«Η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει την τραγωδία των Τεμπών» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης – «Είστε εντολοδόχος» του απάντησε ο Μάκης Βορίδης – Τρεις ημέρες θα διαρκέσει η συζήτηση – Δείτε το τελικό κείμενο της πρότασης δυσπιστίας.

Ξεκίνησε στις 19:00 όπως είχε προγραμματιστεί η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει συνολικά τρεις ημέρες και θα κλείσει με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την Πέμπτη το απόγευμα ακολουθούμενη από ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 «υπέρ» σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.

Δείτε live τη συζήτηση:

Όπως αναφέρει το κείμενο των πέντε σελίδων, «στην εγκληματική ολιγωρία και αδιαφορία της κυβέρνησης προστέθηκε και η ομοίως εγκληματική και μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης και της δημιουργίας ενός πέπλου προστασίας συγκεκριμένων προσώπων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ

Παράδειγμα απαξίωσης και σοβαρής παρακμής του κράτους δικαίου και των θεσμών στην Χώρα μας, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά η κυβερνητική πλειοψηφία, αποτελεί η μετατροπή του Υπουργείου Εσωτερικών σε εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας όπως φάνηκε από την παράνομη διαρροή και χρήση προσωπικών δεδομένων χιλιάδων Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού προς το κυβερνών κόμμα και σε υποψηφίους του», επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Την πρόταση δυσπιστίας υπογράφουν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.

Η τοποθέτηση Ανδρουλάκη

Η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε στην Ολομέλεια λίγο μετά τις 16:30 με τον κ. Ανδρουλάκη να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση υπονομεύει συστηματικά το κράτος δικαίου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην τοποθέτησή του ξεκίνησε λέγοντας πως «αναλαμβάνω σήμερα μια κρίσιμη θεσμικά πρωτοβουλία γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει συνήθεια της την συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου. Σε μια σειρά από σκάνδαλα βιώνουμε το ίδιο μοτίβο. Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Σε κάθε σκάνδαλο, κυβερνητική αποτυχία η πολιτική σας επιλογή είναι να κρύβετε την αλήθεια αντί να επιλέγετε το δρόμο της αλήθειας».

«Πριν από λίγες ημέρες από αυτό το βήμα απέναντι στα άδεια κυβερνητικά έδρανα, στην άδεια καρέκλα πρωθυπουργού και Καραμανλή είχα επισημάνει ότι η τραγωδία των Τεμπών συμβολίζει την πολιτική σας αποτυχία», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το πανελλήνιο παρακολουθεί συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης της τραγωδίας. «Ζητήσαμε προανακριτική επιτροπή για την μη εκτέλεση της 717 και είπατε “όχι”. Η εξεταστική που συγκροτήσατε απέκλεισε κρίσιμους μάρτυρες με δική σας ευθύνη, ανέφερε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για θράσος, επειδή απέκλεισε από τη λίστα μαρτύρων την πρώην επικεφαλής της αρχής διαφάνειας.

Δείτε βίντεο, η ομιλία Ανδρουλάκη:

 

Από την πλευρά της κυβέρνησης απάντησε ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης που ζήτησε την άμεση έναρξη των διαδικασιών ενώ επιστρέφοντας το γάντι στην Χαριλάου Τρικούπη χαρακτήρισε τον κ. Ανδρουλάκη «εντολοδόχο εκδοτικών συμφερόντων».

«Δημιουργεί μια εντύπωση η συγκεκριμένη πρόταση. Γιατί όλα όσα αναπτύξατε είναι ζητήματα που έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια πολλές φορές. Τα ζητήματα των Τεμπών τα συζητήσαμε στην Εξεταστική. Η Ολομέλεια συζήτησε και επί του πορίσματος. Τα άλλα ζητήματα είναι υπαρκτά, ο καθένας έχει τις προσεγγίσεις του, αλλά όλο αυτό το διάστημα έχουν απασχολήσει», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης. «Όταν λέμε ότι είστε εντολοδόχος, εννοούμε ακριβώς αυτό το δημοσίευμα. Καλοδεχούμενη η πρόταση και δημιουργείται μια ακόμα εντύπωση. Έχω δηλώσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λέει «σόου» και «κοκορομαχία» θα είναι η συζήτηση. Αυτό προσυπογράψατε; Να γίνει ένα σόου και μια κοκορομαχία που δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα; Βεβαίως δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Επί της προτάσεως δυσπιστίας θα δώσει απάντηση η Βουλή και ο ελληνικός λαός στις επικείμενες εκλογές. Επιθυμούμε την άμεση έναρξη της διαδικασίας», επεσήμανε.
Δείτε βίντεο, η ομιλία Βορίδη:

 

Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση από τη μεριά της, είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα να πέσει κάτω, εγκαταλείποντας την αμυντική στρατηγική που τηρούσε δια μακρόν στο θέμα της υπόθεσης των Τεμπών. Παρά τις παρασκηνιακές συζητήσεις και διεργασίες που έτρεξαν τις προηγούμενες μέρες, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» για «μονταζιέρα» στα ηχητικά των Τεμπών, από την κυβέρνηση εξακολουθούν να επιμένουν ότι είναι σε εξέλιξη μιας επιχείρηση φθοράς της με στόχο την πτώση της, με συγχρονισμό επιχειρηματικών συμφερόντων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κυβερνητικά στελέχη, άλλωστε, στέκονταν στον «χρονισμό» της πρότασης μομφής που προανήγγειλε ο κ. Ανδρουλάκης, ελάχιστες ώρες μετά το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το περασμένο τριήμερο ήταν σε απευθείας τηλεφωνική συνεννόηση με τους στενούς του συνεργάτες, επιστρέφει σήμερα ως το μεσημέρι στην Ελλάδα και αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του στη Βουλή την Πέμπτη, απαντώντας σε υψηλούς τόνους στις αντιπολιτευτικές μομφές.

Για το κυβερνών κόμμα, η κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά και η εικόνα ότι βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών είναι ενδεχομένως και ένα εφαλτήριο συσπείρωσης. Άλλωστε, η κομματική συσπείρωση ήταν ένας διακεκηρυγμένος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει των ευρωεκλογών, με δεδομένο ότι υφίστανται οι παράμετροι της χαλαρής ψήφου, αλλά και της ψήφου διαμαρτυρίας.

Ενδεικτική, πάντως, του κλίματος που επικρατεί στα υψηλόβαθμα κυβερνητικά κλιμάκια ήταν και η αποστροφή του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος με χθεσινή του ανάρτηση στο Facebook υπογράμμισε ότι «ισχυρά οικονομικά συμφέροντα δεν επιθυμούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει την πολιτική ισχύ που του έδωσε ο λαός στις πρόσφατες εθνικές εκλογές». «Γύρω από αυτά τα συμφέροντα συνασπίστηκε η αντιπολίτευση και όλοι μαζί αντί για πολιτικά επιχειρήματα προβάλουν τους συγγενείς τον νεκρών, ενώπιον των οποίων όλοι μας υποχωρούμε διότι έτσι πρέπει να κάνουμε», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Οι προετοιμασίες και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως, είναι εντατικές ενόψει του επικείμενου κοινοβουλευτικού τριημέρου. Στον σημερινό πρωινό καφέ έγινε αναλυτική συζήτηση για τη διαδικασία ενώ θα γίνει και μια συζήτηση σε στενό κύκλο μόλις φτάσει στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Πλείστοι όσοι γαλάζιοι βουλευτές, παράλληλα, θα εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών, προκειμένου να στηρίξουν το κυβερνών κόμμα.

Πηγή: protothema.gr