Ομιλητής ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος

Μια σημαντική στιγμή στο φετινό κύκλο των εκδηλώσεων μνήμης για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα είναι η εκδήλωση που οργανώνει η Ακαδημία Αθηνών με κεντρικό ομιλητή τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. 

Η εκδήλωση θα γίνει την προσεχή Πέμπτη στις 7 μ.μ. στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών (Πανεπιστημίου 28) και θα ξεκινήσει με χαιρετισμό απ’ τον Πρόεδρο της Ακαδημίας κ. Μιχάλη Σταθόπουλο.   

Θ’ ακολουθήσει χαιρετισμός απ’ τον Δήμαρχο Καλαβρύτων και Πρόεδρο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών- Ελληνικά Ολοκαυτώματα Θανάση Παπαδόπουλο και στη συνέχεια ομιλία του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου με αναφορά στο Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα ως «πηγή» μνήμης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. 

Ιδιαίτερη στιγμή στην εκδήλωση θα είναι η κατάθεση μαρτυριών τριών μελών της της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας: Των κ.κ. Ευσταθίας Τζούδα-Μητσιώνα, Μαρίας Γεωργαντά-Καρύδη και Χαράλαμπου Παπαδημητρίου. 

Η εκδήλωση θα κλείσει με απαγγελία από μαθητές δύο βραβευμένων ποιημάτων από τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Ἀθλον Ποιήσεως Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη-Κουτσοχέρα» και μουσικό πρόγραμμα στη μνήμη των θυμάτων των Καλαβρύτων από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαβρύτων, σε διεύθυνση του Αρχιμουσικού Γιώργου Μπαμπαράκου.  

Στο μεταξύ, συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα οι εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα. 

Στις 8 το βράδυ της Πέμπτης, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων θα προβληθεί η ταινία «Στάλινγκραντ». 

Την Παρασκευή στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Καλαβρύτων διοργανώνεται συζήτηση για τις γερμανικές οφειλές, με παρεμβάσεις σημαντικών ομιλητών. Η εκδήλωση πραγματοποιείται απ’ την Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαβρύτων. 

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Άννης στο Σκεπαστό, για τα γεγονότα της 9ης Δεκεμβρίου 1943. 

ΤΑ «ΠΡΟΣΩΠΑ 1943»

Την ίδια μέρα, στις 12 το μεσημέρι, στο Πέτρινο Κτίριο θα φιλοξενηθεί αφιερωματική εκδήλωση για τα 80 χρόνια του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, με τίτλο «Πρόσωπα του 1943», η οποία περιλαμβάνει:

  • Εικαστική έκθεση με πρωτοεμφανιζόμενα έργα Καλαβρυτινών ζωγράφων εμπνευσμένα απ’ το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. 
  • Φιλοτελική έκθεση με τίτλο «Ολοκαύτωμα μέσα απ’ το γραμματόσημο» και την παρουσίαση αναμνηστικού προσωπικού γραμματόσημου-φόλντερ. 
  • Την παρουσίαση του Φωτογραφικού Λευκώματος με τίτλο «Πρόσωπα 1943». 
  • Την παρουσίαση του εικαστικού λευκώματος με τίτλο «Η Μνήμη του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στην Τέχνη -Η Τέχνη αντίδοτο στη λήθη». 
  • Την βελτιωμένη και εμπλουτισμένη επανέκδοση του Λευκώματος με 21 χαρακτικά Ελλήνων καλλιτεχνών. 

Στο τέλος της εκδήλωσης θα διανεμηθούν δωρεάν, τιμής ένεκεν, Λευκώματα στα θύματα και στους απογόνους των θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, την ΚΕΔΕ, τα ΕΛΤΑ και την Φιλοτελική Εταιρεία Πατρών.     

Στις 8 το βράδυ του Σαββάτου 9 Δεκεμβρίου, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο, θα παρουσιαστεί το εμβληματικό θεατρικό έργο «Οι Χίλιες Αντιγόνες των Καλαβρύτων» της συγγραφέως Σαρλώ Ντελμπό. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα υποδυθεί η ηθοποιός Μαρία Νίκα, σε σκηνοθεσία του Άρη Τρουπάκη. 

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί με την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εκτελεσθέντων στον Αυχένα Πριολίθου. 

ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Την ίδια μέρα, στις 12 το μεσημέρι, ξεκινά ο Δρόμος Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος μπροστά απ’ τον σιδηροδρομικό σταθμό και το Μουσείο, υπό την κοινή αιγίδα του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Κέντρου Παιδιού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Καλαβρύτων.

Στις 5 το απόγευμα της Κυριακής στο Ιστορικό Νεκροταφείο Καλαβρύτων θα παρουσιαστεί η φωτογραφική έκθεση «Μνήμες Επετείων» του φωτογράφου Θεοφάνη Παπαγεωργίου, στο διάδρομο της εισόδου του Νεκροταφείου. 

Στις 6 το απόγευμα, στο Πέτρινο Κτίριο, θα ξεκινήσει η έκθεση «Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων» της ζωγράφου Ζαχαρής Σμέρου-Μπανταβάνου. Στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου («Στη Μνήμη των Ηρώων μας») θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ποτέ πιά» του Ν. Μάτσα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται από την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας σε συνεργασία με το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαβρύτων.