Εκδήλωση για τις Γερμανικές αποζημιώσεις, παρόντος του Δημάρχου Καλαβρύτων και πρόεδρου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Θανάση Παπαδόπουλου.

«Οι γερμανικές οφειλές υπολογίζονται τουλάχιστον σε 269,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις των θυμάτων και των οικογενειών τους ούτε η αξία των αρχαιολογικών και πολιτιστικών θησαυρών μας».
Αυτό επεσήμανε ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Θανάσης Παπαδόπουλος στην ομιλία του στο Συνέδριο με τίτλο «Γερμανικές Οφειλές από τις ναζιστικές θηριωδίες κατά τη διάρκεια της Κατοχής» που διοργανώθηκε το Σάββατο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, με συνδιοργανωτή τον Δήμο Πειραιά και με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελλάδας από το ναζιστικό-φασιστικό ζυγό ενώ μεταξύ των εισηγητών ήταν και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου ήταν επίσης το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), οι Δήμοι Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Καλαβρύτων και Βιάννου, οι οικείοι Δικηγορικοί Σύλλογοι Λειβαδιάς, Καλαβρύτων και Ηρακλείου, το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών περιόδου 1940-1945 «Ελληνικά Ολοκαυτώματα» και η Πανελλήνια Ενωση Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.

Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε ότι «χρέος δικό μας είναι να καταλογιστεί πραγματική τιμωρία στον υπαίτιο, να πάψουν οι υφίστανται οι συνέπειες του εγκλήματος και ν’ αποκατασταθεί η δικαιοσύνη».

Πηγή: pelop.gr