
Μίλησε με Ζελένσκι ο Μακρόν
Επικοινωνία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ο Γάλλος πρόεδρος. Όπως έγραψε στη συνέχεια στο Twitter ο Μακρόν, «αν ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί πραγματικά να πείσει τον πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει την επίθεση στην Ουκρανία, αυτά θα είναι καλά νέα. Από κει και πέρα, θα πρέπει οι Ουκρανοί μόνοι τους να ηγηθούν των συζητήσεων για μια σταθερή και διαρκή ειρήνη. Θα τους βοηθήσουμε σε αυτή την προσπάθεια».
Πραγματική και εγγυημένη ειρήνη ζητά ο Ζελένσκι
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί μια «σταθερή ειρήνη» στην Ουκρανία, στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ζητά σχέδιο για τη διευθέτηση του πολέμου πριν να εμπλακεί σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία.
Οι επαφές του Ζελένσκι με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο αναμένονταν με μεγάλο ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα, μετά το σοκ που προκάλεσε η τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στις αρχές της εβδομάδας.
Διαβάστε περισσότερα
Την αρχηγό της AfD συνάντησε στο Μόναχο ο Βανς
Σύμφωνα με πληροφορίες του ZDF, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς συναντήθηκε με την αρχηγό του AfD Άλις Βάιντελ το απόγευμα της Παρασκευής μετά την ομιλία του στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου. Μίλησαν για περίπου 30 λεπτά σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εσωτερική πολιτική της Γερμανίας.
Να σημειωθεί πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να απέρριψε πρόταση να συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
CNN: Ετοιμασίες στη Ρωσία για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ
Το Κρεμλίνο ετοιμάζει διαπραγματευτική ομάδα υψηλού επιπέδου για να συμμετάσχει σε απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ανέφερε το CNN επικαλούμενο ρωσικές πηγές.
Στην ομάδα θα περιλαμβάνονται κορυφαία πολιτικά και οικονομικά στελέχη, αλλά και στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών. Μεταξύ του ο Κίριλ Ντμίτριφ, στενός σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, που διαδραμάτισε ρόλο στην απελευθέρωση του Μαρκ Φόγκελ αυτή την εβδομάδα.
Βανς: Δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία με την Ουκρανία για τα κρίσιμα ορυκτά
Το Κίεβο και η Ουάσινγκτον προσπαθούν ακόμη να καταλήξουν σε συμφωνία για τα κρίσιμα ορυκτά που θέλουν να εκμεταλλευτούν οι ΗΠΑ, μετά τις συνομιλίες που είχαν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Τζ. Ντ. Βανς, ανέφεραν δύο μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας.
Θα πρέπει να επιλυθούν ορισμένες λεπτομέρειες, πρόσθεσαν οι πηγές.
Η Ουκρανία υπέβαλε στις ΗΠΑ τις προτάσεις της για τη διμερή συμφωνία αφού ολοκλήρωσε τη σύνταξή τους, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να εξασφαλίσει τη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, στην προσπάθειά του να τελειώσει τον πόλεμο με τη Ρωσία.
Δηλώσεις Βανς στη συνάντηση με Ζελένσκι
Ο στόχος των ΗΠΑ είναι να πετύχουν μια «βιώσιμη ειρήνη» στην Ουκρανία, μια ειρήνη που «δεν θα βυθίσει την ανατολική Ευρώπη σε σύγκρουση μέσα σε μερικά χρόνια», δήλωσε ο Τζ. Ντ. Βανς, στη συνάντηση που είχε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Αμέσως μετά τη συνάντησή τους οι δύο άνδρες είπαν στους δημοσιογράφους ότι είχαν μια «καλή συζήτηση» και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες «τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες», κατά τα λεγόμενα του Βανς.
Νέο πάνελ για την κλιματική κρίση
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Βανς – Ζελένσκι
Για «καλή συζήτηση» έκαναν λόγο μετά τη συνάντησή τους τόσο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς.
Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι αυτή ήταν «η πρώτη μας συνάντηση, όχι η τελευταία», ωστόσο επέμεινε στην ανάγκη περισσότεορυ διαλόγου. «Πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο, να δουλέψουμε περισσότερο και να προετοιμάσουμε ένα σχέδιο για να σταματήσουμε τον Πούτιν και να τελειώσουμε τον πόλεμο», είπε. Νωρίτερα, ο Ζελένσκι είχε αναφέρει ότι θα δεχόταν να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μόνο εφόσον υήρχε συμφωνία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για ένα ειρηνευτικό σχέδιο.
Παράλληλα, ο Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ουκρανίας για την αμερικανική στήριξη.
«Γόνιμες συνομιλίες»
Για γόνιμες συνομιλίες έκανε λόγο από την πλευρά του ο Τζέι Ντι Βανς, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν εξελίξεις.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, οι ΗΠΑ θέλουν μία «ανθεκτική, διαρκή ειρήνη» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε λεπτομερώς πώς θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Η συζήτηση ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Κίεβο θα συνεχιστεί και θα προχωρήσει, ανέφερε.
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Ζελένσκι – Βανς
Στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου συναντήθηκαν οι Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Τζέι Ντι Βανς.
«Πρέπει να προετοιμάσουμε ένα σχέδιο για το πώς να σταματήσουμε τον Πούτιν και να σταματήσουμε τον πόλεμο», δήλωσε ο Ζελένσκι, λίγο πριν τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές προσήλθαν στο τραπέζι με καλή θέληση.
Πανηγυρίζει η ρωσική τηλεόραση για τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Ιδιαίτερα θετικά ανταποκρίνεται η ρωσική πλευρά στην εμπρηστική ομιλία του Τζέι Ντι Βανς.
«Ήταν πολύ ωραίο να ακούσουμε την πολύ δυνατή ομιλία του Βανς», λέει ένας ανταποκριτής του Rossiya 1, που είναι και από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς, με την παρουσιάστρια να μιλά για «δημόσιο μαστίγωμα».
Η παρουσιάστρια μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα στις αναφορές του Βανς ότι ανησυχεί για «την απειλή εκ των έσω» και όχι για τη ρωσική ή κινεζική ανάμειξη στην Ευρώπη.
Σε εξέλιξη η συνάντηση Ζελένσκι – Βανς
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Τζέι Ντι Βανς, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου.
«Η συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζ. Ντ Βανς ξεκίνησε στο Μόναχο», είπε στους δημοσιογράφους ο Σέρχιι Νικιφόροφ.
Η παρέμβαση του Ζελένσκι σε εκδήλωση της Διάσκεψης του Μονάχου

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα πρέπει να διπλασιάσει το μέγεθος του στρατού της, αν δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να διπλασιάσει το μέγεθος του στρατού της σε 1,5 εκατομμύριο άτομα, αν δεν μπορέσει να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, οι ΗΠΑ ήταν κατά της ένταξης του Κιέβου στην Ευρωατλαντική Συμμαχία, ενώ εκτιμά ότι η Ουάσινγκτον δεν είδε ποτέ τη χώρα του ως μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο Ζελένσκι λέει ότι θα ήταν προς το συμφέρον τόσο της Ουκρανίας όσο και του ΝΑΤΟ να ενταχθεί η Ουκρανία στη συμμαχία: «Έχουμε έναν ισχυρό στρατό που μπορεί να κάνει ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ παντού».
Μπόρις Πιστόριους: Τα σχόλια του Τζέι Ντι Βανς δεν είναι αποδεκτά
Αντιδράσεις φαίνεται ότι προκαλεί η παρέμβαση του Τζέι Ντι Βανς στη Διάσκεψη του Μονάχου. Ήδη, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας τόνισε ότι τα σχόλιά του δεν είναι αποδεκτά.
«Αν κατάλαβα καλά, συγκρίνει τμήματα της Ευρώπης με αυταρχικά καθεστώτα. Αυτό δεν είναι αποδεκτό», τόνισε ο Γερμανός υπουργός.
Ο Βανς είπε νωρίτερα ότι «όταν κοιτάζει την Ευρώπη σήμερα, μερικές φορές δεν είναι τόσο ξεκάθαρο τι συνέβη σε κάποιους από τους νικητές του Ψυχρού Πολέμου».
Παράλληλα, ο Πιστόριους απέρριψε τις αιτιάσεις περί δημοκρατίας. «Θα ήθελα να διαψεύσω ρητά και να αντιταχθώ στη δήλωση του (Βανς) ότι η δημοκρατία μας καταπιέζει και φιμώνει τις μειονότητες. Ξέρουμε εναντίον ποιων υπερασπιζόμαστε τις χώρες μας και για ποινο λόγο τις υπερασπιζόμαστε. Είναι για τη δημοκρατία, την ελευθερία της γνώμης, το κράτος δικαίου και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Ζελένσκι: Θα συναντηθώ με τον Πούτιν μόνον όταν η Ουκρανία συμφωνήσει με ΕΕ και ΗΠΑ σε ειρηνευτικό σχέδιο
Τη δική του προϋπόθεση για να υπάρξει συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε ο Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για ειρηνευτικές συνομιλίες μόνο όταν συμφωνηθεί ένα κοινό σχέδιο με τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Ζελένσκι: Μια ειρηνευτική συμφωνία χωρίς την Ουκρανία ή την ΕΕ δεν είναι καλή ιδέα
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενίσχυσε την ενότητα μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας σε εκδήλωση που γίνεται στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, δηλώνοντας επίσης υπερήφανος που η Ουκρανία είναι μέρος μιας τόσο ισχυρής Ευρώπης.
Ο Ζελένσκι πάντως αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί έναρξης συνομιλιών με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Το να γίνει μια ειρηνευτική συμφωνία χωρίς την Ουκρανία ή την Ευρώπη δεν είναι καλή ιδέα, είπε.
Στη συνέχεια υπήρξαν δημοσιεύματα που αμφισβητούσαν αν η Ουκρανία θα ήταν παρούσα σε αυτές τις συνομιλίες, κάτι που η Ρωσία δήλωσε αργότερα ότι «φυσικά» θα ήταν.
Ο Ζελένσκι αναμένεται να συναντηθεί αργότερα σήμερα στο Μόναχο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κομισιόν προτείνει ενεργοποίηση ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Την πρόταση της Κομισιόν για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας για τις αμυντικές δαπάνες ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, διευκρινίζοντας ότι οι αμυντικές δαπάνες που επί του παρόντος είναι λίγο κάτω από το 2% του ΑΕΠ στην ΕΕ, θα πρέπει να αυξηθούν σε πάνω από το 3%. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι η υπέρβαση θα γίνει «ελεγχόμενα και υπό όρους»
Η πρόταση της προέδρου της Κομισιόν είναι σύμφωνη με το ελληνικό αίτημα, καθώς η Αθήνα ζητά την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, η αύξηση των αμυντικών δαπανών σημαίνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια περισσότερες επενδύσεις κάθε χρόνο.
«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες», είπε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων για την αντιμετώπιση της ειδικής κατάστασης κάθε κράτους μέλους. Τόνισε, ακόμη, ότι «για ένα τεράστιο πακέτο Άμυνας χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στον καθορισμό των επενδυτικών μας προτεραιοτήτων» και αυτό θα επιτρέψει επενδύσεις σε αμυντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που είναι απαραίτητα.
Για την Ουκρανία
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «μια αποτυχημένη Ουκρανία θα αποδυνάμωνε την Ευρώπη, αλλά θα αποδυνάμωνε και τις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία» ανέφερε και υπογράμμισε ότι και οι δύο «θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, μια ειρήνη που οδηγεί σε μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία, στην οποία θα πρέπει να δοθούν σταθερές εγγυήσεις ασφαλείας».
Κατά την ομιλία της, η Πρόεδρος της Επιτροπής, υπογράμμισε τα «ιστορικά ποσά» με τα οποία οι Ευρωπαίοι έχουν στηρίξει την Ουκρανία. «Οικονομικά και στρατιωτικά η συνολική στήριξη ανέρχεται σε 134 δισ. ευρώ. Αυτό είναι περισσότερο από ό,τι έχει συνεισφέρει οποιοσδήποτε άλλος», τόνισε και σημείωσε ότι το ποσό αυτό περιλαμβάνει 52 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια – ίση με αυτή των ΗΠΑ. Παράλληλα, υπενθύμισε τις «σκληρές κυρώσεις» που έχει θέση η Δύση κατά της οικονομίας της Ρωσίας, καθώς και τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Συνεχίζοντας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι είναι έτοιμος να εργαστεί «για μια ειρήνη που τιμά τη θυσία της χώρας του και των πεσόντων συμπατριωτών του» και υπογράμμισε ότι η Ουκρανία θέλει μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη» περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Από την άλλη πλευρά, είπε, ο Ρώσσος Πρόεδρος Πούτιν λέει ότι είναι πρόθυμος να συναντηθεί, αλλά δε γνωρίζουμε με ποιους όρους. «Είναι στο χέρι του να αποδείξει ότι το συμφέρον του δεν είναι να παρατείνει αυτόν τον πόλεμο. Είναι στο χέρι του να δείξει ότι έχει εγκαταλείψει τη φιλοδοξία του να καταστρέψει την Ουκρανία», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.
«Εργαζόμαστε με την Ουκρανία για την ένταξή της στην ΕΕ, γιατί η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας και εδώ βρίσκεται το μέλλον της», ανέφερε στη συνέχεια η Πρόεδρος της Επιτροπής. Υπογράμμισε ότι η Επιτροπή θα εντείνει το έργο της για να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. «Έχουμε ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά τώρα είναι και πάλι η ώρα να μετακινήσουμε βουνά», είπε η φον ντερ Λάιεν.
Πηγή: protothema.gr