Διοργανώνεται σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

«Η Καμπύλη της Μεταπολίτευσης» είναι το γενικό θέμα του συνεδρίου που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών στις 12, 13 και 14 Μαΐου 2024, τιμώντας την επέτειο των πενήντα ετών από την Μεταπολίτευση /της Μεταπολίτευσης. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία που γιορτάζει φέτος την επέτειο των 150 ετών από την έναρξη της λειτουργίας του. Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η Μεταπολίτευση εξετάζεται ως η στιγμή της μετάβασης από τη δικτατορία στην κοινοβουλευτική δημοκρατία αλλά και ως κατάσταση, ως περίοδος που αρχίζει το 1974 και διαρκεί έως σήμερα παρά τις σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, στις οποίες όμως δεν περιλαμβάνεται μια τομή ιστορικά εφάμιλλη του καταγωγικού γεγονότος του 1974. Αυτήν την ιδιότητα δεν τη διέθετε ούτε η οικονομική κρίση η οποία παρά τη σημαντική επίδρασή της στη διαστρωμάτωση και τις συμπεριφορές της ελληνικής κοινωνίας και στο κομματικό σύστημα, εντέλει επιβεβαίωσε τις θεμελιώδεις επιλογές της Μεταπολίτευσης.

Δείτε live:

 

Σήμερα Κυριακή 12 Μαΐου, παρουσιάζεται και συζητείται υπό τον τίτλο «Η Μεταπολίτευση ως στιγμή και ως κατάσταση: η καμπύλη της αυτοσυνειδησίας της ελληνικής κοινωνίας» έρευνα που διεξάγει η Metron Analysis σε συνεργασία με τον Κύκλο Ιδεών για τον τρόπο με τον οποίο η κοινή γνώμη προσλαμβάνει τη Μεταπολίτευση και τοποθετείται απέναντι στο «κεκτημένο» της με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

 

Την έρευνα παρουσιάζουν ο Στράτος Φαναράς και ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης.

Συζητούν: Παύλος Τσίμας, Γιώργος Κουβαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τον σχολιασμό της έρευνας ακολουθεί μια σειρά μαρτυριών για τη Μεταπολίτευση, από τους: Γιώργο Βερνίκο, Πέτρο Ευθυμίου, Μανουέλλα Παυλίδου, Τέλη Σαμαντά και Γιάννη Σεργόπουλο. Συντονίζει η δημοσιογράφος, Τζίνα Μοσχολιού.
Πηγή: protothema.gr