ΔΡΟΒΟΛΟΒΟ: ΛΑΜΠΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΕΓΕΡΤΗ Π. Π. ΓΕΡΜΑΝΟ

    Ο Σύνδεσμος Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καμενιάνων και του οικισμού Δροβολοβού, καθώς και σύσσωμοι οι λοιποί φορείς των χωριών μας, (Εκκλησιαστικά Συμβούλια Δροβολοβού και Καμενιάνων)-διακόσια τρία χρόνια μετά το μεγάλο εικοσιένα-πραγματοποίησαν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Εθνεγέρτη Π. Π. Γερμανό. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν   στον αύλειο χώρο του πανηγυρίζοντος σπηλαιώδους ναού της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής Δροβολοβού και σε ειδικό μνημείο που έχουμε κατασκευάσει εκεί, ανάμεσα σ ένα ανεπανάληπτα όμορφο, ιστορικό και λατρευτικό τόπο, με αντιπροσωπευτική συμμετοχή κόσμου από τα χωριά μας.

     Συγκινητική ήταν η απαγγελία σχετικού ποιήματος-του γράφοντος Κωνσταντίνου Νικολόπουλου-Καμενιανίτη-για τα διακοσιάχρονα ελευθερίας μας, από μαθήτριες των χωριών μας.

   Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ήταν ιδιοφυής και ταλαντούχος κληρικός. Στη ζωή του συνδύασε τον άξιο ποιμένα με τον χαρισματικό ηγέτη.

   Ήταν από τους λίγους μητροπολίτες που συνδύασαν την ενεργό συμμετοχή στον Αγώνα με τα ποιμαντικά τους καθήκοντα.

   Η υπηρεσία του Γερμανού στον Αγώνα ήταν πολλαπλή, ποιμαντική, στρατιωτική, εθνική, διπλωματική και εκκλησιαστική. 

      Ως εθνικός ηγέτης, ο Γερμανός λυπόταν για τη διχόνοια και επιχείρησε πολλές φορές την εθνική συμφιλίωση.  

   Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα  εκδηλώσεων για τα διακοσιάχρονα απ’ την εθνική μας παλιγγενεσία, που πραγματοποιούμε με σεβασμό, αξιοπρέπεια και σεμνότητα προς εκείνους που έδωσαν τα πάντα για την ελευθερία της πατρίδας μας.

  Το μήνυμα του Π.Π. Γερμανού και των αγωνιστών του εικοσιένα δεν ολοκληρώνεται με την εδαφική απελευθέρωση τμήματος της χώρας, αλλά συνεχίζεται με την οριοθέτηση των προσωπικών ευθυνών του καθενός μας απέναντι σε αυτή μέχρι σήμερα. Κι εμείς αυτές τις ευθύνες κι αυτούς τους αγώνες δεν τους απεμπολούμε δεν τους βάζουμε στη ζυγαριά.

Πανηγυρικός λόγος προς τιμήν του Π. Π. Γερμανού , στο Σπήλαιο της Παναγίας Δροβολοβού Καλαβρύτων.

Από τον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο-Καμενιανίτη

Δροβολοβό 10- 5- 2024

   Yψηλοί – εκλεκτοί μας προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, ευλαβέστατοι τιμητές της σημερινής εκδηλώσεως,

                      «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ- ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ» 

   Με ιδιαίτερα συναισθήματα πατριωτισμού ιστορικού χρέους για τους ήρωες προγόνους μας και συγκίνησης για την συμμετοχή σας, σας καλωσορίζουμε σήμερα εδώ στον ιστορικό τούτο βράχο, και στον πανηγυρίζοντα σπηλαιώδη ναό της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής Δροβολοβού. Έναν ιερό λατρευτικό χώρο από την αρχαιότητα ακόμη αλλά και μέχρι τις μέρες μας. 

   Παράλληλα όμως έναν χώρο ιστορικό, ένα κάστρο σμίλευσης των ιδανικών, των υπέρ πίστεως και πατρίδoς αγώνων του έθνους μας.

   Έναν χώρο γεμάτο ιστορία και αγιότητα, όπου τα νωπά ακόμη βήματα των υπέρ ελευθερίας αγωνιστών της πατρίδας μας, έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους εδώ πλησίον, στις πολεμίστρες που σώζονται από το 1821, αλλά και σε αυτή την κόγχη του βράχου που γράφτηκε ένα ακόμη «ΟΧΙ» στα κατοπινά χρόνια το 1940, όταν έτεροι εχθροί επιβουλευόντουσαν την πατρίδα μας.

   Έναν χώρο που μπορεί ν’ αποτελέσει το νέο ξεκίνημα, την καυτερή λάβα μιας ηφαιστειώδους έκρηξης  του λαού μας για να πούμε κι εμείς ένα καινούριο «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» στις μέρες μας, σε κείνους που προσπαθούν να καθυποτάξουν την πατρίδα μας με οικονομικά ή άλλα μέσα. 

   Σ΄ αυτόν τον ιερό-λατρευτικό και ιστορικό τόπο, τιμούμε σήμερα τον εθνεγέρτη Π. Π. Γερμανό, που πρώτος ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης στην Αγία Λαύρα και όρκισε σ αυτό τα παλληκάρια, τους δικούς μας προγόνους – αγωνιστές, με το σύνθημα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ». Έτσι η περιοχή των Καλαβρύτων, πρώτη απελευθερωθείσα περιοχή απ’ όλη την Ελλάδα -21 Μάρτη- 1821, απετέλεσε το σύμβολο και άναψε το φυτίλι της λευτεριάς σ όλη την Πελοπόννησο και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ελλάδα.

   Τιμούμε ακόμη τον Π. Π. Γερμανό για τους υπέρ ελευθερίας αγώνες του, κατά τους οποίους τα χωριά μας κατείχαν πρωτεύοντα ρόλο, καθότι οι πρόγονοί μας συνδέονταν στενά μετά πολλών πρωτεργατών, αθλητών της ελευθερίας μας, αλλά και με αυτόν τον λαμπρό ιεράρχη.

   Ως γνωστόν όμως κάποιοι του φέρθηκαν άπρεπα τότε και κακοπάθησε από Έλληνες, μάλιστα κάποιοι αποδομητές της ιστορίας μας έχουν παραλάβει την σκυτάλη από εκείνους και στις μέρες μας και αμφισβητούν την ιστορία μας. Εμείς όμως τους αγνοούμε και βαδίζουμε μπροστά!!

   Στην ανθρωπότητα, ως γνωστόν λειτουργούν νόμοι πνευματικοί και κατ’ αυτούς, όσοι λαοί λησμονούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να εξαφανισθούν.

   Σχολιάζοντες τα της Ελληνικής επαναστάσεως του 1821, παρατηρούμε μετά λύπης, ότι ακόμη δεν έχει γίνει πλήρης και αντικειμενική αποτίμηση της εργασίας και της αξίας της.

   Αντίθετα μάλιστα έχει γίνει στόχος υποβάθμισης, περιθωριοποίησης και αμφισβήτησης ακόμα, στο πλαίσιο μιας ιδεολογικοπολιτικής σαλαμοποίησης. 

   Όμως αγαπητοί μου –η ιστορία- αξίζει να τονίσουμε μια φορά γράφεται, και δεν προσαρμόζεται σε εφήμερες αντιλήψεις και σε σύγχρονα ιδεολογικά ρεύματα.

   Η Επανάσταση του 1821 είναι μεγάλος σταθμός στην πορεία του έθνους μας. Σταθμός ανεφοδιασμού ιδανικών για τις επόμενες γενιές και  ειδικότερα σήμερα που συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές και ανακατατάξεις στον ρουν της ιστορίας μας.

   Η εκκλησία μας πρώτη προσέφερε αίμα για τον Ελληνικό λαό. Ολόκληρη η πατριαρχική σύναξη μαζί με τον Πατριάρχη Άγιο Γρηγόριο τον Ε΄, προσεφέρθη στο βωμό της Ελευθερίας.

    Ο Άγιος Γρηγόριος Ε΄, απαγχονίστηκε απ’ τους τούρκους ως υποκινητής της εξέγερσης των Ελλήνων και συγκεκριμένα για τα γεγονότα των Καλαβρύτων.

   Ο Εθνεγέρτης Π.Π. Γερμανός αναβαπτίσθηκε στο λουτρό του αίματος των Νεομαρτύρων που με την άθλησή τους στάθηκαν ανάχωμα και κράτησαν ζωντανή την πίστη μας, τη χριστιανική μας πίστη, που πάνω εκεί στηρίχτηκε και επενδύθηκε η ιδέα και η πραγμάτωση της ελευθερίας μας μετά από τετρακόσια χρόνια τούρκικης σκλαβιάς.

     Μας είναι γνωστή η συμμετοχή του στη σύσκεψη της Βοστίτσας  (Αιγίου) 26 Ιανουαρίου 1821, καθώς και η ορκωμοσία των αγωνιστών της περιοχής στην Αγία Λαύρα στις 17 Μαρτίου 1821, εορτή του Αγίου Αλεξίου, κατά την οποία εορτή πανηγύριζε η Μονή.  

     Ο πρωταθλητής τούτος της Ελευθερίας Π.Π. Γερμανός, υπέστη δυστυχώς μεγάλη δοκιμασία κατά τον εμφύλιο σπαραγμό των Ελλήνων. Με εντολή του Κωλέττη και Γκούρα, συνελήφθη τον Ιανουάριο του 1825 στη Μονή Χρυσοποδαριτίσσης Νεζερών υπό του φρουράρχου Χλουμουτσίου Γαστούνης Νικολέτου Σοφιανοπούλου. 

     Ας δούμε όμως πως περιγράφει στ΄ απομνημονεύματά του ο γραμματέας, απομνημονευματογράφος και υπασπιστής του Θ. Κολοκοτρώνη, Φώτιος Χρυσανθόπουλος ή Φωτάκος, το από εδώ πέρασμα του Π. Π. Γερμανού και την προσωρινή φυλάκισή του εδώ στο Δροβολοβό. Στο ιστορικό τούτο σπήλαιο όπως γνωρίζουμε. 

«…. Τον δε ιεράρχην Γερμανόν, αφού προηγουμένως του επήραν όλο το χρηματικόν ποσόν, τα λοιπά πολύτιμα πράγματα, ως και τα αρχιερατικά του ενδύματα όσα τυχόν είχε εκεί, και τα ζώα του ακόμη, αφού τον έδεσεν ο Νικολέτος, έπειτα τον επήρε και τον έφερε όπου αυτός ήθελε, και με όλην τη συνοδεία του έφθασε στο χωρίον Δροβολοβόν. Εκεί αφήκε τον αρχιερέα και τους στρατιώτες του να τον φυλάττουν, και αυτός επήγε εις το Σοπωτόν προς αντάμωσιν της γυναικός του, και δια να αφήσει εις το σπίτι του όλη την πλούσια αρπαγήν, την οποία άρπασε από τον αρχιερέα και την Μονήν….». 

    Ως γνωστόν οι κάτοικοι των χωριών μας Καμενιάνων-Δροβολοβού και Δεσινού φρόντισαν αρκετά τον Ιεράρχη, και διαμαρτυρήθηκαν στους δέσμιούς του. Εκείνος δε κατά την αποχώρησή του θαύμασε και ευλόγησε τα τρία χωριά μας.

   Σε ανάμνηση λοιπόν και αυτού του γεγονότος, αλλά και διακατεχόμενοι επιπρόσθετα από αισθήματα σεβασμού, βαθιάς ευγνωμοσύνης, στον Π.Π. Γερμανό και σε όλους τους αγωνιστές της Ελευθερίας της πατρίδας μας, αποφασίσαμε να τιμήσουμε τον πρωταθλητή τούτου του αγώνα, εδώ στον ιστορικό-λατρευτικό αυτό χώρο, στο ένδοξο και φιλόξενο Δροβολοβό, στο χώρο της φυλάκισής του από εμφύλια στρατεύματα, ξένα όμως προς τα χωριά μας Καμενιάνοι, Δροβολοβό και Δεσινό. Μαζί με αυτόν τιμούμε και όλους τους ήρωες προγόνους μας – εντόπιους αλλά και απ’ όλη την Καλαβρυτινή πατρίδα μας και την Ελλάδα – που έδωσαν το αίμα τους για τη λευτεριά μας το 1821.

       Η εκδήλωση αυτή αγαπητοί μου είναι πλέον θεσμοθετημένη και έχει αποφασιστεί να γίνεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα για να κρατάμε ζωντανές τις συνειδήσεις των ανθρώπων για την αγαπημένη μας πατρίδα. Δεν έχει σκοπό να δημιουργήσει εμφυλιοπολεμικά συναισθήματα. Τουναντίον μάλιστα θέλει να αποτρέψει κάθε τέτοιο γεγονός στο μέλλον. 

   Υποκλινόμενοι σήμερα στην εικόνα της Παναγίας μας που γιορτάζουμε, αλλά και στη γαλανόλευκη που τοποθετήσαμε στην κορυφή αυτού του ιερού βράχου… σαν αιώνιο σύμβολο της αδούλωτης θέλησης των κατοίκων αυτού του τόπου…. Μεταφέρουμε μηνύματα αντίστασης του λαού μας σε κάθε επιβουλή!!

     Η πραγματική αξία ενός λαού αγαπητοί μου, δεν μετριέται με το πόσους σοφούς ή ήρωες παρήγαγε, αλλά από την αναγνώριση της αξίας τους,  το σεβασμό προς αυτούς και την μνήμη τους.

    Κι εμείς οι Καλαβρυτινοί, οι Καμενιανίτες – Δροβολοβίτες και Δεσινιώτες, με όλους τους παρισταμένους φίλους σήμερα εδώ, τιμούμε τους αγωνιστές της ελευθερίας μας, τιμούμε κάθε υπερασπιστή των ιερών και των οσίων της φυλής των Ελλήνων, τιμούμε και δοξάζουμε τον Εθνεγέρτη Π.Π. Γερμανό.

Δόξα και τιμή σε κείνους!!

Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης