Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου και η σύσκεψη φορέων των Κέντρων Πρόληψης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024 στην αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με πρωτοβουλία του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας Καλλίπολις και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους. 

Σκοπός της εν λόγω συνάντησης ήταν η ανάδειξη του πολύπλευρου έργου των Κέντρων Πρόληψης σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της ποιοτικής και ποσοτικής διάστασής του, η ανάδειξη των ζητημάτων που προκύπτουν από το επικείμενο νομοσχέδιο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» που θέτουν σε αμφισβήτηση τα Κέντρα Πρόληψης και σε κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας τους και η από κοινού διαμόρφωση προτάσεων για παρέμβαση σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με στόχο την υπεράσπιση της πρόληψης και του θεσμού των Κέντρων Πρόληψης προκειμένου να συνεχίσουν οι τοπικές κοινωνίες να ωφελούνται από τις δωρεάν υπηρεσίες τους σε μία χρονική στιγμή που τις έχουν περισσότερο ανάγκη από ποτέ. 

Μεταξύ των ομιλητών ήταν η κ. Άννα Μαστοράκου, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας η οποία συντόνιζε και τη συζήτηση, ο κ. Βασίλης Πασσάς Ιατρός- Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικά υπεύθυνος της Κίνησης «Πρόταση» και Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε Αχαΐας «Καλλίπολις», η κ. Ιωάννα Ζορμπά, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Αχαΐας «Καλλίπολις», η κ. Γιώτα Τσαπαρδώνη, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Ηλείας «Παρεμβάσεις» και η κ. Κωστούλα Μάκη, επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας «Οδυσσέας».

 

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης και έδωσαν δυναμικό παρόν η κ. Βούλγαρη Αμαλία, Περιφερειακή Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας, Εντεταλμένη Σύμβουλος σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και άρσης Κοινωνικών Ανισοτήτων, Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Φύλων Δυτικής Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πρόληψης Αιτωλοακαρνανίας,  η κ. Κωνσταντίνα  Ασκούνη, Αντιδήμαρχος Δυτικής Αχαΐας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας, ο κ. Τάκης Παπαδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας, ο κ. Λυκούργος Σταυρουλόπουλος, Περιφερειακός Σύμβουλος και Υπεύθυνος Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης ΠΔΕ, ο κ. Ανδρέας Σαμοθρακίτης, Πρόεδρος της Κίνησης «Πρόταση», ο κ. Φώτιος Αλεξανδρόπουλος, διοικητικά προϊστάμενος του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Ηλείας, επιστημονικά στελέχη και εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης, εθελοντές από την Κίνηση «Πρόταση» και δημοσιογράφοι. 

Σε μία κρίσιμη ιστορικά στιγμή για την εξέλιξη της πρόληψης των εξαρτήσεων στη χώρα μας, η ανάληψη δράσης, η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων με στόχο την ενίσχυση και διασφάλιση της πρόληψης καθίσταται αναγκαία. 

Η κ. Άννα Μαστοράκου, με εκτίμηση προς το σπουδαίο έργο που επιτελούν τα Κέντρα Πρόληψης και έχοντας ήδη αποδείξει έμπρακτα τη στήριξη της, δήλωσε πως θα συνεχίσει μαζί με την Περιφέρεια να υποστηρίζει δυναμικά τον αγώνα τους. Όπως αναφέρθηκε, πρόθεση της αποτελεί η διεκδίκηση μεγαλύτερης συμμετοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να διασφαλίζεται μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία της πρόληψης και να καθίσταται δυνατή η ενίσχυση των παρεμβάσεων προς όφελος της κοινότητας και των ανθρώπων. Επιπρόσθετα, η Περιφέρεια αποτελεί πια μέλος του Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του οποίου το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην πρόληψη και προαγωγή υγείας, γεγονός που συνάδει με τις αρχές και φιλοσοφία των Κέντρων Πρόληψης. 

Στη συνέχεια, ο κ. Πασσάς, Ιατρός- Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικά υπεύθυνος της Κίνησης «Πρόταση», Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Αχαΐας και όντας σημαντικό πρόσωπο αναφοράς στο τομέα της πρόληψης, ανέφερε πως από τη δεκαετία του 1990- 2000 έχει αναπτυχθεί ένα Δίκτυο Κέντρων Πρόληψης σε όλη τη χώρα που λειτουργεί ως προστατευτικός ιστός απέναντι στις εξαρτήσεις. Οι εκπρόσωποι της πρόληψης σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, νέους, επιστημονικούς φορείς, εθελοντές έχουν δημιουργήσει μέσα στις κοινότητες κυψέλες που προάγουν, αλλά και προασπίζουν αξίες και θωρακίζουν τους ανθρώπους με δεξιότητες και εφόδια για την επίτευξη μιας ζωής με νόημα. Η αποτελεσματικότητα του πολύτιμου αυτού έργου έχει αποτυπωθεί σε σημαντικές έρευνες σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, ο χώρος της πρόληψης παραμελείται από τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ τη δεδομένη χρονική στιγμή τα Κέντρα απειλούνται και με κατάργηση σύμφωνα με το επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης».

Έπειτα, τον λόγο πήραν εργαζόμενοι και εκπρόσωποι από τα Κέντρα Πρόληψης, οι οποίοι παρουσίασαν ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων πρόληψης και ανέδειξαν τον αντίκτυπο του έργου τους στην κοινωνία και τους πολίτες, καθώς επίσης και το πλήθος αναγκών που καλούνται να καλύψουν. Τα Κέντρα Πρόληψης, ως επίσημοι και εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης και έχοντας επιπλέον πολυετή εμπειρία, αλλά και εξειδικευμένη γνώση και εκπαίδευση, εφαρμόζουν ολοκληρωμένες, ολιστικές και  πολυεπίπεδες παρεμβάσεις που είναι βιώσιμες και αποφέρουν μακροπρόθεσμο και πολλαπλασιαστικό όφελος. Επιπρόσθετα, τα Κέντρα Πρόληψης έχοντας υπό τη φροντίδα τους περιφερειακές ενότητες σε όλη την επικράτεια προσεγγίζουν απομονωμένες και απομακρυσμένες περιοχές. Επιπλέον, βρίσκονται και υλοποιούν τις παρεμβάσεις ως επί το πλείστον στον φυσικό χώρο που οι άνθρωποι λειτουργούν στην καθημερινότητα τους, αφουγκράζονται και καλύπτουν πολύπλευρες ανάγκες των ανθρώπων και αγγίζουν ευαίσθητα και κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι δράσεις επικαιροποιούνται από τις ανάγκες και επιταγές της κοινωνίας και ακολουθούν τον «παλμό» της κάθε εποχής. Συνοπτικά, τα Κέντρα Πρόληψης αποτελούν ζωτικούς χώρους επικοινωνίας έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, αλλά και χώρους παρέμβασης επιφέροντας αλλαγές σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Αδιαμφισβήτητα, τα Κέντρα Πρόληψης αναβάθμισαν την πρόληψη προκαλώντας ριζοσπαστικές αλλαγές. Η πρόληψη αποτελεί διακριτό επιστημονικό πεδίο και κρίνεται αναγκαίο να διασφαλιστεί, να προστατευτεί και να φροντιστεί.

Η κ. Κωνσταντίνα Ασκούνη, εκπροσωπώντας τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας δήλωσε πως σθεναρά και αμέριστα υποστηρίζουν το πολύτιμο έργο που επιτελείται. 

Η κ Βούλγαρη Αμαλία, ως εκπρόσωπος του Κέντρου Πρόληψης Αιτωλοακαρνανίας εξέφρασε την αγωνία της για τους ανθρώπους που εργάζονται και μάχονται για την πρόληψη ενόψει των επικείμενων εξελίξεων. 

Στη συνέχεια, παρευρισκόμενοι που δραστηριοποιούνται εθελοντικά στον χώρο της πρόληψης μοιράστηκαν τη δική τους εμπειρία και άνοιξαν διάλογο σχετικά με το μέλλον της πρόληψης.

Η σύσκεψη φορέων υπήρξε μια ευκαιρία να συναντηθούν άνθρωποι που έχουν επενδύσει στο χώρο της πρόληψης, εκπρόσωποι φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, θεσμικοί φορείς και πρόσωπα, φορείς της τοπικής κοινότητας και συνεργάτες, καθώς επίσης και να καλλιεργηθεί ένα δημόσιος και γόνιμος διάλογος σχετικά με τη διασφάλιση και ενδυνάμωση της πρόληψης. Οι προτάσεις περιστράφηκαν γύρω από δύο βασικούς άξονες: πρώτον αναγνωρίστηκε ως καλή πρακτική η εν λόγω δράση και συμφωνήθηκε η συνέχιση της σύνδεσης και συνεργασίας των Κέντρων Πρόληψης της Δυτικής Ελλάδας με φορείς της αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινότητας. Δεύτερον, προτάθηκε να υπάρξει τοποθέτηση και παρέμβαση σε συνεργασία των φορέων με τη συνδρομή της Περιφέρειας εν όψει του επικείμενου νομοσχεδίου στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης.