Ερώτηση Σίας Αναγνωστοπούλου προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

0
36

Ερώτηση της βουλευτού της Νέας Αριστεράς, Σίας Αναγνωστοπούλου προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου με θέμα:

Εγκαλούνται προκλητικά από την κυβέρνηση της ΝΔ οι δημοσιογράφοι του ΒΒC, ότι δημιουργούν ψευδή εικόνα μιας κυβερνητικής πολιτικής δήθεν παράνομων και θανατηφόρων επαναπροωθήσεων προσφύγων (pushbacks).

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 7 Ιουλίου του 2022, οκτώ χρόνια μετά το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι , εξέδωσε μια ιστορική απόφαση που δικαίωσε τους 16 επιζώντες του ναυαγίου που ισχυρίζονταν ότι ήταν θύματα επιχειρήσεων επαναπροώθησης (pushbacks) του ελληνικού λιμενικού.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν κάνει όλα όσα εύλογα θα περίμεναν από αυτές κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για να αποτρέψουν την τραγωδία και να προστατεύσουν τους επιβαίνοντες .Το δικαστήριο διαπίστωσε επίσης ότι οι αρχές δεν είχαν διεξαγάγει ενδελεχή έρευνα ικανή να ρίξει φως στις συνθήκες υπό τις οποίες βυθίστηκε το σκάφος, υπονομεύοντας το δικαίωμα στη ζωή των αιτούντων και των συγγενών του και καταδίκασε την Ελλάδα για πολύ σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.
Το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήταν σαφές, κατεδείκνυε ότι υπάρχει αποτυχία των εθνικών αρχών και της ελληνικής κυβέρνησης να διεξαγάγουν αποτελεσματική έρευνα για να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές καταγγελίες για απωθήσεις και βία κατά προσφύγων στο Αιγαίο.
Παρ’ όλη την σοβαρότητα της απόφασης αυτής, μέχρι και σήμερα, κάθε φορά που η ελληνική κυβέρνηση ερωτάται για σοβαρές καταγγελίες επαναπροωθήσεων ή αναχαιτίσεων πλοιαρίων με επιβαίνοντες πρόσφυγες ,αρνείται κατηγορηματικά ότι αυτές συμβαίνουν.
Στην ίδια γραμμή πολιτικής διαχείρισης του προσφυγικού από την ΝΔ εμπίπτουν και οι κυβερνητικές αντιδράσεις στις πρόσφατες αποκαλύψεις του BBC, οι οποίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον την περίοδο 2020 – 2023 οι παράνομες επαναπροωθήσεις αποτέλεσαν de facto πολιτική των ελληνικών αρχών στη Μεσόγειο. Το BBC μάλιστα για πρώτη φορά υπολογίζει τον αριθμό των περιστατικών κατά τα οποία σημειώθηκαν θάνατοι ως αποτέλεσμα ενεργειών της ελληνικής ακτοφυλακής. Τα 15 περιστατικά που αναλύθηκαν – με ημερομηνία Μαΐου 2020 έως 2023 – είχαν ως αποτέλεσμα 43 θανάτους. https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/436861_bbc-apokalyptei-pano-apo-40-thanatoys-stin-ellada-apo-epanaproothiseis?amp&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR22OgFcn7yLYNjuXK0YY2aVjCiXDZ4GU5WNb1GhriJ2zpbV8HkJvQ4pV88_aem_ZmFrZWR1bW15MTZieXRlcw
Από την μεριά της η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη αντί να ξεκινήσει άμεση και ενδελεχή έρευνα για πιθανές παράνομες ενέργειες της ακτοφυλακής, αρκείται στο να «επιστρατεύσει» κυβερνητικές πηγές για να αμφισβητήσουν τις διαδικασίες επαλήθευσης και διασταύρωσης των γεγονότων από το BBC και να δώσουν μαθήματα δημοσιογραφίας στο βρετανικό δίκτυο. Ειδικότερα οι συγκεκριμένες «πηγές» αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «αναφορές, δηλώσεις ή “μαρτυρίες” που έχουν ληφθεί εκτός του πλαισίου θεσμικών διαδικασιών, στερούνται της αναγκαίας αμεροληψίας και των εγγυήσεων των επίσημων διαδικασιών».
ΕΠΕΙΔΗ δεν είναι η πρώτη φορά που εγκαλούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ και από τον κύριο Μητσοτάκη προσωπικά, ξένοι δημοσιογράφοι ότι δημιουργούν ψευδή εικόνα για την κυβέρνησή του στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού. Χαρακτηριστική είναι η «επίθεση» του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ολλανδή δημοσιογράφο Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξής του με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε, τον Νοέμβριο του 2021,
ΕΠΕΙΔΗ η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί για πολύ σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου ,καμιά τεχνική απόκρυψης των επαναπροωθήσεων και του κύκλου βίας στα σύνορα της ή της διαχείρισης του προσφυγικού γενικότερα, δεν μπορούν να ευτελίσουν την αρχή ότι ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτος,
ΕΠΕΙΔΗ η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα αντανακλά την θεμελιώδη κατάρρευση του κράτους δικαίου,
ΕΠΕΙΔΗ και το Λιμενικό Σώμα της Ελλάδας βρίσκεται εκτεθειμένο από αυτά τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
-Προτίθεται να διερευνήσει η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά και σε βάθος τις καταγγελίες του βρετανικού μέσου BBC και να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα από τις αρμόδιες αρχές και τη Δικαιοσύνη, για το αν σημειώθηκαν παράνομες επαναπροωθήσεις και θάνατοι κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων της ελληνικής ακτοφυλακής τουλάχιστον για την περίοδο 2020 – 2023;

Οι καταθέτοντες βουλευτές
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Τζούφη Μερόπη
Φωτίου Θεανώ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ξένοι δημοσιογράφοι εγκαλούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ και από τον κύριο Μητσοτάκη προσωπικά, ότι δημιουργούν ψευδή εικόνα για την κυβέρνησή του στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού.
Στην ίδια γραμμή «πολιτικού πολιτισμού» της ΝΔ είναι και οι πρόσφατες κυβερνητικές αντιδράσεις στις αποκαλύψεις του BBC, οι οποίες στοιχειοθετημένα αναφέρουν ότι κατά την περίοδο 2020 – 2023 οι παράνομες επαναπροωθήσεις- pushbacks αποτέλεσαν de facto πολιτική των ελληνικών αρχών στη Μεσόγειο. «Κυβερνητικές πηγές» φτάνουν μάλιστα στο σημείο να αμφισβητούν τις διαδικασίες επαλήθευσης και διασταύρωσης των γεγονότων από το BBC και να δίνουν μαθήματα δημοσιογραφίας στο βρετανικό δίκτυο.
Επειδή η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί για πολύ σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου και καμιά τεχνική απόκρυψης των επαναπροωθήσεων ή της διαχείρισης του προσφυγικού γενικότερα από την κυβέρνηση δεν μπορούν να μπουν στο απυρόβλητο, καταθέσαμε ερώτηση τέσσερις βουλεύτριες της Νέας Αριστεράς και ζητάμε να διερευνηθούν ουσιαστικά και σε βάθος οι καταγγελίες του βρετανικού μέσου BBC.