O υπουργός Οικονομικών, προ του κινδύνου να χαθεί δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ξέκοψε σε εμπόρους-επιχειρηματίες: Μην ελπίζετε σε άλλη παράταση. Τον πρέσαρε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Ερμίνα Διονυσάτου, της αρνήθηκε και πλέον οι σύλλογοι συνασπίζονται για να πιέσουν, μιλώντας και για σοβαρά τεχνικά θέματα.

Σε επώδυνο αδιέξοδο οδηγούνται οι έμποροι και επιχειρηματίες της χώρας μετά το ξεκαθάρισμα του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ότι δε θα δοθεί νέα παράταση στο θέμα της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές.

Ο Κωστής Χατζηδάκης με την τοποθέτησή του στο συνέδριο της ΕΣΕΕ «Future of Retail 2024» έκλεισε κάθε χαραμάδα αισιοδοξίας για πιθανή νέα παράταση στη διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών. «Αν δώσουμε νέα παράταση στη διασύνδεση POS – ταμειακών, θέτουμε σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει συνδεθεί το 90% των επιχειρήσεων, δεν είναι κορόιδα όλοι αυτοί. Δεν υπάρχει πιθανότητα να κάνουμε πίσω σε αυτό ούτε μία στο τρισεκατομμύριο» ανέφερε ο υπουργός.

Ακούγοντας τα ανωτέρω, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Ερμίνα Διονυσάτου, που βρέθηκε στο συνέδριο της ΕΣΕΕ, με επιμονή απέσπασε μερικά λεπτά από τον χρόνο του υπουργού για να του εξηγήσει τους λόγους που είναι αναγκαία μια νέα παράταση για τη διασύνδεση.

Ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά ανένδοτος.

«Ανέβηκα στην Αθήνα με έννοια μου να συζητήσω με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη για τα προβλήματα που βλέπουμε στην Πάτρα σχετικά με τη διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών. Ηταν κατηγορηματικός, καθώς υποστηρίζει ότι δεν θα εκταμιευθεί μια δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε περίπτωση που δοθεί νέα παράταση» τόνισε αρχικά η κ. Διονυσάτου και συμπλήρωσε για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει:

«Πλέον, το μόνο που μας μένει είναι οι συνεργασίες. Μίλησα με τους προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά για να πιέσουμε το υπουργείο. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να ακολουθήσει ένα τιμωρητικό πρόστιμο για τους επαγγελματίες, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το ίδιο το υπουργείο δεν μπορεί να υποστηρίξει τις αλλαγές που έφερε».

Οπως εξήγησε, έχει παρατηρηθεί πρόβλημα με τις τεχνικές εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διασύνδεση, καθώς από τη μία πλευρά δεν προλαβαίνουν οι εταιρείες να δρομολογήσουν τις εργασίες που απαιτούνται σε όλο τον όγκο των επιχειρήσεων και από την άλλη, υποχρεώνονται οι επιχειρηματίες να πληρώνουν όλο το ποσό που απαιτείται «μπροστά».

«Πέραν των ανωτέρω, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα. Ορισμένες εταιρείες λειτουργούν με φορολογικό μηχανισμό και πλέον υποχρεώνονται να αγοράσουν νέες ταμειακές μηχανές. Η αναστάτωση είναι τεράστια στην αγορά και βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρόστιμο 1.500 ευρώ σε περίπτωση που δεν γίνει έγκαιρα η διασύνδεση. Οι τεχνικοί έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας και μας ξεκαθαρίζουν πως δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Θα συνεχίσουμε τις πιέσεις και ελπίζουμε, ενωμένοι με τους συλλόγους της υπόλοιπης χώρας, να φέρουμε αποτέλεσμα» επισήμανε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών.

Η Ερμίνα Διονυσάτου συμπλήρωσε επίσης ότι ακόμα και οι επιχειρήσεις, που έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση POS με τις ταμειακές μηχανές, διαπιστώνουν ότι το σύστημα του υπουργείου δεν λειτουργεί στην εντέλεια, με αποτέλεσμα να φεύγουν οι πελάτες από τα καταστήματα επειδή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. «Πώς απαιτούν να γίνει η διασύνδεση μέχρι τέλος Απριλίου, όταν το ίδιο το υπουργείο δεν είναι έτοιμο; Δεν είμαστε αντίθετοι στη διασύνδεση, αρκεί να γίνει σωστά και να είναι έτοιμο το κράτος. Δυστυχώς όμως, τα προβλήματά μας δεν ολοκληρώνονται εκεί, πλέον θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, με τον κ. Χατζηδάκη να μας διαμηνύει ότι όσοι δεν προσαρμοστούμε, θα κάνουμε ζημιά στην ανταγωνιστική οικονομία!» κατέληξε η κ. Διονυσάτου.

Πηγή: pelop.gr