γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος- Καμενιανίτης:

«Για την Ειρήνη και την ελπίδα» Θεόδωρου Γ. Θανόπουλου

(Σχολικού Συμβούλου) ΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ Βιβλιοπαρουσίαση:

Από τον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο-Καμενιανίτη, Λογοτέχνη συγγραφέα τ. Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Αντιδήμαρχο Πολιτισμού τ. Δήμου Αροανίας Καλαβρύτων. Πρόσφατα ήρθε στα χέρια μου ένα ξεχωριστό βιβλίο με ποιήματα για παιδιά και νέους, του σεμνού και σπουδαίου Καλαβρυτινού δημιουργού Θεόδωρου Γ. Θανόπουλου, με τον τίτλο: «Για την Ειρήνη και την ελπίδα».

Είναι ένα βιβλίο που με συγκίνησε και με γέμισε μοσκοβολιά από το ολάνθιστο ποιητικό περιβόλι του ξεχωριστού συμπατριώτη μας, ανθρώπου και ποιητή Θεόδωρου Θανόπουλου. Καλό κείμενο για τα παιδιά ή καλό ποίημα θεωρείται εκείνο που είναι αντίστοιχο των γνωστικών πεδίων και της ψυχοσύνθεσης της παιδικής ηλικίας στην οποία απευθύνεται, που γίνεται εύκολα κατανοητό, αλλά ταυτόχρονα δεν υποτιμά τον αναγνώστη, έχει ένα βαθμό δυσκολίας, ώστε να ωθήσει το παιδί ένα βήμα μπροστά σε γνώσεις και συναισθήματα.

Είναι αυτό που δίνει ευχαρίστηση και στον ενήλικα που θα το διαβάσει. Ό,τι απευθύνεται στα παιδιά, πρέπει να είναι προσεγμένο, να έχει ψυχή, να μοσχοβολά αγάπη, τρυφερότητα έγνοια. Να προσφέρει τον πυκνωμένο λόγο, το νέκταρ του κόσμου, να κάνει το παιδί να ονειρεύεται, να αποδρά από τα δύσκολα και να διεκδικεί τα ωραία και τα υψηλά.

Ο άνθρωπος πριν ακόμα γεννηθεί, έρχεται σε επαφή με το ρυθμό, την αρμονία, ακούει στην κοιλιά της μάνας τους παλμούς της, το χτύπο της καρδιάς. Αντικρίζοντας τον κόσμο και μεγαλώνοντας σ’ αυτόν ανακαλύπτει έκθαμβος, ότι «τα πάντα εν σοφία εποίησε», η πλάση ανασαίνει ρυθμικά, ζει με τάξη.

Να, ένας σοβαρός λόγος που πρέπει να μυούμε τα παιδιά μας στο ρυθμό, στην αρμονία, στην ποίηση, στην καλή ποίηση. Το βιβλίο του Θεόδωρου Θανόπουλου με τον τίτλο « Για την ειρήνη και την ελπίδα», θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ασφαλές εργαλείο προς την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα προσελκύσουν το παιδί, θα το κάνουν να χαρεί, να ψυχαγωγηθεί, να ζηλέψει τις λέξεις, και να θελήσει να πλάσει δικές του, να τις βάλει δίπλα-δίπλα και να παίξει μ’ αυτές.

Οι στίχοι του φανερώνουν μια φιλοσοφημένη διάθεση, μια σχέση αγάπης στα πλάσματα όλου του κόσμου. Δίνει έμφαση στα θετικά συναισθήματα, την αγάπη, τη χαρά, τη φιλία, την αισιοδοξία, την ελπίδα, τις πανανθρώπινες αξίες της πατρίδας μας, την ελευθερία, την ειρήνη.

Ένα μικρό δείγμα απ το μεγαλείο της ποίησης του μας ταξιδεύει σε μαγικούς κόσμους, σε παραδεισένια ξέφωτα. «…Είναι του κόσμου τα παιδιά / παιχνίδια και τραγούδια / της γης βλαστοί μυρόβλητοι / πολύχρωμα λουλούδια. / Είναι του κόσμου τα παιδιά, / γέλιο χαράς γιορτάσι / αγάπη, ελπίδα κι όνειρο, / στης ομορφιάς την πλάση! Η ποίηση ξεσηκώνει καρδιές, ανακινεί συναισθήματα, καλλιεργεί τη φαντασία, οξύνει το νου, περικλείει σοφία, είναι το απόσταγμα του λόγου.

Τα παιδιά αν έρθουν σε επαφή με την καλή ποίηση μόνο όφελος θα έχουν, θα αγαπήσουν τον κόσμο και όταν μεγαλώσουν θα έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν και να φιλοσοφούν, να ανέχονται τα δύσκολα και να επιδιώκουν τα υψηλά. Το βιβλίο του Θεόδωρου Θανόπουλου αυτό το έχει πετύχει.

Χαίρομαι για τον φίλο, το δάσκαλο, τον Καλαβρυτινό δημιουργό και τον συγχαίρω εκ καρδίας για το μεγαλείο της ποίησής του και για το υπέροχο ταξίδι πού έκανα μέσα από τους ευωδιαστούς στίχους του. Αγαπητέ μου Θεόδωρε Θανόπουλε σε συγχαίρω!!

Πάντα ψηλά σου εύχομαι!!

Κωνσταντίνος Νικολόπουλος- Καμενιανίτης