Φουλ επίθεση δικηγόρων κατά της κυβέρνησης! – Η «Πελοπόννησος της Δευτέρας» έχει τα 4 σκληρά μέτρα που αποφάσισαν Δικηγορικοί Σύλλογοι

Πάνε για κανονική επανάσταση δικηγορικοί σύλλογοι της Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας που θεωρούν πως το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης όχι απλώς τους αδικεί αλλά μεσοπρόθεσμα θα τους εξαφανίσει!

Οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων Αιγίου, Αμαλιάδας, Γυθείου, Θήβας, Καλαβρύτων, Κυπαρισσίας, Μεσολογγίου μαζί με τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων συναντήθηκαν χθες στο Αίγιο και αποφάσισαν κινητοποιήσεις για το νομοσχέδιο του δικαστικού χάρτη που καθιστά τα πρωτοδικεία τους «φαντάσματα», με κίνδυνο για κλείσιμο στην επόμενη διετία.

Η επίσημη ανακοίνωση με τις κινητοποιήσεις θα εκδοθεί σήμερα, αλλά η «Πελοπόννησος της Δευτέρας» τις αποκαλύπτει:

1. Οι δικηγορικοί σύλλογοι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ηδη έχουν έρθει σ’ επαφή με διακεκριμένους καθηγητής Διοικητικού Δικαίου.

2. Καταλήψεις, σε πολύ συχνή βάση, των Δικαστικών Μεγάρων στις πόλεις των θιγόμενων Συλλόγων.

3. Κατάληψη σε μια από τις επόμενες μέρες της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου από δικηγόρους!

4. Οσοι βουλευτές των συγκεκριμένων νομών ψηφίσουν το νέο νομοσχέδιο για τον δικαστικό χάρτη, θα γίνουν ανεπιθύμητοι και θα επιδιωχθεί η «αποβολή» τους από τις τοπικές κοινωνίες αν τις προδώσουν!

Ο κ. Μπέσκος ήταν πυρ και μανία με τον υφυπουργό κ. Μπούγα: «Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Μπούγας είχε πει ενώπιον πολλών συνομιλητών του «δηλώνω κατηγορηματικά ότι οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων θα παραμείνουν στο Πρωτοδικείο Αιγίου»

Με το σχέδιο νόμου, είδαμε ότι όσα δεσμεύτηκε δεν ισχύουν και η οργανική θέση των δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρεται στο Πρωτοδικείο Πατρών…».

Παράλληλη έδρα Πρωτοδικείου χωρίς οργανικές θέσεις αυτής της έδρας, ούτε στην Ουγκάντα δεν υπάρχει. Θα τα πούμε στο ΣτΕ»!.

* Οπως είναι γνωστό αναρτήθηκε στην πλατφόρμα opengov.gr για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας (Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία) και τη χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης.

Σε όποια περιφερειακή ενότητα υπάρχουν σήμερα δύο ή περισσότερες έδρες Πρωτοδικείων, όπως συμβαίνει στην Αχαΐα, στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία και αλλού, προβλέπεται η σύσταση έδρας παράλληλης με την κεντρική.

Τα Πρωτοδικεία Αιγίου και Καλαβρύτων, δηλαδή, θα γίνουν παράλληλες έδρες του Πρωτοδικείου Πατρών.

Επίσης, πλην των κεντρικών και παράλληλων εδρών των Πρωτοδικείων, όπου υπάρχουν ανάγκες και το επιτρέπουν οι συνθήκες (κυρίως φόρτος εργασίας, κτιριακές υποδομές, απόσταση από την κεντρική έδρα), ορίζονται περιφερειακές έδρες των Πρωτοδικείων, με σκοπό την αποφόρτιση των κεντρικών (και παράλληλων) εδρών και την καλύτερη πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη. Πρακτικά, τα Ειρηνοδικεία Πατρών, Δύμης, Αιγιαλείας, Ακράτας και Καλαβρύτων καταργούνται και γίνονται περιφερειακές έδρες των Πρωτοδικείων στα διοικητικά όρια των οποίων βρίσκονται σήμερα.

Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αχαΐας.

Πηγή: pelop.gr