Η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου και νυν υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, ξαναφέρνει στο προσκήνιο τη μακρά ιστορία που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις δολοφονικές επιθέσεις με πολιτικό πρόσημο.

Ο Τραμπ, μπορεί να γλίτωσε καθώς η μία σφαίρα τον χτύπησε στο επάνω μέρος του αυτιού, καθώς μίλαγε σε προεκλογική συγκέντρωση, όμως εντάχθηκε στο –μεγάλο, είναι η αλήθεια- κλαμπ Αμερικανών προέδρων, υποψηφίων και πρώην προέδρων που έγιναν στόχοι δολοφονικών επιθέσεων, με κάποιες από αυτές να θεωρούνται –και να είναι- από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας. Και όλες, από τον Αβραάμ Λίνκολν ως τον Τζον Κένεντι και από τον Ντόναλντ Ρήγκαν στον Ντόναλντ Τραμπ, αναδεικνύουν τον κίνδυνο που διατρέχουν όσοι επιδιώκουν να γίνουν οι ανώτατοι ηγέτες σε μια χώρα της οποίας το σύνταγμα εγγυάται στους πολίτες το δικαίωμα στην οπλοκατοχή.

 

Η πρώτη, αλλά ανεπιτυχής απόπειρα δολοφονίας Αμερικανού προέδρου, έγινε στις 30 Ιανουαρίου 1835. Στο Καπιτώλιο, ο Ρίτσαρντ Λώρενς, ύψωσε δύο πιστόλια στο πρόσωπο του τότε προέδρου Άντριου Τζάκσον και τράβηξε τις σκανδάλες. Ο Τζάκσον ήταν τυχερός, καθώς και τα δύο πιστόλια μπλόκαραν.

Τυχερός δεν ήταν ωστόσο ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν, ο οποίος στις 14 Απριλίου 1865 «αναγκάστηκε» να πάει σε εκδήλωση στο Θέατρο Φορντ της Ουάσινγκτον επειδή όλα τα άλλα μέλη της κυβέρνησης είχαν ακυρώσει. Ο συνωμότης Τζον Μπουθ μπήκε στο θεωρείο όπου καθόταν ο Λίνκολν και τον πυροβόλησε φωνάζοντας “Sic Semper Tyrannis” (καθώς θεωρούσε ότι οι ιδέες του Λίνκολν περί ισότητας λευκών- μαύρων ήταν προδοτικές), μαχαίρωσε τον Χένρι Ράθμπορν και διέφυγε. Συνελήφθη αργότερα.

Στις 2 Ιουλίου 1881, ο πρόεδρος Τζέιμς Γκάρφιλντ πυροβολήθηκε από τον Τσαρλς Γκιτό σε σταθμό τρένων στην Ουάσινγκτον. Στην περίπτωση του Γκάρφιλντ, αποδείχθηκε ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να έχει επιβιώσει, αλλά μια σειρά ιατρικών λαθών οδήγησε στον θάνατό του τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Και φτάνουμε στην 6η Σεπτεμβρίου 1901, όταν ο πρόεδρος Γουίλιαμ Μακίνλεϊ πυροβολείται από τον Λεόν Τσόλγκος στην Παναμερικανική Έκθεση στο Μπάφαλο. Ο Μακίνλεϊ θα πεθάνει μια εβδομάδα μετά και η δολοφονία του θα οδηγήσει στην απόφαση η νεοσυσταθείσα Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ να αναλάβει εφεξής την ασφάλεια των προέδρων της χώρας.

Έντεκα χρόνια αργότερα, στις 14 Οκτωβρίου, συμβαίνει ένα περιστατικό που θυμίζει πολύ τη χθεσινή επίθεση εναντίον του Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος Θεόδωρος Ρούζβελτ, βρίσκεται σε προεκλογική εκδήλωση στο Μιλγουόκι, επιδιώκοντας να επανεκλεγεί. Ο Τζον Σρανκ τον πυροβολεί. Η σφαίρα διαπερνά τις 50 σελίδες της ομιλίας του Ρούζβελτ και τη θήκη των γυαλιών που είχε στην τσέπη του, επιβραδύνει και καρφώνεται στο στήθος του. Παρόλα αυτά, ο Ρούζβελτ αρνείται να κατέβει από το βήμα. Διαβάζει το μεγαλύτερο μέρος του λόγου του και μετά κατευθύνεται προς νοσοκομείο. Ο Σρανκ ήθελε να τον σκοτώσει, επειδή, όπως είπε, του το είχε ζητήσει o (δολοφονηθείς το 1901) πρόεδρος Μακίνλεϊ που τον είχε επισκεφθεί στο… όνειρό του.

Στις 15 Φεβρουαρίου 1933, ο Τζουζέπε Ζανγκάρα επιχειρεί να σκοτώσει τον υποψήφιο πρόεδρο Φράνκλιν Ντελάνο Ρούζβελτ στο Μαϊάμι. Ωστόσο αστοχεί και, καθώς οι πράκτορες τον ακινητοποιούν, πυροβολεί ξανά, πετυχαίνοντας και σκοτώνοντας τον δήμαρχο του Σικάγο, Άντον Σέρμακ.

Ο γερουσιαστής και υποψήφιος πρόεδρος Χιούι Λονγκ πέφτει νεκρός στις 8 Σεπτεμβρίου 1935, μέσα στο Καπιτώλιο της Λουιζιάνα. Η υπόθεση αποτελεί μυστήριο μέχρι σήμερα, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί εάν ο Λονγκ έχασε τη ζωή του από τον Καρλ Γουάις που τον πυροβόλησε, ή κατά λάθος από τα πυρά των σωματοφυλάκων του που προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν τον δράστη.

Την 1η Νοεμβρίου 1950, Πορτορικανοί εθνικιστές επιχειρούν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Χάρι Τρούμαν, ο οποίος διαμένει προσωρινά στο Blair House στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του Λευκού Οίκου. Αν και θανάσιμα τραυματισμένος, ο αστυνομικός του Λευκού Οίκου Λέσλι Κόφελτ καταφέρνει να σκοτώσει τον επίδοξο δολοφόνο Γκριζέλιο Τορεσόλα, λίγο πριν μπει στο χώρο όπου βρισκόταν ο Τρούμαν. Ο έτερος επίδοξος δολοφόνος, Όσκαρ Κολάτσο, σκοτώνεται επίσης πριν εισέλθει στο Blair House.

Ο Κένεντι στο στόχαστρο

Η δολοφονία του χαρισματικού προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, το 1963, είναι μια από τις πλέον συζητημένες υποθέσεις της ανθρώπινης ιστορίας. Οι θεωρίες συνομωσίας ως προς το ποιοι ήθελαν τον Κένεντι νεκρό και γιατί, ως και το ποιος τράβηξε τη σκανδάλη, συνεχίζουν ως σήμερα να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του κοινού, πασπαλισμένες με λεπτομέρειες από τη ζωή της χήρας του, Τζάκι, αλλά και τον θάνατο της ερωμένης του, της σούπερ σταρ Μέριλιν Μονρό.
Αυτό που λίγοι θυμούνται είναι ότι στις 11 Δεκεμβρίου 1960, είχε προγραμματιστεί η πρώτη επίθεση δολοφονίας του Κένεντι.

Ο Ρίτσαρντ Πολ Πάβλικ είχε φορτώσει το αυτοκίνητό του με δυναμίτη. Το σχέδιό του ήθελε τον Πάβλικ να προσκρούει με το αυτοκίνητό του επάνω σε αυτό του JFK και μετά να το ανατινάξει, όμως ο Πάβλικ άλλαξε γνώμη όταν είδε στο αυτοκίνητο του Κένεντι επέβαιναν η Τζάκι και τα παιδιά τους. Έτσι, επαναπρογραμμάτισε την απόπειρα δολοφονίας, αλλά συνελήφθη πριν καταφέρει να τη φέρει εις πέρας.

Κάπως έτσι, στις 12 Νοεμβρίου 1963, ο JFK πέφτει νεκρός από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή, καθώς χαιρετά το πλήθος, σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση, μέσα από το ανοιχτό αυτοκίνητό του, στο Ντάλας. Δύο μέρες αργότερα, ο συλληφθείς και μοναδικός ύποπτος για τη δολοφονία του Κένεντι, Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, δολοφονείται από τον ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου διασκέδασης, Τζακ Ρούμπι, στη διάρκεια μεταγωγής του από την αστυνομία. Ο Όσβαλντ δεν προλαβαίνει να απαντήσει λεπτομερώς για την δολοφονία του Κένεντι και τα ερωτήματα συνεχίζουν να πλανώνται ως σήμερα.

John F. Kennedy's assassination

Πέντε χρόνια αργότερα, ο αδερφός του JFK, ο γερουσιαστής και υποψήφιος για την προεδρία, Ρόμπερτ Κένεντι, πέφτει νεκρός από τις σφαίρες του όπλου του Σιρχάν Σιρχάν, στην κουζίνα του ξενοδοχείου Ambassador, στο Λος Άντζελες. Για τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι επίσης υπάρχει πλήθος ερωτημάτων, με θεωρίες συνομωσίας να εμπλέκουν μέχρι και τον… Αριστοτέλη Ωνάση στην υπόθεση.

 

Από τον Νίξον στον Ρήγκαν

Στις 15 Μαρτίου 1972, ο Άρθουρ Μπρέμερ, απηυδισμένος από το γεγονός ότι δεν μπορεί να πλησιάσει καν στον πρόεδρο Νίξον, τον οποίο ήθελε να δολοφονήσει, πυροβολεί τον υποψήφιο πρόεδρο των Δημοκρατικών Τζορτζ Γουάλας στο Μέριλαντ. Ο Γουάλας επιζεί της απόπειρας και μένει παράλυτος από τη μέση και κάτω.

Δύο χρόνια αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου, ο Σάμιουελ Μπάικ, αφού δεν καταφέρνει να πλησιάσει τον Νίξον για να τον πυροβολήσει, σκέφτεται κάτι διαφορετικό: κάνει αεροπειρατεία σε ένα DC-9, με το οποίο προτίθεται να συντριβεί στον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον πρόεδρο Νίξον. Δολοφονείται από αστυνομικούς πριν το καταφέρει.

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1975, γίνεται η πρώτη απόπειρα δολοφονίας Αμερικανού προέδρου από γυναίκα. Η Λινέτ Φρομ, μια υποστηρίκτρια του serial killer Τσαρλς Μάνσον, επιχειρεί να πυροβολήσει τον Τζέραλντ Φορντ στο Σακραμέντο. Η Φρομ αποτυγχάνει, καθώς το όπλο της μπλοκάρει και, έτσι, στις 22 Σεπτεμβρίου, το ίδιο προσπαθεί να κάνει η Σάρα Τζέιν Μουρ. Αυτή καταφέρνει να πυροβολήσει προς τον Φορντ, στο Σαν Φρανσίσκο, αλλά αστοχεί και συλλαμβάνεται.

Στις 30 Μαρτίου 1981, ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν έβγαινε από το ξενοδοχείο Χίλτον της Ουάσινγκτον, μετά από ομιλία του. Εκεί, ο Τζον Χίνκλεϊ Τζούνιορ που του είχε στήσει ενέδρα, άρχισε να τον πυροβολεί με το πιστόλι των 22 χιλιοστών που είχε στα χέρια του. Καμία δεν πέτυχε τον πρόεδρο, όμως, καθώς οι πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών έπεσαν πάνω του και τον ακινητοποίησαν, πρόλαβε να ρίξει μια ακόμα σφαίρα, η οποία χτύπησε στη θωρακισμένη λιμουζίνα του προέδρου, εξωστρακίστηκε και χτύπησε τον Ρήγκαν κάτω από την αριστερή μασχάλη.

Το φοβερό σε αυτή την υπόθεση είναι ότι κανείς δεν είχε παρατηρήσει ότι ο Ρήγκαν είχε τραυματιστεί και όλοι ασχολούνταν με τον δράστη, μέχρι να δουν το αίμα στο πουκάμισο του προέδρου. Ο Ρήγκαν είχε τραυματιστεί, όπως αποδείχθηκε, σοβαρά και χρειάστηκε να χειρουργηθεί και να νοσηλευτεί για 12 μέρες. Επέζησε και μάλιστα συνήθιζε στις ομιλίες του, όταν έσκαγε κάποιο μπαλόνι, να τις διακόπτει με τη φράση “missed me- missed me again” («αστόχησε- δεν με πέτυχε πάλι») αστειευόμενος.

 

Ο Χίνκλεϊ Τζούνιορ κρίθηκε παράφρων και νοσηλεύθηκε σε ψυχιατρική κλινική και ο Ρήγκαν ήταν ο τελευταίος πρόεδρος των ΗΠΑ που έγινε στόχος απευθείας απόπειρας δολοφονίας σε αμερικανικό έδαφος. Υπήρξαν και άλλα περιστατικά που στόχευαν προέδρους, όπως το σχέδιο να δολοφονηθεί ο Τζορτζ Μπους με παγιδευμένο αυτοκίνητο, το 1993, στο Κουβέιτ από πράκτορες του Σαντάμ Χουσεϊν, οι πυροβολισμοί έξω από τον Λευκό Οίκο από τον Όσκαρ Ραμίρο Χερνάντες το 2011 και η αποστολή παγιδευμένων με εκρηκτικά φακέλων στους ΟμπάμαΧίλαρι Κλίντον και Τζο Μπάιντεν από τον Τσεζάρ Σαγιόκ, το 2018, όμως στην ουσία δεν απειλήθηκαν οι ζωές τους. Και κάπως έτσι, μετά την απόπειρα κατά του Τραμπ, στις ΗΠΑ δεν μπορούν παρά να αναρωτιούνται, ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος…

Πηγή: protothema.gr