Οι τέσσερις αναβολές, η πιθανότητα μιας πέμπτης και το παρασκήνιο πίσω από την περιοδεία Μητσοτάκη στα Καλάβρυτα.

Μόνο έκπληξη προκαλεί η απόφαση του Μαξίμου να  περιοδεύσει ο πρωθυπουργός, την προσεχή Τρίτη, στα Καλάβρυτα, στο πλαίσιο της εξελισσόμενης εκστρατείας του, ανά την Ελλάδα, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Η επιλογή της Μαρτυρικής πόλης της Αχαΐας ξάφνιασε το πολιτικό προσωπικό του κυβερνητικού χώρου και τα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στον νομό, αφού όλοι ανέμεναν μεν ένα προεκλογικό πέρασμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από την περιοχή, θεωρούσαν δε σχεδόν δεδομένη την επίσκεψή του στην Πάτρα, από την οποία θα μπορούσε να εκπέμψει σημαντικά πολιτικά μηνύματα, στο συνεχές άνοιγμα που επιχειρεί προς τον χώρο του Κέντρου, ιδανικά στην Αχαΐα, με τα ιδιαίτερα ιδεολογικά χαρακτηριστικά.

Ευρωεκλογές: Περιοδεία Μητσοτάκη στα Καλάβρυτα – Μιλούν στη «Π» στελέχη των κομμάτων από την Αχαΐα

Ομως, στο παρασκήνιο, η επιλογή των Καλαβρύτων και μόνο ως σταθμό της πρωθυπουργικής περιοδείας, φαίνεται να εμπεριέχει μόνο τοπικά και όχι καίρια πολιτικά στοιχεία, που έχουν να κάνουν με τη συνέπεια του ιδίου του Κ. Μητσοτάκη απέναντι σε κοινωνίες και παράγοντες αυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πελοποννήσου», βασικό κριτήριο για τη μεθαυριανή περιοδεία του στα Καλάβρυτα είναι ότι, από το 2019 -οπότε κι εξελέγη πρωθυπουργός- τέσσερις φορές «υποσχέθηκε» μια τέτοια επίσκεψη, ωστόσο αυτή αναβαλλόταν εξαιτίας έκτακτων υποχρεώσεών του.

Ετσι, τώρα, με εισήγηση τόσο του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη -που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην Επέτειο Απελευθέρωσης των Καλαβρύτων την 21η Μαρτίου- αλλά επί το πλείστον του Καλαβρυτινού στην καταγωγή του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ της Ελλάδας κ. Θανάση Κοντογεώργη, οργανώθηκε η περιοδεία, σε εκπλήρωση της παλαιότερης υπόσχεσης.

Τον πλέον, όμως, παρεμβατικό ρόλο στην επίσκεψη Μητσοτάκη, φαίνεται να έπαιξε ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, που δεν σταμάτησε όλα αυτά υα χρόνια ούτε στιγμή να επιμένει σε μια περιοδεία του πρωθυπουργού στην περιοχή, τη μόνη που δεν πάει ποτέ!

Κατά πληροφορίες της «Π»,μάλιστα, η επίσκεψη επρόκειτο να γίνει την προπροηγούμενη Πέμπτη, αλλά μια συζήτηση στη Βουλή κράτησε και πάλι τον πρωθυπουργό στην Αθήνα. Δεν είναι τυχαίο ότι, μέχρι χθες, το κυβερνητικό επιτελείο διέρρεε και πάλι μια μικρή πιθανότητα νέας αναβολής της επίσκεψης της Τρίτης!

Πληροφορίες της «Π» – χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστό το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, τον θέλουν να φτάνει στα Καλάβρυτα πολύ νωρίς το πρωί (9 με 10), να επισκέπτεται το νέο Δημαρχείο, να περπατά στον πεζόδρομο και να επισκέπτεται καφενείο, συνομιλώντας με κατοίκους. Ωστόσο, δεν αποκλείεται τελικά, επίσκεψη στον Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό, στο Σπήλαιο Λιμνών, πιθανά και στην Κλειτορία.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ… ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΤΟΣ

Πηγές της «Π» από το πρωθυπουργικό περιβάλλον έλεγαν πως η περιοδεία του Κ. Μητσοτάκη στα Καλάβρυτα αποσκοπεί:

1) Στο να δώσει έμφαση στην ελληνική ύπαιθρο κατά της ερημοποίησης.

2) Στο να κερδίσει ψήφους από τη μεγάλη δεξαμενή… πιο δεξιά της ΝΔ, που καταγράφονται σε τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, στην περιοχή.

3) Στο να προσδώσει το ενδιαφέρον του για την Ιστορία και τον Πρωτογενή τομέα του τόπου.

Αυτό, που δεν πρόκειται να αναδειχθεί, από τον πρωθυπουργό, είναι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Στα, δε, βέβαια αιτήματα για το Σιδηροδρομικό Δίκτυο αναμένεται φειδωλός και προσεκτικός, λόγω των μετρημένων αναφορών που επιθυμεί να κάνει… στον απόηχο των Τεμπών.

ΧΩΡΙΣ ΑΤΖΕΝΤΑ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στα Καλάβρυτα, δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο και κατά συνέπεια αυτή αναμένεται να τη «γεμίσει» ο Δήμος και τοπικοί Φορείς, με τον πρωθυπουργό να είναι ανοικτός να ακούσει, να καταγράψει και να ανταποκριθεί αναλόγως, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Αυτά είναι:

* Ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων, η άμεση επαναλειτουργία του και το μεγάλο έργο επέκτασης αυτού προς την Αγία Λαύρα.

* Η οδοποιία από Πάτρα μέσω Χαλανδρίτσας και από την ΕΟ Πούντας-Καλαβρύτων.

* Η οδική σύνδεση του Δήμου με την Ολυμπία οδό μέσω Φενεού Κορινθίας.

* Το Χιονοδρομικό Κέντρο και η ανάδειξή του ως του πλέον σύγχρονου της χώρας.

* Το Σπήλαιο Λιμνών Καστριών και η εξωστρέφειά του λόγω της μοναδικότητας που διαθέτει.

* Το Τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» στην κορυφή του Χελμού και η διεθνής του διάσταση, λόγω και της συνεργασίας του με τη ΝΑSA.

* Ο Αρχαίος Κλείτορας και η έναρξη ανασκαφών στην περιοχή.

* Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Τομέας και η ενίσχυσή του, μέσω έργων εξηλεκτρισμού για νέες επενδύσεις.

 

 

 

Πηγή: pelop.gr