Χωρισμένοι σε παλιά μέλη και «νέους άγνωστους» οι ψηφοφόροι της Αχαΐας

Οι κάλπες του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισαν και η επόμενη μέρα βρίσκει τον Στέφανο Κασσελάκη και την Εφη Αχτσιόγλου να είναι οι δύο φιναλίστ, με έναν εκ των δύο να αναμένεται να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος από την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.

Το πρόσωπο των ημερών είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος εμφανίστηκε ξαφνικά στις 29 Αυγούστου και σε λιγότερες από 20 ημέρες κατάφερε να πείσει περισσότερους από 66.000 ανθρώπους να τον ψηφίσουν. Μάλιστα, όπως πληροφορείται η «Π», πέραν της επιτυχημένης επικοινωνιακής πολιτικής που ακολουθεί, ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν έτοιμος και οργανωμένος για την εκλογική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κασσελάκης ήταν ένας από τους δύο υποψήφιους που είχε εκλογικούς αντιπροσώπους στα εκλογικά τμήματα της Αχαΐας για να επιβλέπουν τη διαδικασία! Ο έτερος υποψήφιος που είχε αντιπροσώπους ήταν ο Νίκος Παππάς. Οπως μεταφέρθηκε στην «Π», επειδή προκάλεσε εντύπωση, οι εκλογικοί αντιπρόσωποι του Στέφανου Κασσελάκη ήταν φρέσκα πρόσωπα, άγνωστα στο ευρύ κοινό και εκτός οργάνων, που δεν είχε εντοπίσει ο τοπικός κομματικός μηχανισμός σε άλλες εκδηλώσεις κατά το παρελθόν ή που γράφτηκαν διαδικτυακά τις τελευταίες εβδομάδες στο κόμμα μέσω του isyriza, ενώ οι αντιπρόσωποι του Νίκου Παππά ήταν πρόσωπα που λίγο πολύ ήταν γνωστό πως τάσσονται στο πλευρό του πρώην υπουργού.

Εκλογική συμπεριφορά

Ζητώντας από έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να «μεταφράσουν» την εκλογική συμπεριφορά των Αχαιών, σημειώθηκε πως τα παλιά κομματικά στελέχη στήριξαν κυρίως την Εφη Αχτσιόγλου και λιγότεροι τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Νίκο Παππά. Αντίθετα, τον Στέφανο Κασσελάκη επέλεξαν νέοι σε ηλικία και πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την περίοδο της διεύρυνσης που δεν είχαν βρει ρόλο στα κομματικά όργανα και πιστεύουν ότι χρειάζονται δομικές αλλαγές για τη λειτουργία του κόμματος.

Πάντως, όσον αφορά τις εκλογές, τα δύο στρατόπεδα των υποψηφίων έχουν διαφορετικούς στόχους για προσέλκυση ψηφοφόρων ενόψει της Κυριακής. Οι της πλευράς Κασσελάκη θα προτάξουν ότι χρειάζεται ανανέωση και πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι κόμμα της κοινωνίας, που θα παράγει πολιτικές, ενώ η πλευρά Αχτσιόγλου θα επιχειρήσει να αντλήσει ψήφους από τη δεξαμενή των 50.000 μελών που έχουν «απενεργοποιηθεί» τα τελευταία χρόνια και δεν συμμετείχαν στις εκλογές της Κυριακής.

Βουλευτές και στελέχη

Χθες, στον Peloponnisos FM μίλησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Από πλευράς της η Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία δεν έκρυψε την προτίμησή της στην Εφη Αχτσιόγλου -«εγώ θα είμαι πάντα με τη γυναίκα» είπε- τόνισε ότι το προβάδισμα Κασσελάκη θα θεωρείτο αναπάντεχο πριν δέκα μέρες, αλλά πλέον η απήχησή του είχε γίνει εμφανής. Θεώρησε ότι η προσέλευση θα είναι κέρδος υπό τον όρο «να πρόκειται για πολίτες που ήρθαν για να μείνουν» και όχι για ψηφοφόρους της μιας εμφάνισης.

Δήλωση για το εκλογικό αποτέλεσμα έκανε και ο δεύτερος βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μάλλον προτίμησε να κρατήσει ισορροπία ανάμεσα στους υποψήφιους, σημειώνοντας πως νικητής των εκλογών είναι η συμμετοχή και πως «όποιο και να είναι το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου οφείλουμε από αύριο κιόλας να ανταποκριθούμε στην απαίτηση της ζώσας κοινωνίας για μια συντεταγμένη πορεία και μια ισχυρή αντιπολίτευση» και κατέληξε με έμφαση ότι «το μήνυμα της εσωκομματικής κάλπης είναι ανασυγκρότηση και ενωτικό πρόταγμα για μια κυβερνώσα προοδευτική και αριστερή παράταξη».

Από τους σημερινούς πολιτευτές, προβεβλημένα στελέχη ή μέλη της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο ο Γιώργος Κυριακόπουλος λειτούργησε υποστηρικτικά δημόσια υπέρ της υποψηφιότητας Κασσελάκη, κάτι που είναι πιθανό να αλλάξει και να προστεθούν επιπλέον πρόσωπα τις επόμενες ημέρες.

Τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, την απασχολεί το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στη λειτουργία του κόμματος. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Νικολάου επισήμανε ότι είναι αναγκαία η αξιοποίηση των μελών από τα κομματικά όργανα, ώστε να παράγονται πολιτικές από την κοινωνία για την κοινωνία.

Πώς ψήφισε η Αχαΐα

Με βάση την ανάλυση των αποτελεσμάτων στην Αχαΐα, είναι διακριτό ότι στα αστικά κέντρα της Πάτρας και του Αιγίου κυριάρχησε ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ η Εφη Αχτσιόγλου είχε περισσότερα ψηφοδέλτια στις περιοχές των Καλαβρύτων και της Δυτικής Αχαΐας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των καλπών του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, όπου στις κάλπες του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε 349 ψήφους και η Εφη Αχτσιόγλου 247 ψήφους, ενώ στον αντίποδα στη Δυτική Αχαΐα η Εφη Αχτσιόγλου πήρε 130 ψήφους και ο Στέφανος Κασσελάκης 97.
Στην Αιγιάλεια στήθηκαν κάλπες σε Αίγιο, Ακράτα και Διακοπτό και ψήφισαν λίγο περισσότεροι από 1.000 συμπολίτες. Οι περισσότεροι προτίμησαν τον Στέφανο Κασσελάκη που πήρε 468 ψήφους, ενώ η Εφη Αχτσιόγλου έλαβε 379, με τους υπόλοιπους υποψήφιους να συγκεντρώνουν λιγότερους από 50 ψήφους.

Σε Καλάβρυτα και Κλειτορία 267 άτομα, με την Εφη Αχτσιόγλου να λαμβάνει 163 ψήφους και τον Στέφανο Κασσελάκη 61 και τους υπόλοιπους κάτω από 20.

Πηγή: pelop.gr