Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας με θέμα «Εξωπορισμός των υπηρεσιών καθαριότητας του Γενικού Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών “Ο Άγιος Σάββας”, ο οποίος οδηγεί στην ανεργία δεκάδες εργαζομένους επιβαρύνοντας αδικαιολόγητα τον κρατικό προϋπολογισμό και στην τιμώρηση των χρονίως πασχόντων εργαζομένων» κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας και τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.

Στο περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης τίθεται το ζήτημα της αποτυχημένης νεοφιλελεύθερης πρακτικής του outsourcing, της οποίας μετέρχεται η νεοδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ με στόχο την εξαθλίωση του ΕΣΥ και την πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα, από τον οποίο αγοράζει πανάκριβες υπηρεσίες αμφιλεγόμενης ποιότητας, ενώ την ίδια στιγμή δεν ανανεώνει τη σύμβαση ορισμένου χρόνου 56 εργαζόμενων του Γενικού Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών “Ο Άγιος Σάββας”, οδηγώντας τους στην ανεργία.

Μάλιστα η σχετική απόφαση του Δ.Σ του εν λόγω νοσοκομείου δεν ορρωδεί ούτε μπροστά στην ασθένεια, εγκαλώντας 22 εργαζόμενους ότι πάσχουν χρονίως και κάνουν χρήση της νόμιμης αναρρωτικής τους άδειας. Κατά την αντίληψη του κομματικά διορισμένου ΔΣ, αυτό συνιστά λόγο που νομιμοποιεί την απόλυση όλων των εργαζομένων και την παραχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιωτική εταιρία.

Σημειώνεται ότι το κόστος των 56 υπό απόλυση εργαζομένων είναι πολύ μικρότερο από το κόστος που θα επωμιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός έναντι της ιδιωτικής επιχείρησης, οι δε παρεχόμενες υπηρεσίες θα παρέχονται από προσωπικό με ελάχιστη ή καθόλου εμπειρία.

Μετά τη συζήτησή της στη Βουλή θα υπάρξει εκ νέου ενημέρωση.

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Εξωπορισμός των υπηρεσιών καθαριότητας του Γενικού Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών “Ο Άγιος Σάββας”, ο οποίος οδηγεί στην ανεργία δεκάδες εργαζομένους επιβαρύνοντας αδικαιολόγητα τον κρατικό προϋπολογισμό και στην τιμώρηση των χρονίως πασχόντων εργαζομένων»

Η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία του εξωπορισμού (outsourcing) υπηρεσιών του δημοσίου τομέα που κρίνονται ως μη στενά συνδεόμενες με τον πυρηνικό σκοπό κάθε φορέα ή οργανισμού είναι μια πολύ γνωστή τακτική της νεοδεξιάς παγκοσμίως αλλά και της Ελλάδας από την εποχή των μνημονίων ως την Ελλάδα 2.0 του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την εξαίρεση βεβαίως της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 2015-2019, όταν η χώρα εξήλθε των μνημονίων.

Η κυβέρνηση της νεοδεξιάς Ν.Δ επαναφέρει στυγνά και μεθοδικά την αποτυχημένη αυτή μέθοδο στο ΕΣΥ, ξεκινώντας από το νευραλγικό ΓΑΟΝΑ “Ο Άγιος Σάββας”, όπου με απόφαση του Δ.Σ παραχωρεί την καθαριότητα του νοσοκομείου στην ιδιωτική εταιρία με την επωνυμία “IFS Ipirotiki Facility Services S.A” για δύο χρόνια και έναντι ποσού εκ 3.299.699,52 ΕΥΡΩ με δικαίωμα προαίρεσης για ένα επιπλέον έτος έναντι ποσού εκ 1.649.849,76 ΕΥΡΩ.

Στην απόφαση του Δ.Σ αναφέρεται ρητά ως αιτιολογία προτίμησης παραχώρησης των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτη αντί της μονιμοποίησης των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου με ταυτόχρονη κάλυψη των κενών θέσεων μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ το ότι “από τους 56 εργαζόμενους (στην καθαριότητα) οι 22 εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας και συχνά βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια”. Η Διοίκηση, λοιπόν, του νοσοκομείου επικαλείται έναν αριδήλως ρατσιστικό λόγο, αυτόν της χρόνιας νόσου, ποινικοποιεί την ασθένεια, διακρίνει τους εργαζόμενους σε υγιείς και ασθενείς και τιμωρεί τους ασθενείς που τολμούν να κάνουν χρήση ενός νόμιμου δικαιώματός τους, αυτού της αναρρωτικής άδειας.

Αντί, λοιπόν, η κομματικά διορισμένη Διοίκηση του εν λόγω νοσοκομείου να καλύψει τις κενές θέσεις εργαζομένων στην καθαριότητα, 99 σύμφωνα με τεχνική μελέτη, αντί να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας εντός της κτηριακής υποδομής του νοσοκομείου και αντί να προκηρύξει αντίστοιχες μόνιμες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ με ειδική μοριοδότηση της προϋπηρεσίας των επί έτη υπηρετούντων ΣΟΧ, παραχωρεί τις υπηρεσίες καθαριότητας σε ιδιώτη και στέλνοντας στην ανεργία τους συμβασιούχους.

Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι το outsourcing κοστίζει στο Δημόσιο περισσότερο από ό,τι αν επέλεγε να διαθέτει μόνιμους υπαλλήλους για τις υπηρεσίες αυτές, και μάλιστα οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι συνήθως υποδεέστερης ποιότητας.

 

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Πόσο θα κόστιζε ανά έτος στο Ελληνικό Δημόσιο η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ 99 μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα; Περισσότερο ή λιγότερο από 1.649.849,76 ευρώ;
  2. Συμφωνεί με τη ρατσιστική διάκριση των εργαζομένων σε υγιείς και χρόνια νοσούντες; Συμφωνεί με την ιδέα ότι οι χρόνια νοσούντες είναι ανίκανοι για εργασία;

Ο ερωτών Βουλευτής

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας