«Υπάρχουν πιέσεις για επαναφορά ρυθμίσεων που να μπορούν να ακολουθήσουν οι φορολογούμενοι. Δεν μπορούμε να πορευθούμε πάλι με αυτή τη λογική. Οσοι δεν έχουν δυνατότητα ή δεν θέλουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους, αυτοί δεν πρέπει να έχουν άλλη ευκαιρία». Ο Χάρης Θεοχάρης έστειλε από την Πάτρα καθαρό μήνυμα στην αγορά.

Διπλό μήνυμα προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και την αγορά έστειλε χθες από την Πάτρα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στις οικονομικές υπηρεσίες και είχε συνάντηση με παράγοντες της τοπικής οικονομίας.

Ο κ. Θεοχάρης σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους τόνισε πως, μια σειρά από πρωτοβουλίες του υπουργείου είναι αυτή την περίοδο σε πλήρη εξέλιξη, για τα τιμολόγια και τη λειτουργία της εφαρμογής my data, η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και την ΑΑΔΕ, εργαλεία και συστήματα τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση τα φοροδιαφυγής.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που μαίνονται κατά της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσε ότι δεν δικαιολογούνται μετά τις αλλαγές που έγιναν στη διάρκεια της διαβούλευσης, αλλαγές που ζητήθηκαν και από τους δικηγόρους που απέχουν σήμερα.

«Το νομοσχέδιο είναι λογικό, είναι αναλογικό και δίκαιο, διότι δεν γίνεται να συνεχίζουν τα μόνιμα υποζύγια, μισθωτοί και συνταξιούχοι να πληρώνουν περισσότερα κατά μέσο όρο από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αξιοποιεί την κοινή πείρα, αυτό ακριβώς το οποίο είναι η συνταγματική επιταγή, ώστε να μπορεί και αυτός ο τεκμαρτός τρόπος υπολογισμού (του φόρου) να συνάδει με το Σύνταγμά μας. Γι΄ αυτό καλούμε τους δικηγόρους να σταματήσουν την αποχή, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος για αντιδράσεις. Τώρα που ξετυλίγουμε άλλες δράσεις και όταν η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής φέρει αποτελέσματα, αυτά θα γυρίζουν είτε ως κοινωνικό κράτος, είτε ως μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές σε όλη την κοινωνία» δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.

Σε ερώτηση της «Πελοποννήσου» για τις πιέσεις της αγοράς για επαναφορά ρυθμίσεων που να μπορούν να ακολουθήσουν οι φορολογούμενοι, ο κ. Θεοχάρης ήταν σαφής και κατηγορηματικός: «Το μόνο που μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή -διότι δεν μπορεί να ανοίξει και ούτε υπάρχει σχέδιο αυτή τη στιγμή να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα- είναι ότι δεν μπορούμε να πορευθούμε πάλι με τη λογική ειδικών, ξεχωριστών, μεμονωμένων ρυθμίσεων. Πρέπει να δούμε και να εξετάσουμε με σοβαρό τρόπο τι χρειάζεται, ώστε οι πάγιες ρυθμίσεις να καλύπτουν τον κόσμο της αγοράς και να επιτρέπουν σε αυτούς που θέλουν και μπορούν να επανέλθουν, να σταθούν στα πόδια τους. Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν καμία δυνατότητα ή δεν θέλουν δυστυχώς -γιατί υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις- να εξοφλήσουν τα χρέη τους και να σταθούν στα πόδια τους, αυτοί προφανώς δεν πρέπει να έχουν καμία άλλη ευκαιρία».

Ο κ. Θεοχάρης, αναφερόμενος στην επίσκεψη που έκανε στη ΔΟΥ Πατρών, είπε ότι πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη εφορία της Ελλάδας, με 350.000 ΑΦΜ και ο ίδιος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, η οποία βρίσκεται σε καλά επίπεδα.

Ουρές δεν υπάρχουν και τα ερωτήματα που υποβάλλονται ηλεκτρονικά απαντώνται στις περισσότερες περιπτώσεις σε 2-3 ημέρες και ποτέ πάνω από δύο εβδομάδες.

ΔΟΥ ΠΑΤΡΩΝ – ΤΕΛΩΝΕΙΟ: ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Η περιοδεία του Χάρη Θεοχάρη στην Πάτρα ξεκίνησε από τη ΔΟΥ Πατρών, όπου είχε συνεργασία με τις φορολογικές αρχές και τον σύλλογο των εργαζομένων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο προϊστάμενος της Φορολογικής Περιφέρειας Πατρών Μιχάλης Καπαρουνάκης, ο προϊστάμενος της ΕΥΕΔΔΕ Δημήτρης Σάρλας, η προϊσταμένη της ΔΥΟ Πατρών Σοφία Καϊάφα και οι προϊστάμενοι των τμημάτων.

Η γενική εικόνα που αποκόμισε ο κ. Θεοχάρης ήταν πολύ θετική για το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών, καθώς οι ουρές έχουν εκλείψει από τα γκισέ, ωστόσο το βάρος έχει μεταφερθεί στα ηλεκτρονικά αιτήματα, όπου σε εκκρεμότητα βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 600 αιτήματα κάθε μήνα. Ο μέσος χρόνος απάντησης για τα επείγοντα θέματα είναι δύο ημέρες, ωστόσο υπάρχουν και υποθέσεις που μπορεί να χρειαστούν δύο εβδομάδες ή και έναν μήνα για να προωθηθούν.

Ακολούθησε συνάντηση με το προεδρείο του Συλλόγου Υπαλλήλων ΔΟΥ, όπου ο πρόεδρος Ανδρέας Τερζής και ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος έθεσαν το πρόβλημα της υποστελέχωσης των ΔΟΥ της περιοχής, ενώ κάλεσαν τον κ. Θεοχάρη να μην υπάρξει νέα υπερσυγκέντρωση υπηρεσιών, όπως έγινε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γιατί οι κατά τόπους υπηρεσίες θα στερηθούν προσωπικό.

Αργά το μεσημέρι ο κ. Θεοχάρης συναντήθηκε με τη διεύθυνση και το προσωπικό του Τελωνείου Πατρών και χθες το βράδυ συμμετείχε σε σύσκεψη της ΔΕΕΠ Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο προετοιμασίας του κυβερνώντος κόμματος για τις ευρωεκλογές.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΕΛΦΕΕ: ΖΗΤΟΥΝ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το μεσημέρι ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης είχε συνάντηση εργασίας με το προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου και την Ενωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιώργο Παππά, η συζήτηση ήταν παραγωγική και επισημάνθηκαν προβλήματα καθημερινότητας των λογιστών-φοροτεχνικών που επηρεάζουν φορολογούμενους και επιχειρήσεις.

Ευθύ μήνυμα Θεοχάρη από την Πάτρα: «Ρυθμίσεις μόνο σε όσους θέλουν και μπορούν» - Δεν θα δοθούν άλλες ευκαιρίες

Η συνάντηση έγινε στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου

Το πρώτο θέμα που μπήκε στη σύσκεψη ήταν τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν από τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ. Το κλείδωμα του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε άμεσα πρόστιμα, τη στιγμή που υπάρχουν τεχνικά και αντικειμενικά κωλύματα, όπως π.χ. μπορεί η αντισυμβαλλόμενη επιχείρηση να μην έχει ανεβάσει το παραστατικό στα My data. Οι οικονομολόγοι και οι λογιστές ζήτησαν από τον υπουργό να δοθεί ένα περιθώριο απόκλισης +-30% στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις.

Επίσης, ανέφεραν προβλήματα από τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, καθώς και τις υψηλές χρεώσεις των τραπεζών, ενώ ζήτησαν να καθιερωθεί ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αρκεί οι φορείς του Δημοσίου να είναι συνεπείς στην ανάρτηση των βεβαιώσεων αποδοχών και συντάξεων των φορολογουμένων. Ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι, φέτος η υποβολή των δηλώσεων δεν πρόκειται να πάει πέρα από τις 30 Ιουνίου.

Επίσης ζήτησαν συνεργασία και αμεσότητα στην εξυπηρέτηση με τις ΔΟΥ σε συνδυασμό με επιμόρφωση των υπαλλήλων με όλες τις αλλαγές που γίνονται.

Πηγή: pelop.gr