Στα «μαχαίρια» οι δικηγόροι των Καλαβρύτων και Αιγίου για το… Πρωτοδικείο!

Για «συστηματική άδικη, αντισυναδελφική και αήθη επίθεση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαβρύτων.

«Για αντισυναδελφική και αήθη επίθεση» καταγγέλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαβρύτων τον Σύλλογο Αιγίου, σχετικά με το Πρωτοδικείο στα Καλάβρυτα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Οφείλουμε να απαντήσουμε ως Δικηγορικός Σύλλογος Καλαβρύτων στην άδικη, αντισυναδελφική και αήθη επίθεση που δεχόμαστε συστηματικά τον τελευταίο καιρό από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου σχετικά με το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων.

Υπενθυμίζουμε, για όσους δεν το γνωρίζουν ή το ξεχνούν ότι το ιστορικό Πρωτοδικείο Καλαβρύτων ιδρύθηκε το έτος 1925 και από τότε οι περιοχές των σημερινών δημοτικών ενοτήτων Αιγείρας και Ακράτας υπάγονται στην κατά τόπο αρμοδιότητά του.

Το Πρωτοδικείο Αιγίου ιδρύθηκε το έτος 1981, δηλαδή σχεδόν 55 χρόνια μετά και από τότε ουδέποτε ετέθη θέμα απόσπασης των παραπάνω δημοτικών ενοτήτων από το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων και προσάρτησής τους στο Πρωτοδικείο Αιγίου.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που σκοπίμως και δολίως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου αποκρύπτει με το σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε, εμφανίζοντας ότι τάχα μία πραγματική κατάσταση ΕΚΑΤΟ (100) σχεδόν ετών, δημιουργήθηκε πρόσφατα, καταπατώντας κάθε δεοντολογική επιταγή και συμπεριφερόμενος ως άρπαγας, αφού σαφώς γνωρίζει (αν δεν το επιδιώκει) ότι η απόσπαση των σημαντικών σε αριθμό υποθέσεων Δημοτικών Ενοτήτων Αιγείρας και Ακράτας από την τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων και η υπαγωγή τους στο Πρωτοδικείο Αιγίου θα οδηγούσε μαθηματικά στην κατάργησή του.

Προσφάτως, η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου με απόφασή της ζήτησε να προσαρτηθούν οι Δημοτικές Ενότητες Αιγείρας και Ακράτας στο Πρωτοδικείο Αιγίου, απόφαση την οποία καταγγείλαμε στα θεσμικά μας Όργανα και καταδίκασε ομόφωνα η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Η εκπεφρασμένη πολιτική βούληση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και οι προς κάθε κατεύθυνση διαβεβαιώσεις του ήταν και είναι να μην καταργηθεί κανένα Πρωτοδικείο και να μην αλλάξει η κατά τόπο αρμοδιότητά του. Στα πλαίσια αυτά και με ατράνταχτα επιχειρήματα ο Σύλλογός μας έδωσε τον αγώνα του μαζί με τους άλλους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, χωρίς ποτέ να στραφεί έναντι ουδενός. Με πνεύμα ομόνοιας και συναδελφικότητας απαίτησε τα αυτονόητα.

Δυστυχώς, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου ξεφεύγοντας από αυτή τη λογική έπραξε τα αντίθετα και σήμερα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μία ατυχή και οφειλόμενη σε παραδρομή διατύπωση του σχεδίου νόμου που δόθηκε στη διαβούλευση, η οποία έγινε άμεσα αντιληπτή και δικαίως διορθώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Εξάλλου, όποιος αναγνώσει με προσοχή το νομοσχέδιο που κατατέθηκε μετά τη διαβούλευση στη Βουλή, θα διακρίνει ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις περιοχών και δημοτικών ενοτήτων που ενώ ανήκουν στα διοικητικά όρια ενός Δήμου δικαστικά ανήκουν στην τοπική αρμοδιότητα Πρωτοδικείου που εδρεύει στην περιφέρεια άλλου Δήμου.

Ούτε αποτελεί επιχείρημα ότι οι περιοχές Ακράτας και Αιγείρας απέχουν από τα Καλάβρυτα σε σχέση με το Αίγιο, τη στιγμή που αυτό δεν απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες που επιθυμούσαν και επιθυμούν να υπάγονται στο Πρωτοδικείο Καλαβρύτων.

Τελειώνοντας, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι τα αχαρακτήριστα υπονοούμενα περί δήθεν “εξωθεσμικών παρεμβάσεων” (!!) προκειμένου να διορθωθεί στο τελικό σχέδιο νόμου μία κατάφωρη αστοχία, μάλλον παραπέμπουν στην ρήση «εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια».