«Την ώρα που η Πολιτεία νομοθετεί, η Εκκλησία νουθετεί το πλήρωμά της» η θέση της Ιεραρχίας – Κατά της παρένθετης μητέρας και του κινδύνου εμπορευματοποίησης των παιδιών η Εκκλησία.

Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024, η Ιερά Σύνοδος υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου με μοναδικό θέμα συζήτησης: «Εκκλησία και θέσπιση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου».

Κεντρικός εισηγητής επί του θέματος είναι ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των 82 Μητροπολιτών, οι οποίοι θα συμμετέχουν.

Δείτε εικόνες από την άφιξη των μελών της Ιεράς Συνόδου στην έκακτη συνεδρίασή της:
iera-synodos-1
iera-synodos-2
iera-synodos-3
iera-synodos-4
iera-synodos-5
iera-synodos-6
iera-synodos-7
iera-synodos-8
Ο Μακαριώτατος αναμένεται να απευθύνει ισχυρό μήνυμα ενότητας στους κόλπους της Ιεραρχίας. Συγκεκριμένα, αφού υπενθυμίσει τις βασικές αρχές που έχουν διατυπωθεί ως τώρα από την Εκκλησία σχετικά με το θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλων, θα καλέσει τις ιδιαιτέρως συντηρητικές ή ακραίες φωνές να χαμηλώσουν τους τόνους. Απόψεις εντός των εκκλησιαστικών κύκλων, όπως εκείνες που υποστηρίζουν τον αφορισμό των ομοφυλόφιλων ή την άρνηση να βαπτίζονται τα παιδιά τους, βρίσκουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αντίθετο.
Αντιπροσωπευτική η περίπτωση του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, που έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί επί του θέματος με τρόπο «ηχηρό», χαρακτηρίζοντας την ομοφυλοφιλία «μεγάλη αμαρτία» ενώ σχετικά με την τεκνοθεσία έχει πει πως «είναι αναπόδραστη συνέπεια του να κανονικοποιηθεί η ομοφυλοφιλία ως γάμος, με στόχευση να θεωρηθεί η παρέκκλιση ως κανονικότητα».

Θέσεις, που εκδηλώνουν μία τιμωρητική διάθεση απέναντι στο νόμο που πρόκειται να ψηφίσει η κυβέρνηση, είναι καταδικαστέες από τον Αρχιεπίσκοπο κ.Ιερώνυμο.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι την ίδια ώρα που η Πολιτεία νομοθετεί, η Εκκλησία νουθετεί το πλήρωμά της, βάσει των διακριτών ρόλων, που υπάρχουν μεταξύ των δύο εξουσιών. Εξυπακούεται πως όλοι έχουν την ελευθερία των επιλογών τους, εάν όμως απέχουν από την πάγια στάση της Εκκλησίας να περιφρουρεί το θεσμό της παραδοσιακής οικογένειας, καλύπτονται από την Πολιτεία και μόνο – είτε είναι ομοφυλόφιλοι, είτε είναι άθεοι ή ό,τι άλλο.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του δημοψηφίσματος, το οποίο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος είχε θέσει προ ημερών, υπογραμμίζεται πως δεν πρόκειται να δοθεί συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση, αν και το κλίμα εντός της Συνόδου παγίως ευνοεί την ελεύθερη έκφραση των Μητροπολιτών, εφόσον επιθυμούν να διατυπώσουν την αντίθεσή τους, στη σημερινή Σύνοδο δεν προβλέπεται ο Μακαριώτατος να απευθυνθεί αποκλειστικά προς εκείνους, οι οποίοι πυροδοτούν εντάσεις – εκτός, φυσικά, και αν προκύψει μεταξύ τους διάλογος. Άλλωστε, οι ακραίες φωνές τελικά αναμένεται να συμπλεύσουν με τις ειρηνικές θέσεις, όπως αυτές εκφράζονται από την πλειοψηφία των Ιεραρχών.

Συνοψίζοντας, στο πλαίσιο της σημερινής Συνόδου δεν αναμένεται να διατυπωθεί τίποτε διαφορετικό, από όλα όσα έχουν ήδη παρουσιαστεί ως οι βασικές αρχές της Εκκλησίας μέσα στη σχετική επίσημη εγκύκλιο, η οποία είχε αποσταλεί στις Μητροπόλεις. Όσοι «φωνάζουν» λόγω «υπερβάλλοντα ζήλου», εμποδίζουν τις ψύχραιμες «φωνές» της Ιεραρχίας να ακουστούν. Η ανάγκη για ενότητα του πληρώματος της Εκκλησίας, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον Αρχιεπίσκοπο.

Μετά το πέρας των εργασιών της έκτακτης Συνόδου, περίπου στη μία το μεσημέρι, θα συγκροτηθεί μία τριμελής επιτροπή, η οποία θα προχωρήσει στη διατύπωση των επίσημων ανακοινώσεων.

Εξετάζεται, τέλος, η προοπτική να συνταχθεί ένα κείμενο, έκτασης περίπου τεσσάρων σελίδων, απευθυνόμενο «Προς το Λαό», όπου θα αναπτύσσονται εκτενέστερα οι θέσεις της Συνόδου και θα προορίζεται να αναγνωστεί την ερχόμενη Κυριακή στους ναούς.

Πηγή: protothema.gr