Αρίσταρχος Αστεροσκοπείο Χελμού: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η οπτική σύνδεση (link) με το γεωστατικό δορυφόρο ALPHASAT.

0
111

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος scylight της ESA, στο οποίο το ΕΑΑ συμμετέχει με κομβικό ρόλο με το τηλεσκόπιο 2.3μ Αρίσταρχος στο Αστεροσκοπείο Χελμού, ως ο πρώτος επίγειος σταθμός (OGS), πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Δευτέρα 8/7/2024 από την επιστημονική ομάδα του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ οπτική σύνδεση (link) με το γεωστατικό δορυφόρο ALPHASAT.

Από την Τρίτη 9/7/2024 έως και την Κυριακή 14/7/2024 βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου Χελμού και κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (ESA), για να πραγματοποιήσει σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ αναβάθμιση του λογισμικού και των συστημάτων (εξοπλισμός) που χρησιμοποιείται στο τηλεσκόπιο “Αρίσταρχος” για την επικοινωνία με το δορυφόρο ALPHASAT, καθώς και πειράματα και συνδέσεις (links) με τον δορυφόρο, προκειμένου να δοκιμαστεί ο νέος εξοπλισμός. Ήδη την Τρίτη 9/7/2024, ξεκίνησε η αναβάθμιση του λογισμικού και πραγματοποιήθηκαν 3 επιτυχημένες οπτικές συνδέσεις 20 συνεχόμενων λεπτών η κάθε μία με το δορυφόρο, από τις 19:00 έως τις 21:00 ανά μία ώρα.
Όλες αυτές οι ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη συμμετοχή του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ ως σημαντικού συντελεστή (key partner), σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ESA, στην εμβληματική αποστολή της NASA Psyche, η οποία βρίσκεται καθ’οδόν προς τον αστεροειδή 16-Psyche. Ο στόχος είναι να επιδιωχθεί για πρώτη φορά από Ευρωπαϊκό έδαφος η επικοινωνία Γης-διαστημοσυσκευής μέσω της νέας τεχνολογίας οπτικών laser σε τεράστιες αποστάσεις, ήτοι περί τα 300.000.000 χιλιόμετρα που ισοδυναμεί με δύο φορές την απόσταση Ήλιου-Γης. Οι οπτικές ζεύξεις με την απομακρυσμένη αυτή διαστημική συσκευή αναμένονται να πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2025.
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε την Αστρονομική κοινότητα ότι την περίοδο Ιουλίου – Οκτωβρίου 2024 δεν θα λειτουργήσει το τηλεσκόπιο ”Αρίσταρχος”, λόγω τεχνικών εργασιών που αφορούν στην συντήρηση και αναβάθμισή του. O εκσυγχρονισμός του ‘Αρίσταρχου”, με χρηματοδότηση της ESA, θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες του τηλεσκοπίου για υψηλής ποιότητας Αστρονομικές παρατηρήσεις.