Διασφαλίζεται η συνέχιση λειτουργίας του Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας στη Δυτική Ελλάδα

0
22

Τη συνέχιση λειτουργίας του Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τρία ακόμη χρόνια εξασφάλισε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, καθώς με απόφασή του προχώρησε στην ένταξη της δράσης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2021-2027.

Η πράξη συγχρηματοδοτείται με 2 εκ. ευρώ  από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ως προς τη διάγνωση/παρακολούθηση των αναγκών του τοπικού παραγωγικού συστήματος και των τάσεων που δημιουργούνται στην αγορά εργασίας, με στόχο τον ορθό σχεδιασμό πολιτικών και δράσεων για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού που αφορά τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους άνεργους.

Ήδη κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο συγκεντρώθηκαν στοιχεία και προέκυψαν σημαντικά ευρήματα μέσα από έρευνες που οδήγησαν στη χαρτογράφηση των ικανοτήτων που αναζητούν οι επιχειρήσεις από τους εργαζομένους ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και αποτελεσματικές. Στη συνέχεια, οργανώθηκαν θεματικά εργαστήρια σε συγκεκριμένους τομείς που βασίστηκαν στην πρόβλεψη των μελλοντικών αναγκών σε νέες θέσεις εργασίας και σε νέες απαιτούμενες δεξιότητες ως συνέπεια του οικονομικού μετασχηματισμού, έτσι ώστε να υλοποιηθούν επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων προσαρμοσμένα στις πραγματικές ανάγκες.

Οι βασικοί στόχοι της συνέχισης της λειτουργία του Περιφερειακού Μηχανισμού/ Παρατηρητήριου Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας αφορούν:

  • Εκτίμηση των τάσεων εξέλιξης και της δυναμικής των επαγγελμάτων σε αναπτυξιακούς τομείς της Περιφερειακής Οικονομίας.
  • Αξιοποίηση παραγόμενών εργαλείων, μελετών και προτάσεων του Παρατηρητηρίου από υφιστάμενα συλλογικά όργανα και υπηρεσιακές μονάδες της περιφέρειας πχ του Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (ΣΣΠΑΕ) άρθρο 6 του ν. 4763/2020 (254 Α΄).
  • Επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αναβάθμιση και την κινητικότητα εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας της Περιφέρειας συμπεριλαμβανομένης και προοπτικής διερεύνησης (foresight) αναγκών σε δεξιότητες σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση, με βάση επερχόμενες αλλαγές στην οικονομική και παραγωγική δομή
  • Συμβολή σε εθνικό επίπεδο στο έργο της ΜΕΚΥ του Υπουργείου Εργασίας μέσω της παραγωγής και ανάλυσης δεδομένων της αγοράς εργασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.  Τροφοδότηση με έγκυρα και επίσημα στοιχεία κάθε αρμόδιου φορέα σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
  • Υποστήριξη του αναπτυξιακού προγραμματισμού της Περιφέρειας, της διαδικασίας εξειδίκευσης/ ενεργοποίησης δράσεων εκπαίδευσης, κατάρτισης με τρόπο που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιφερειακής αγοράς εργασίας.
  • Συμβολή σε διαδικασίες πρόβλεψης και διαχείρισης των αλλαγών και των αναδιαρθρώσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.