Με επίσημη ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης έτους 2016 παρατείνεται ως την Πέμπτη, 30/6/2016. Επίσης, σε μικρή άτυπη παράταση περίπου δύο εβδομάδων οδηγείται η διαχείριση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, με μια τεχνική λύση που θα επιτρέψει στις «πύλες» να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εισαγωγής των στοιχείων και οριστικοποίησης των δηλώσεων. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου προκρίνεται η λύση που είχαν προτείνει εδώ και αρκετές ημέρες οι πιστοποιημένοι φορείς και προέβλεπε να πάρουν όλοι οι παραγωγοί κωδικό και να συνεχίσουν να κατατίθενται οι αιτήσεις και μετά την 15η Ιουνίου χωρίς να είναι εκπρόθεσμες. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών κ. Χρήστος Σιδερόπουλος «Ως πύλη ήμασταν στο 55% και υπολείπονταν ραντεβού για τις επόμενες είκοσι ημέρες. Υπήρχε κίνδυνος να επέλθει ποινή στους μισούς αιτούντες».

Οι πληροφορίες από το ρεπορτάζ αναφέρουν ότι οι φορείς θα έχουν επιπλέον χρόνο 15-20 ημέρες για να επεξεργαστούν τα στοιχεία των ημιτελών αιτήσεων και να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις. Όπως πρόσθεσε ο κ. Σιδερόπουλος, «εμείς θεωρούμε ότι κωδικός είναι και πρωτόκολλο, είναι κομβικής σημασία να εκληφθεί αυτό με τον ίδιο τρόπο από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε ποινές σε πάνω από 250.000 κόσμο».

suntaksi-sta-62-gia-tous-agrotes.w_hr

Παράταση έως το τέλος του μήνα για τις μεταβιβάσεις

Όπως ενημέρωσε πριν από λίγο το ΥπΑΑΤ, με Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης έτους 2016 παρατείνεται ως την Πέμπτη, 30/6/2016. Πρόκειται για τη δεύτερη και τελευταία παράταση που δίνεται στην υποβολή των αιτήσεων μεταβίβασης έτους 2016, λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο αριθμό  των αιτήσεων μεταβίβασης 2016 και έχοντας επίγνωση του λιγοστού χρόνου,  τον οποίο είχαν στη διάθεση τους τόσο οι γεωργοί όσο και οι φορείς υποβοήθησης υποβολής της ΕΑΕ 2016  μετά την ανακοίνωση των οριστικών δικαιωμάτων.

Η παράταση ορίζεται με υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύεται σήμερα (σ.σ μέχρι την ώρα που γράφεται το κείμενο το ΦΕΚ δεν είχε δημοσιευθεί) στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θα αναρτηθεί άμεσα στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΥπΑΑΤ. Για την πλήρη ενημέρωση των γεωργών και των φορέων υποβοήθησης υποβολής της ΕΑΕ 2016 τονίζουμε ότι:

α) η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας δεν αφορά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2016, η οποία εκπνέει σήμερα, 15/06/2016 και ώρα 00:00 π.μ.

  • Έτσι, όσοι γεωργοί υποβάλλουν εμπρόθεσμα, ως 15/06/2016 την ενιαία αίτηση ενίσχυσης, έχουν επιπλέον χρονικό περιθώριο 15 ημερών να συλλέξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εκάστοτε αίτηση μεταβίβασης και να υποβάλλουν μία πλήρη αίτηση, γεγονός που μόνο  πλεονεκτήματα έχει τόσο για εκείνους όσο και για τη διενέργεια του διοικητικού ελέγχου.
  • όσοι γεωργοί υποβάλλουν ή τροποποιήσουν μετά την 15/06/2016 και ως 11/07/2015 την ενιαία αίτηση ενίσχυσης, για το οποίο δίνεται η δυνατότητα από το ενωσιακό και εθνικό πλαίσιο, επιβαρύνονται με μείωση 1% για κάθε ημέρα καθυστέρησης, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης μεταβίβασης.

β)  η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης δεν επηρεάζει την ημερομηνία, κατά την οποία ο γεωργός θα πρέπει να αποδεικνύει πως έχει στην κατοχή του τα αγροτεμάχια για το έτος 2016, ήτοι 31/05/2016. Συνεπώς με βάση την έκταση που κατέχει ο δικαιούχος στις 31/05/2016 θα γίνει η ενεργοποίηση και η πληρωμή των δικαιωμάτων ενίσχυσης του έτους 2016.

ImageHandler

Εδώ η ανακοίνωση όπως αναρτήθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Περιοδικό Γεωργία – Κτηνοτροφία

Νέο τεύχος στα περίπτερα, από το Σάββατο 28 Μαΐου! Βρείτε το στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα και σε σημεία πώλησης ελληνικού τύπου στην Κύπρο. Τιμή 3 ευρώ.

Το 2016, το περιοδικό Γεωργία – Κτηνοτροφία που εκδίδεται από τον ΑγροΤύπο για περισσότερα από 25 χρόνια, έγινε μηνιαίο και κυκλοφορεί το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα στα περίπτερα με 3 ευρώ.