Με παιδικές φωνές, χαρά και χρώματα πλημμύρισε, το πρωί της Πέμπτης 23ης Μαΐου, ο πολυχώρος των Παλαιών Σφαγείων, που υποδέχτηκε και φιλοξένησε την Τελική Εκδήλωση του Δικτύου σχολικών μονάδων με τίτλο «Εγώ & Εσύ…Δυναμώνουμε Μαζί».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας «Καλλίπολις» και το Τμήμα Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και με την υποστήριξη της Δομής Προώθησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Πατρέων και της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας.
Μέσα σε κλίμα χαράς, αλλά και συγκίνησης, μαθητές και μαθήτριες από Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Πάτρας, με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τους, παρουσίασαν μέσα από κατασκευές, μουσικοκινητικά δρώμενα, θεατρικές δράσεις τα δικά τους μηνύματα για τη συνεργασία, την επικοινωνία, την αποδοχή και σεβασμό της διαφορετικότητας, τη φιλία, τη διαχείριση συγκρούσεων, τη διαχείριση των συναισθημάτων και την αξία της αυτοεκτίμησης.
Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας «Καλλίπολις» και Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας , κα Άννα Μαστοράκου, με φιλική διάθεση και ενθουσιασμό καλωσόρισε τα παιδιά και τα προσκάλεσε να δώσουν το δυναμικό τους παρόν, ενώ παράλληλα τα ενθάρρυνε να αγαπάνε και να φροντίζουν τον εαυτό τους.
Στον δικό της ζεστό χαιρετισμό η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας, κα Ήρα Κουρή, που για σειρά ετών συνδέθηκε με το εκπαιδευτικό λειτούργημα υπηρετώντας ως εκπαιδευτικός-καθηγήτρια στην Πάτρα, αναφέρθηκε στην έννοια του «δικτύου» και μίλησε για τη δύναμη του μαζί. «Το εγώ γίνεται εμείς μέσω του μαζί και έτσι γινόμαστε πιο δυνατοί», ήταν το μήνυμα που πέρασε.
Αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και την Παρασκευή 24 Μαΐου στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο Μυρτιάς στο Αίγιο με την υποστήριξη και συνεργασία του Δήμου Αιγιαλείας, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας και την εθελοντική ομάδα πρόληψης «Διέξοδος» Αιγίου.
Το πρόγραμμα «Εγώ & Εσύ…Δυναμώνουμε Μαζί» στοχεύει στην ενίσχυση της προσωπικότητας, των κοινωνικών δεξιοτήτων και των διαπροσωπικών σχέσεων των μαθητών, ώστε να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων, χωρίς να καταφεύγουν σε συμπεριφορές που βλάπτουν την σωματική και ψυχική τους υγεία. Πρόκειται για εγκεκριμένο από το ΙΕΠ εκπαιδευτικό υλικό του Κέντρου Πρόληψης «Καλλίπολις» το οποίο έχει ενταχθεί στα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων 21+», στις ενότητες Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία & Πρόληψη των Εξαρτήσεων του θεματικού κύκλου «Ζω Καλύτερα – Ευ Ζην».
Τη φετινή σχολική χρονιά, συμμετείχαν στο Δίκτυο «Εγώ & Εσύ… Δυναμώνουμε Μαζί» 973 μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού και 82 εκπαιδευτικοί από συνολικά 33 Σχολικές μονάδες του Νομού Αχαΐας. Συγκεκριμένα συμμετείχαν τα Νηπιαγωγεία: Ρίου, Ψαθόπυργου, Αγ. Βασιλείου, Κάτω Καστριτσίου, Αράξου, Σαγεΐκων, Τέμενης, 2ο, 7ο, 22ο, 28ο, 30ο Νηπιαγωγείο Πατρών και τα Δημοτικά Σχολεία: 5ο, 34ο, 39ο, 43ο, 45ο, 47ο, 59ο Δημ. Σχ. Πατρών, Αρσάκειο Δημ. Σχολείο, Πειραματικό Δημ. Σχολείο Πατρών, Δημ. Σχ. Κάτω Καστριτσίου, Διακοπτού, Καμαρών, Σαλμενίκου, Λεοντίου, 1οκαι 2ο Δημ. Σχ. Ακράτας, 2ο και 9ο Δημ. Σχ. Αιγίου.