«Η Τεχεράνη δοκίμασε την άμυνα του Ισραήλ» – Σε ποια περίπτωση θα εμπλακούν Ρωσία και Κίνα – Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας στρατιωτικά – Μιλά στη «Ζούγκλα» ο καθηγητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας, Γιώργος Φίλης.

Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης

Την άποψη ότι «η πρόσφατη επίθεση του Ιράν φαίνεται να ήταν δοκιμαστική προκειμένου να τεστάρει την αντίδραση αλλά και τις δυνατότητες του Ισραήλ» εξέφρασε μιλώντας στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» ο καθηγητής Γεωπολιτικής – Γεωστρατηγικής στη Σχολή Εθνικής Άμυνας και στο Ledra College Λευκωσίας, και μέλος του Ινστιτούτου Ασφάλειας και Άμυνας, Γιώργος Φίλης.

Όπως είπε, «το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα της επίθεσης δεν δείχνει να είχε συνέπειες στο Ισραήλ άρα δεν θα είναι εύκολο το Ιράν να ηρεμήσει τα πνεύματα στο εσωτερικό του».

«Είναι ιστορικό βράδυ. Για πρώτη φορά από το έδαφος του Ιράν γίνεται επίθεση στο έδαφος του Ισραήλ. Η στάση της Τεχεράνης δείχνει την πολιτική βούληση να πετύχει και να προσχωρήσει αλλά όπως φαίνεται προχώρησαν σε μια προσπάθεια κορεσμού της αντιβαλλιστικής και αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ», συνεχίζει και προσθέτει:

«Το Ιράν δεν έκανε κανονική επίθεση παρόλο που διαθέτει τα οπλικά συστήματα για να δημιουργήσει πρόβλημα στο Ισραήλ».

Δείτε όλα όσα είπε ο καθηγητής στην τηλεόραση της Ζούγκλας:

Θα κλιμακώσει το Ισραήλ και αν ναι ποιες οι επιπτώσεις ;

«Θεωρώ ότι το Ισραήλ θα απαντήσει με κάποιο τρόπο», απαντά ο Γιώργος Φίλης και προσθέτει: «Το ερώτημα είναι τι απάντηση θα έχουμε. Εάν θα έχουμε το χτύπημα στο έδαφος του Ιράν και πώς θα χτυπήσει το Ισραήλ. Με αεροπορία, με πυραύλους, από τα υποβρύχια ή με άλλου είδους επιχείρηση ; Διότι εάν γίνει αυτό τα πράγματα θα ξεφύγουν πολύ. Και φαίνεται ότι πάμε στο πολύ άσχημο σενάριο απευθείας πολιτικής αντιπαράθεσης Ιράν – Ισραήλ με άμεσο κίνδυνο εμπλοκής των ΗΠΑ. Σε τέτοια περίπτωση η Ρωσία είναι ξεκάθαρη ότι θα υποστηρίξει το Ιράν και η Κίνα το ίδιο. Εάν έχουμε άμεσα εμπλοκή λοιπόν Ιράν και Ισραήλ οδηγούμαστε με μεγάλη πιθανότητα σε Τρίο Παγκόσμιο πόλεμο δεν μπορώ να το πω διαφορετικά».

Την ίδια ώρα, συνεχίζει ο καθηγητής, «θα βρεθούν προς τεραστίων διλλημάτων οι αραβικές χώρες. Το Ιράν έχει θέσει προ των ευθυνών της την Ιορδανία. Σε πρώτη φάση με κλιμάκωση οδηγούμαστε σε περιφερειακό πόλεμο. Να το πω κι αλλιώς…Σε κλιμάκωση πολέμου Ισραήλ και Ιράν θα πρέπει να κάνουμε προσευχές».

«Ο πλανήτης έχει αρχίσει να χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα»

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις άλλων χωρών και ειδικά αυτών της Νότιας Αμερικής, σχετικά με την επίθεση του Ιράν αλλά και γενικότερα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο Γιώργος Φίλης επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «ο πλανήτης μας έχει αρχίσει να χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα».

Ποια η εμπλοκή της Ελλάδας σε μια τέτοια σύγκρουση ;

«Έχουμε πυροβολαρχία Patriot που προστατεύει τη Σαουδική Αραβία και είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα μας θα εμπλακεί με συγκεκριμένο τρόπο σε περίπτωση περιφερειακού πολέμου. Έχουμε στρατιωτική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», απαντά.

«Από την Κύπρο θα πετάνε οι Άγγλοι. Η Ελλάδα εάν ξεσπάσει περιφερειακός πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα έχει ακριβώς τον ρόλο που έχει η Πολωνία στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας», λέει σε άλλο σημείο της συζήτησης.

«Θα είμαστε κέντρο λογιστικής υποστήριξης και διοικητικής μέριμνας ενώ εάν η κατάσταση κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο θα χρησιμοποιηθούν αεροπορικές μας βάσεις. Γενικά είμαστε το τελευταίο σταθερό σύνορο της Δύσης πριν φτάσουμε στο χάος της ευρύτερης Μέσης Ανατολής», καταλήγει.

Η Τουρκία τι στάση θα κρατήσει ;

Στο ερώτημα αυτό ο καθηγητής είναι σαφής: «Η Τουρκία σε περίπτωση ανάφλεξης στη Μέσης Ανατολή θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει το Ιράν προσπαθώντας όμως να κρατήσει τα προσχήματα και τις ισορροπίες. Η θέση της είναι πολύ δύσκολη. Η Τουρκία του Ερντογάν θα κινείται προς το ευρωασιατικό στρατόπεδο κυρίως. Θα δίνει βαθμούς ελευθερίας στους Δυτικούς, δηλαδή θα αφήνει ίσως κάποιες επιχειρήσεις να γίνονται μέσα από το έδαφός της αλλά θα σταματά λίγο πριν δημιουργηθεί το πρόβλημα. Στην αρχή θα προσπαθήσει να το παίξει ανεξάρτητη αλλά στο τέλος όμως θα αναγκαστεί να πάρει θέση».

Δείτε live εικόνα από την περιοχή:

Πηγή: www.zougla.gr