«Νικολοβάρβαρα» είναι οι γιορτές από 4 έως 6 Δεκεμβρίου που σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση γιορτάζεται η Αγία Βαρβάρα και ο Άγιος Νικόλαος.

Η πρώτη προστάτιδα του πυροβολικού και ο δεύτερος προστάτης του Πολεμικού Ναυτικού και εν γένει όλων των ναυτικών.

Αυτές τις ημέρες κατά την λαϊκή παράδοση, κάνει κρύο. Ή όπως χαρακτηριστικά λέει η λαϊκή ρήση:«η Αγία Βαρβάρα βαρβαρώνει, ο Άη Σάββας σαβανώνει και ο Άη Νικόλας παραχώνει».

Η Αγία Βαρβάρα είναι η προστάτιδα του πυροβολικού.

Σήμερα 4 Δεκεμβρίου το πυροβολικό γιορτάζει κι αν αναρωτιέστε πώς το πήρε υπό την προστασία της, διαβάστε την ιστορία:

4 Δεκεμβρίου: Η Αγία Βαρβάρα

Η Αγία Βαρβάρα έζησε και μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Η μνήμη της τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η Αγία Βαρβάρα ήταν μονογενής θυγατέρα του πλούσιου και επιφανούς Έλληνα ειδωλολάτρη Διόσκουρου, Σατράπη της Νικομήδειας.

Η νεαρή Βαρβάρα φωτίσθηκε από την Αλήθεια του Θείου Λόγου και ασπάσθηκε το Χριστιανισμό.

Το περιβάλλον στο οποίο ανατράφηκε, απαρτιζόταν από φανατικούς ειδωλολάτρες αλλά παρά τις προσπάθειές τους να μεταπειστεί, η απόφασή της ήταν σταθερή και αμετάκλητη.

Ο πατέρας της τότε την παρέδωσε στο διοικητή της επαρχίας, για να την τιμωρήσει με σκοπό να την επαναφέρει στην ειδωδολατρία.

Ο Έπαρχος την υπέβαλλε σε φρικτά μαρτύρια για να απαρνηθεί το Χριστό.

Τελικά αποκεφαλίσθηκε από τον ίδιο τον πατέρα της με ξίφος, «ταίς πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελειώσιν δέχεται», όπως λέει και ο βιογράφος της Συμεών.

Για την αμετάκλητή απόφασή της να μην απαρνηθεί τον Χριστό παρά τα βασανιστήρια που υπέστη, ονομάσθηκε Μεγαλομάρτυρας.

Κατά την παράδοση Θεία Δίκη, με την μορφή κεραυνού, κατέκαυσε το δήμιο-πατέρα της καθώς αποχωρούσε από το χώρο του μαρτυρίου.

Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού.

Οι λουκουμάδες στις 4 Δεκεμβρίου για τη γιορτή του πυροβολικού

Για το λόγο αυτό από το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού.

Την  4η  Δεκεμβρίου του ίδιου έτους πραγματοποιήθηκε, στο μόλις συγκροτημένο «Τάγμα Πυροβολιστών», όπως ονομαζόταν τότε ο πρώτος  εορτασμός της Αγίας, ως προστάτιδας του Πυροβολικού.

Στους επισκέπτες προσφέρθηκαν λουκουμάδες με κονιάκ.

Το ίδιο επαναλήφθηκε και κατά το επόμενο έτος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια παράδοση, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα.

Η Διεύθυνση Πυροβολικού για να τιμήσει τη Προστάτιδα του Όπλου Αγία Βαρβάρα εξέδωσε το 1999 αναμνηστικό μετάλλιο με την ευκαιρία των 170 ετών από της καθιέρωσης της ως προστάτιδος το 1829.

ΠΗΓΗ