2η Συνάντηση Εταίρων Ευρωπαϊκού Έργου «SMEs & European Original Geographical Indications – SMEOrigin», στην Δυτική Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «INTERREG EUROPE»

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, διοργανώνει στις 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2023, την 2η συνάντηση των εταίρων του Έργου SMEOrigin για την υποστήριξη των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) παραγωγής και διανομής προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), προστατευόμενης ονομασίας προελεύσεως (ΠΟΠ) και πιστοποιημένων παραδοσιακών προϊόντων. Το έργο «SMEs & European Original Geographical Indications – SMEOrigin» είναι συγχρηματοδούμενο έργο (ΕΤΠΑ και Εθνικοί Πόροι) που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «INTERREG EUROPE».

Στο έργο συμμετέχουν επτά φορείς, Αναπτυξιακές εταιρίες, Δήμοι και ενώσεις ΜΜΕ από έξι ευρωπαϊκές χώρες: Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Στυρίας, Αυστρία-(Επικεφαλής Εταίρος), ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Stara Zagora από τη Βουλγαρία, το Κέντρο Ανάπτυξης Opolskie από την Πολωνία, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Savonlinna από την Φινλανδία, ο Δήμος Calasparra από την Ισπανία, ο Οργανισμός INTERBIO από τη Γαλλία. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Πατρών  και συγκεκριμένα το Tμ. Πολιτικών Μηχανικών σε συνεργασία με το Τμ. Αειφορικής Γεωργίας, ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ως συνδεδεμένος φορέας πολιτικής.

Το πρόγραμμα των εργασιών διαρθρώνεται ως εξής:

Οι εργασίες θα ανοίξουν την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου στις 09.30 πμ με συνεδρίαση των εταίρων του έργου και εκπροσώπων τοπικών φορέων που θα διεξαχθεί στο Οινοποιείο Αchaia Clauss με θέμα τις πολιτικές ενίσχυσης των τοπικών προϊόντων ονομασίας και προελεύσεως, με την συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας κ. Φωκίωνα Ζαΐμη. Οι εταίροι του έργου θα συζητήσουν σχετικά με τις πολιτικές και πρακτικές στήριξης των ΜΜΕ των κλάδων ΠΟΠ, ΠΓΕ και παραδοσιακών προϊόντων, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στην στρατηγική εργαλειοθήκη την οποία αναπτύσσει το έργο.

Την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου θα γίνουν επισκέψεις στην Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, συζήτηση με φορείς και παραγωγούς σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τη σημασία των προϊόντων της Λιμνοθάλασσας, ενώ θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Μουσείο Άλατος και παρουσίαση των τοπικών προϊόντων. 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 6.00 μμ θα γίνει συζήτηση με τοπικούς φορείς στην Ναύπακτο, στο μέγαρο Ναυπακτία, ενώ θα  διεξαχθούν το πάνελ ειδικών στο επιχειρείν για την επεξεργασία των προτάσεων της στρατηγικής εργαλειοθήκης για τις ΜΜΕ του τομέα ΠΟΠ, ΠΓΕ και παραδοσιακών προϊόντων.

Η Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στην επίσκεψη εργασίας στα Καλάβρυτα, όπου θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 πμ σύσκεψη με τοπικούς αναπτυξιακούς φορείς στο νέο Δημαρχείο Καλαβρύτων, ενώ εν συνεχεία τα μέλη του consortium θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων για μια συζήτηση ειδικά πάνω στα μοναδικά χαρακτηριστικά και την ταυτότητα της φέτας ΠΟΠ Καλαβρύτων.

Τις εργασίες της συνάντησης συντονίζει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου Καθ. Ευάγγελος Παπαδάκης, ενώ συμμετέχει ως θεματικός ειδικός ο Καθ. του Τμ. Αειφορικής Γεωργίας κ. Φραγκίσκος Κουτελιέρης, ο Δρ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος και η Δρ. Ελένη Αρβανίτη ως ερευνητές.

Σχετικά με το έργο SMEOrigin: 

Στόχος του SMEOrigin είναι η βελτίωση των πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης και των προγραμμάτων χρηματοδότησης για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ του τομέα της αγροδιατροφής που ειδικεύονται σε προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη (ΓΕ) στις εμπλεκόμενες περιφέρειες. Το έργο επικεντρώνεται στην ενίσχυση της αλυσίδας αξίας τους, στην υποστήριξη και προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, στην αναθεώρηση και βελτίωση της σήμανσης των προϊόντων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσω βελτιωμένων πολιτικών, οι εν λόγω ΜΜΕ θα καταστούν πιο ικανές να ενισχύσουν τη φήμη των προϊόντων τους, να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, να επικοινωνήσουν τη δέσμευσή τους για κοινωνική ευθύνη και να υποστηρίξουν την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη.

Τα μέλη του εταιρικού σχήματος: 

Steirische Wirtschaftsförderungsges.m.b.H. (AT) 

Stara Zagora Regional Economic Development Agency (BG) 

Opolskie Centre for Economy Development/ Opolskie Voivodeship (PL) 

Savonlinna Development Services (FI) 

University of Patras (EL) 

Municipality of Calasparra (ES) 

INTERBIO Aquitaine/ Limousin/ Poitou-Charentes (FR) 

Νέα σχετικά με το έργο μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα και τους λογαριασμούς του έργου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: 

https://www.interregeurope.eu/smeorigin 

Facebook: https://www.facebook.com/SMEOrigin 

Instagram: https://www.instagram.com/smeorigin/ 

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/smeorigin/ 

Twitter: https://twitter.com/SMEOrigin