Γκάλοπ για το MEGA – Η εικόνα στην εκτίμηση και την πρόθεση ψήφου – Απώλειες και για τη ΝΔ λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία – Κυριαρχία Μητσοτάκη, η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis, που διεξήχθη από τις 21 έως τις 26 Σεπτεμβρίου και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, δείχνει ότι η ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη (σ.σ. μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου) δεν φαίνεται να δίνει, προς το παρόν τουλάχιστον, τον αναμενόμενο… «αέρα στα πανιά» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου, από το 17,8% των εκλογών της 25ης Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μία μονάδα και περιορίζεται στο 16,8%, την ώρα που η ΝΔ υφίσταται τους «κραδασμούς» των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες στη Θεσσαλία) και υφίσταται απώλεια 4,2 μονάδων (από το 40,6% των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου στο 36,4% της αποψινής δημοσκόπησης).

Πιο αναλυτικά, η εκτίμηση ψήφου στην έρευνα της Metron Analysis διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ 36,4
ΣΥΡΙΖΑ 16,8

ΠΑΣΟΚ 12,5
ΚΚΕ 9,5
Σπαρτιάτες 3,9
Ελληνική λύση 7,5

ΝΙΚΗ 4,4
Πλεύση 3,1

Στην πρόθεση ψήφου (εάν δηλαδή οι εκλογές διεξάγονταν την προσεχή Κυριακή), η ΝΔ έχει προβάδισμα ακριβώς 16 ποσοστιαίων μονάδων. Η δύναμη των κομμάτων καταγράφεται ως εξής:

ΝΔ 29,7
ΣΥΡΙΖΑ 13,7
ΠΑΣΟΚ 10,2
ΚΚΕ 7,7
Σπαρτιάτες 3,1
Ελληνική λύση 6,1
ΝΙΚΗ 3,6
Πλεύση 2,6

Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 38%, ενώ ο μόνος που φαίνεται να μπορεί να τον… ανταγωνιστεί είναι ο «κανένας», με ποσοστό 29%. Τρίτος και «καταϊδρωμένος» έρχεται ο Στέφανος Κασσελάκης, με ποσοστό μόλις 7%, και ακολουθούν οι λοιποί πολιτικοί αρχηγοί. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δυνάμεις ως «καταλληλότερη πρωθυπουργός» καταγράφει και η προσφάτως ηττημένη στις εκλογές για την αρχηγία στον ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, με ποσοστό 3%.

Όσο για τη δημοφιλία του νεοκλεγέντος προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει 31% θετικές/μάλλον θετικές γνώμες, ενώ, στον αντίποδα, οι αρνητικές/μάλλον αρνητικές γνώμες καταγράφονται στο 54%.

Όσο για το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, σύμφωνα με την αξιολόγηση των πολιτών, αυτό δεν είναι άλλο από την ακρίβεια, με ποσοστό 36%.

Πηγή: protothema.gr