Εσωτερικός διχασμός στους υποστηρικτές της ηγεσίας – Τι σημαίνει η προτροπή της «Πεν Νταλαούρα» στον Κασσελάκη να κάνει δικό του κόμμα

Όταν στις 30 Ιουλίου το protothema.gr μετέδιδε πως «ο Πολάκης οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ», προϊδεάζοντας για τα όσα θα επακολουθούσαν, κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανάμεσα στα οποία και ουκ ολίγοι «Κασσελίστας» θεωρούσαν σχεδόν ουτοπικό ο ανεξάρτητος Βουλευτής Χανίων να πατήσει το κουμπί της αμφισβήτησης του σημερινού Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, διεκδικώντας την ηγεσία του κόμματος.

Ένα μήνα σχεδόν μετά και στην πρώτη συνεδρίαση κομματικού οργάνου μετά την ανάπαυλα των θερινών διακοπών, ο Παύλος Πολάκης έθεσε καθαρά θέμα ηγεσίας, αμφισβητώντας ανοιχτά τον Στέφανο Κασσελάκη, μόλις τα κορυφαία στελέχη κλήθηκαν από την Κουμουνδούρου να επανέλθουν στα καθήκοντά τους, για να βρουν λύση απέναντι στο χρονίζον αδιέξοδο της χρηματοδότησης των κομματικών ΜΜΕ.

Παρότι τίποτα δεν προμήνυε στον κομματικό ορίζοντα ότι ο Βουλευτής Χανίων της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τραβούσε σήμερα το μαχαίρι από το θηκάρι, εντούτοις ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε στον απόλυτο αιφνιδιασμό, αναγκάζοντας σε αλλαγή γραμμή πλεύσης τόσο τον Στέφανο Κασσελάκη, όσο και τους υπόλοιπους ισχυρούς παίκτες της κομματικής σκακιέρας, όπως τη «φρουρά Τσίπρα».

Η προετοιμασία

Ωστόσο, στον ένα μήνα που μεσολάβησε από τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μέχρι σήμερα, ο Παύλος Πολάκης άφηνε σταδιακά να ξεδιπλωθεί η στρατηγική του, αυτή της κατάκτησης της Κουμουνδούρου, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος υπήρξε ο βασικός εσωκομματικός υποστηρικτής του κ. Κασσελάκη στην κούρσα για την ηγεσία του κόμματος, πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Η πυκνή και αυτονομημένη αντιπολιτευτική παρουσία του Παύλου Πολάκη για κεντρικά ζητήματα, οι μετωπικές επιθέσεις του σε κεντρικά κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και πρωτίστως η ηχηρή απουσία του από όλες τις κομματικές συνεδριάσεις προ της διαγραφής του έδειχναν σαν τα σύννεφα που είχαν μαζευτεί πριν από την καταιγίδα.

Σε αυτό το σκηνικό της εσωκομματικής του αυτονόμησης, το κύμα υποστήριξης μέρους της κομματικής βάσης στο άκουσμα της διαγραφής του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και οι αιτιάσεις του απέναντι στη συνάδελφό του, Αθηνά Λινού για τη δράση της σε ΜΚΟ κατά της παιδικής φτώχειας, μεγάλωναν μέρα με την μέρα το χάσμα του με τον Στέφανο Κασσελάκη και την ηγετική του ομάδα, της οποίας άλλοτε ο κ. Πολάκης υπήρξε εξέχον μέλος. Χάσμα που φάνταζε αγεφύρωτο τις τελευταίες ώρες, όταν η Κουμουνδούρου διέρρεε αρχικά ότι θα υπάρξει έρευνα κατά της κ. Λινού, με τον Παύλο Πολάκη να τοποθετείται δηκτικά και σε κοινή θέα κατά του κ. Κασσελάκη.

Το τάιμινγκ

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και για εκείνους της ήττας, τους οποίους ο Παύλος Πολάκης εξέθεσε αναλυτικά στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά τις Ευρωεκλογές, για τους έμπειρους κομματικούς παρατηρητές, η ηγετική περπατησιά του κ. Πολάκη είχε καταστεί σχεδόν βεβαιότητα, αλλά άπαντες περίμεναν τον ανεξάρτητο βουλευτή Χανίων να «απασφαλίσει θεσμικά» στις 7 – 8 Σεπτεμβρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Από πλευράς του, όμως, ο Παύλος Πολάκης επέλεξε τακτικιστικά να αιφνιδιάσει πρώτα από όλους τον Στέφανο Κασσελάκη και δευτερευόντως όλους τους υπόλοιπους. Άλλωστε, η συλλογή υπογραφών από μέρους των «Κασσελίστας» για την κάλυψη της κενής έδρας από τον Στέφανο Κασσελάκη λίγες ημέρες πριν – μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου- υπήρξε ένα πρώτο δείγμα της τρέχουσας δυναμικής της σημερινής ηγεσίας, σαφώς πιο αποδυναμωμένης σε σχέση με την εσωκομματική του ισχύ, κατά τους πρώτους μήνες μετά την εκλογή του.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Χανίων άνοιξε ξαφνικά τα χαρτιά του, κερδίζοντας χρόνο, δημοσιότητα και αέρα διεκδικητή μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, ο κ. Κασσελάκης έδειξε μάλλον ανέτοιμος το τελευταίο διάστημα να συγκρουστεί με όσους τον αμφισβητούσαν τουλάχιστον μέχρι την Κεντρική Επιτροπή, καθώς τόσο η μετάθεση της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τις 3 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να κριθεί η κομματική τύχη του Χρήστου Σπίρτζη, όσο και η μεσοβέζικη διαρροή της Κουμουνδούρου απέναντι στην «έρευνα» κατά της Αθηνάς Λινού εξέπεμπαν μήνυμα μετάθεσης των όποιων εσωκομματικών ρήξεων για αργότερα, δηλαδή για τις αρχές Σεπτέμβρη.

Σε αυτό το κενό, η υποψηφιότητα Πολάκη εκδηλώθηκε με την μορφή αμφισβήτησης, χωρίς ο κ. Κασσελάκης να σηκώνει το γάντι απέναντι στον άνθρωπο, χάρη στον οποίο ήρθε στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κατά δήλωσή του. Αντίθετα, κάλεσε τον κ. Πολάκη να καταθέσει πρόταση μομφής, για την οποία ο Βουλευτής Χανίων έχει πλέον ικανό χρόνο να προετοιμαστεί.

Για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όμως, τα περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά, καθώς σε περίπτωση που ο Παύλος Πολάκης προχωρήσει στην κατάθεση της σχετικής πρότασης, ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να είναι σε θέση να συσπειρώσει την πλειοψηφία των «Κασσελίστας», αξιοσημείωτο μέρος των οποίων σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν μεταπηδήσει τον τελευταίο μήνα στους «Πολακίστας».

Όσο για τους «87», το θέμα ηγεσίας που έθεσε ο Παύλος Πολάκης δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπήρξε το επικρατέστερο από τα σενάρια, τα οποία μελετούσαν μεσούντος του Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση, αλλάζει την ατζέντα και για τη «φρουρά Τσίπρα», αλλά και την μέχρι πρότινος τακτική τους, που όδευε σε μια συντεταγμένη αναμέτρηση με την ηγετική ομάδα, στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στις 4-6 Οκτωβρίου. Σε μια πρώτη κίνηση, επέλεξαν να αποχωρίσουν από την σημερινή συνεδρίαση, όταν στην ημερήσια διάταξη κυριάρχησαν η εισήγηση της Γραμματέα, Ράνιας Σβίγκου για την κατάληψη της κενής έδρας από τον κ. Κασσελάκη και όχι από τους επιλαχόντες, αλλά και η αμφισβήτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τον Παύλο Πολάκη και όχι τα… κομματικά ΜΜΕ.

Άρωμα εμφυλίου

Κατόπιν αυτών, η αντίστροφη μέτρηση για την τελική εσωκομματική αναμέτρηση στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ άρχισε από σήμερα και χωρίς να έχουν τοποθετηθεί όλα τα στρατόπεδα απέναντι στα πρωτόγνωρα δεδομένα. Πολύ περισσότερο, όταν οι πρώτοι που θα κληθούν να διαλέξουν πλευρά θα είναι οι «Κασσελίστας», δηλαδή βουλευτές, στελέχη, αλλά και επικοινωνιακοί βραχίονες που στήριζαν τον Στέφανο Κασσελάκη και έχουν διεμβολιστεί μέσα στο καλοκαίρι από την «ομάδα Πολάκη».

Στο πλαίσιο αυτό, μοιρασμένοι εμφανίζονται τις πρώτες ώρες οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές της ηγετικής ομάδας, δηλαδή οι διαδικτυακοί υποστηρικτές και ινφλουένσερς, επώνυμοι και ανώνυμοι, αποτυπώνοντας τον εσωτερικό διχασμό στους κόλπους των «Κασσελίστας». Ασκώντας σκληρή κριτική στον Παύλο Πολάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, «ο «αψύς» θέτει θέμα ηγεσίας! Έκανε τη διαγραφή προσωπική «βεντέτα». Κι έχεις και τις 87 μαριονέτες του Μακιαβέλι Τσίπρα να περιμένουν το rebranding για να φύγουν.Και τον Κασσελάκη να μην ακούει εδώ και εβδομάδες τον κόσμο που φωνάζει «διώξε Λινού, φέρε πίσω Πολάκη».Κι αυτά την ώρα που ο κόσμος γιουχάρει Μητσοτάκη.Τόσο λίγοι.Τόσο μοιραίοι.Τόσο ανάξιοι της εμπιστοσύνης Αριστερών ανθρώπων» τιτίβισε ο γνωστός στιχουργός, Νίκος Μωραϊτης, ενώ από το χορό των σχολίων δεν έλειψε και η… Πεν Νταλαούρα.

Μάλιστα, ο γνωστός ανώνυμος λογαριασμός προτρέπει για πρώτη φορά να φτιάξει τώρα το δικό του κόμμα, καταλήγοντας πως «άλλωστε το 15% είναι ΞΕΚΑΘΑΡΑ κ αποκλειστικά δικό του. Εκτός και αν υπάρχουν αφελείς που πιστεύουν ακόμη ότι οι 7, οι 57 οι 87 κ οι υπόλοιποι «φύλακες του Ναού» ψήφισαν Κασσελάκη πριν 2 μήνες…», ανοίγοντας ένα ακόμη παράθυρο ευκαιρίας για το σημερινό Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του στα social media τόνιζε πως είναι ξεκάθαρο το τι θα κάνει με βάση όλα όσα είπε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ συμπλήρωσε πως «δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση».

polakis-anartisi-1_2

Πηγή: protothema.gr