόφυλα, ούτε για τα πανεπιστήμια, γιατί πολύ απλά ήταν “Πόντιοι Πιλάτοι”. Οι ίδιοι σήμερα έρχονται και λένε ότι δεν συνεδρίασαν τα όργανα. Το να προσπαθείς μία εβδομάδα τώρα με κάθε τρόπο να πάρεις τον προβολέα από τον μεγάλο ηττημένο, που θα έπρεπε να απολογείται, για μένα είναι τυχοδιωκτισμός. Δηλαδή δεν μπορούσαμε να τα κουβεντιάσουμε όλα αυτά εδώ σήμερα; Είναι τυχοδιωκτισμός. Ούτε δύο ώρες δεν επέτρεψαν κάποιοι να μπει προ των ευθυνών του ο Μητσοτάκης.

Για τις «διαγραφές» δε, απάντησε με ειρωνικό σχόλιο προς πολλές κατευθύνσεις: «Έχω κάνει τόσες πολλές που τι να πω; Τι να πω; Φοβερό! Δηλαδή τι θα κάνει ένα κόμμα, εάν πάρουν δημοκρατικά απόφαση τα όργανα, και την επόμενη μέρα έχουμε πάλι τα ίδια; Πρέπει να φτάσουμε εκεί που ήμασταν πριν 15 χρόνια;

Το πολιτικό ήθος είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, όσα λέμε εδώ δημοσίως να τα πιστεύουμε μέσα μας και να θέλουμε πραγματικά να τα υπηρετήσουμε. Και όχι να θέλουμε ξαφνικά να δημιουργήσουμε μία αίσθηση πλήρους ταπείνωσης του κόσμου, ότι αποτύχαμε, και να γίνει κάτι άλλο. Να το περιγράψουμε το κάτι άλλο. Κι όχι να στήσουμε μια πασαρέλα για να έρθει το κάτι άλλο κρυπτόμενο.

Όταν είπα το 2021 αυτόνομη πορεία, ήξερα πολύ καλά τις δυσκολίες. Ήξερα πολύ καλά ότι υπάρχει η πιθανότητα η Νέα Δημοκρατία να μην είναι αυτοδύναμη. Όπως γνωρίζω και πολύ καλά πόσοι από εσάς μου λέγατε σε όλες τις ομιλίες: «βάλε ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη». Όλες οι επιλογές είχαν ρίσκο. Αυτό που είπα το 2021, αυτό υπηρέτησα μέχρι σήμερα. Έκανα λάθη; Έκανα λάθη σας το είπα. Αλλά αυτό υπηρέτησα, την ανανέωση, την πολιτική αυτονομία και την ενότητα. Και η ενότητα για μένα δεν είναι θεωρητική συζήτηση, είναι διαφάνεια και αξιοκρατικές επιλογές».

Πηγή: protothema.gr