«Η πρόταση της Χαμάς απέχει πολύ από τις απαιτήσεις του Ισραήλ» τονίζεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του Νετανιάχου – Εντείνει ο στρατός την πίεση στη Ράφα με στοχευμένα χτυπήματα κατά της Χαμάς

Το πολεμικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι το Ισραήλ συνεχίζει την επιχείρηση στη Ράφα για να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, προκειμένου να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων μας και τους άλλους στόχους του πολέμου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά το «ναι» της Χαμάς για εκεχειρία.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η πρόταση της Χαμάς «απέχει» πολύ από τις απαιτήσεις του Ισραήλ, αλλά το Ισραήλ θα στείλει αντιπροσωπεία για να συζητήσει σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Χαμάς δήλωσε ότι αποδέχθηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από την Αίγυπτο και το Κατάρ. Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι ο επικεφαλής της, Ισμαήλ Χανίγιε, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασής τους.


Ισραηλινός υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το Ισραήλ εξετάζει την πρόταση. «Έχουμε λάβει την πρόταση και την εξετάζουμε. Δεν είναι το πλαίσιο στο οποίο είχαμε συμφωνήσει. Την εξετάζουμε» δήλωσε ο αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε ανωνυμία. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του εγγράφου.

Νωρίτερα, έτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι η Χαμάς ενέκρινε μια «ήπια» αιγυπτιακή πρόταση που δεν ήταν αποδεκτή από το Ισραήλ. «Αυτό φαίνεται να είναι ένα τέχνασμα που αποσκοπεί να κάνει το Ισραήλ να φανεί ως η πλευρά που αρνείται μια συμφωνία» δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Συμφωνία σε τρία στάδια

Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς είναι μια συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών η κάθε μία, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα, Χαλίλ αλ-Χάγια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters:

Φάση πρώτη

– Περίοδος κατάπαυσης του πυρός 42 ημερών.

– Η Χαμάς απελευθερώνει 33 ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους από ισραηλινές φυλακές.

– Το Ισραήλ αποσύρει μερικώς τα στρατεύματά του από τη Γάζα και επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων από τη νότια προς τη βόρεια Γάζα.

Δεύτερη φάση

– Άλλη μια περίοδος 42 ημερών που περιλαμβάνει μια συμφωνία για την αποκατάσταση μιας «βιώσιμης ηρεμίας» στη Γάζα.

– Την πλήρη αποχώρηση των περισσότερων ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

– Η Χαμάς απελευθερώνει ισραηλινούς εφέδρους και ορισμένους στρατιώτες με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους από τη φυλακή.

Τρίτη φάση

– Η έναρξη της υλοποίησης της ανοικοδόμησης σύμφωνα με το σχέδιο που επιβλέπουν το Κατάρ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Έθνη.

– Τερματισμός του πλήρους αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός χτυπά τη Χαμάς στην ανατολική Ράφα

Λίγο μετά την επίσημη απάντηση του Ισραήλ στην πρόταση εκεχειρίας, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα πλήττουν και επιχειρούν εναντίον εγκαταστάσεων της Χαμάς «με στοχευμένο τρόπο» στην ανατολική Ράφα. Οι IDF είπαν μάλιστα ότι θα έδιναν σύντομα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά την αναφορά παλαιστινιακών μέσων ενημέρωσης για μια σειρά χτυπημάτων στην περιοχή, την οποία οι IDF κάλεσαν νωρίτερα τους πολίτες να την εκκενώσουν.

Σκηνές χαράς στη Ράφα μετά το «ναι» της Χαμάς

Στο μεταξύ με σκηνές χαράς και πυροβολισμούς στον αέρα έγινε δεκτή στη Ράφα, η ανακοίνωση της Χαμάς ότι αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός.

Οι άνθρωποι χαίρονται και δοξάζουν τον Θεό, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στο σημείο, «άνθρωποι κλαίνε από χαρά και υπάρχουν εορταστικοί πυροβολισμοί στον αέρα».

rafah-m
rafah-1

Οι ΗΠΑ «εξετάζουν» την απάντηση της Χαμάς

Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Χαμάς εξέδωσε απάντηση για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

«Εξετάζουμε αυτή την απάντηση τώρα και τη συζητάμε με άλλους στην περιοχή. Θα συζητήσουμε αυτή την απάντηση με τους εταίρους μας τις επόμενες ώρες. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία για τους ομήρους είναι προς το συμφέρον του ισραηλινού και του παλαιστινιακού λαού».

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του:

Μαχμούντ Αμπάς: Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να δεσμευτεί σε μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ μετά την αποδοχή της από τη Χαμάς, μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο Ερντογάν κάλεσε το Ισραήλ να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την ανακοίνωση της Χαμάς, προσθέτοντας ότι ελπίζει να κάνει το ίδιο και το Ισραήλ.

Μιλώντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κάλεσε τις δυτικές χώρες να αυξήσουν τις πιέσεις προς την ηγεσία του Ισραήλ να αποδεχθεί τη συμφωνία. Πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον, Ισμαήλ Χανίγε.

Η Παλαιστίνη κάλεσε τις ΗΠΑ να εμποδίσουν μια «σφαγή» στη Ράφα

Νωρίτερα, η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής κάλεσε τις ΗΠΑ να εμποδίσουν την εισβολή στη Ράφα από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος κάλεσε το πρωί τους κατοίκους πολλών συνοικιών αυτής της πόλης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να τις εκκενώσουν.

«Καλούμε την αμερικανική διοίκηση να παρέμβει για να εμποδίσει αυτές τις σφαγές, για τις οποίες προειδοποιούμε ότι θα υπάρξουν επικίνδυνες συνέπειες» αναφέρει η παλαιστινιακή προεδρία, όπως μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, διευκρινίζοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή έχει εντείνει τις «εντατικές» συνομιλίες με τους διεθνείς εταίρους της σε αυτό το θέμα.

Πηγή: protothema.gr