Χάθηκε η ευκαιρία για την διεύρυνση της διευκόλυνσης της επιστολικής και στις εθνικές εκλογές μόνο για τους απόδημους Έλληνες, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με επιστολική ψήφο θα μπορούν να μετέχουν στις επόμενες ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι εντός της επικράτειας αλλά και οι Έλληνες του εξωτερικού εφόσον το επιθυμούν καθώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Υπέρ του νομοσχεδίου επι της αρχής ψήφισαν 158 βουλευτές της ΝΔ, καταψήφισαν 135 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Νέα Αριστερά ενώ οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσαν «παρών».

Παράλληλα όμως χάθηκε η ευκαιρία για την διεύρυνση της διευκόλυνσης της επιστολικής και στις εθνικές εκλογές μόνο για τους απόδημους Έλληνες, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν την σχετική τροπολογία.
vouli_neo

Η τροπολογία στηρίχθηκε μόνο από τους 158 της ΝΔ, καταψήφισε η αντιπολίτευση ενώ η Πλεύση Ελευθερίας δήλωσε «παρών».

Να σημειωθεί ότι για την έγκριση της τροπολογίας απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών καθώς αφορά το σύστημα εθνικών εκλογών. Αντίθετα, η τροποποίηση της διαδικασίας των ευρωεκλογών που επιφέρει το νομοσχέδιο εγκρίνεται με απλή πλειοψηφία 151.

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για κυβίστηση σημειώνοντας πως η καταψήφιση του νομοσχεδίου και της τροπολογίας τους φέρνει απέναντι στον Απόδημο Ελληνισμό.

«Αν δεν συμπληρωθούν 200 ψήφοι που απαιτούνται για την έγκριση της τροπολογίας που δίνει την δυνατότητα τους Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν με επιστολική ψηφίο στις εθνικές εκλογές εμείς θα είμαστε εδώ να την φέρνουμε ξανά και ξανά έως ότου να δώσουμε την δυνατότητα στους Έλληνες συμπατριώτες μας να ψηφίζουν με επιστολική» ξεκαθάρισε η ίδια.

Πέραν αυτών η κυρία Κεραμέως υπενθύμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και οι βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη είχαν υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για την επιστολική στην αρμόδια επιτροπή αλλά στην πορεία τα δύο κόμματα επιδόθηκαν σε «κυβιστήσεις».

«Ψήφισαν “ναι” επι αρχής στην επιτροπή ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν με επιστολή στις ευρωεκλογές και όταν τους καλέσαμε να διευρυνθεί η δυνατότητα και στις εθνικές εκλογές έκαναν κυβίστηση και είπαν “όχι σε όλα”» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αντισυνταγματικό ένα νομοσχέδιο που μόλις πριν λίγες ημέρες υπερψήφιζε. Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ».

Επιμένοντας στην σφοδρή κριτική κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη του κ. Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος υποστήριζε ότι η στήριξη της επιστολικής ψήφου αποτελεί υποχρέωση της Αριστεράς. Η ίδια επικαλέστηκε και πρακτικά της Βουλής του 2019 όπου το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να καλεί την κυβέρνηση να εισάγει την επιστολική για τους εκλογείς εκτός επικράτειας – αυτό δηλαδή που προτείνει η τροπολογία την οποία όμως το ΠΑΣΟΚ σήμερα καταψηφίζει.

«Τους επόμενους μήνες θα κάνετε περιοδείες ανά τον κόσμο και θα συναντάτε Έλληνες του εξωτερικού που ζητούν αυτή την εξέλιξη που συζητούμε σήμερα. Θα σας ρωτούν γιατί δεν ψηφίσατε για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ψηφίζουν με επιστολική; Γιατί δεν ψηφίσατε ενώ αρχικά είχατε ταχθεί υπέρ. Τι θα απαντήσετε; ότι είχατε πρόβλημα με την διαδικασία;» είπε.

Πηγή: protothema.gr