Χιλιάδες ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις και παράνομες συνταγογραφήσεις – Τέσσερεις συλλήψεις
Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ ο γιατρός, κατά το τελευταίο έτος, είχε αυξήσει τη συνταγογράφηση συγκεκριμένης εταιρείας κατά 60%. Το Κέντρο Υγείας Βάρδας φέρεται να ήταν η έδρα της παράνομης δραστηριότητας.

Βιομηχανία ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων και συνταγογραφήσεων σκευασμάτων συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών φέρεται ότι είχε στηθεί στην περιοχή της Αμαλιάδας.

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας το βράδυ της Πέμπτης προχώρησε στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων. Ενός γιατρού, δύο φαρμακευτικών επισκεπτών και ενός αλλοδαπού πακιστανής καταγωγής. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, ψευδή βεβαίωση και νόθευση κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατ΄εξακολούθηση, συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου, δωροδοκία υπαλλήλου κατά συναυτουργία και για παράβαση του νόμου περί όπλων και του κώδικα μετανάστευσης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν προχθές στην εισαγγελέα Αμαλιάδας, κρατούνται στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας και αναμένεται να οδηγηθούν στον ανακριτή, προκειμένου να απολογηθούν για τις πράξεις τους.

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από καταγγελία η οποία ανέφερε ότι ο γιατρός, ο οποίος υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας Βάρδας, έναντι αμοιβής προέβαινε συστηματικά στην έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων σε αλλοδαπούς, προκειμένου αυτοί να εξασφαλίζουν τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα μας. Μάλιστα οι πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι μόνο το 2022 είχε εκδώσει περίπου 3.000 γνωματεύσεις του είδους.

Ο ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ

Ο αλλοδαπός που συνελήφθη φέρεται να ήταν αυτός που μεσολαβούσε μεταξύ των αλλοδαπών που είχαν ανάγκη του συγκεκριμένου εγγράφου και του γιατρού. Αυτός ήταν που έδινε τα στοιχεία στον γιατρό έκανε τις γνωματεύσεις και στη συνέχεια τις παρέδιδε στους ενδιαφερόμενους έναντι πάντα προσυμφωνημένης αμοιβής. Οι αλλοδαποί χρησιμοποιούσαν τις συγκεκριμένες βεβαιώσεις ως δικαιολογητικό για την έκδοση άδειας διαμονής.

ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Παράλληλα, ο γιατρός που κατηγορείται φέρεται ότι λάμβανε χρηματικά ποσά ή άλλα αθέμιτα ωφελήματα για να συνταγογραφεί φαρμακευτικά σκευάσματα συγκεκριμένων εταιρειών. Με αυτόν τον τρόπο, οι ιατρικοί επισκέπτες αποκόμιζαν με τη σειρά τους ποσοστό κέρδους από τις πωλήσεις των φαρμάκων των εταιρειών, επιβαρύνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε στον χώρο εργασίας του γιατρού εντοπίστηκαν οι δύο ιατρικοί επισκέπτες κατά τον χρόνο που θα παρέδιδαν στον γιατρό χρηματικό ποσό για την υπερσυνταγογράφηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων της εταιρείας τους. Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ ο γιατρός, κατά το τελευταίο έτος, είχε αυξήσει τη συνταγογράφηση σκευασμάτων συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας κατά 60 %, έχοντας και τα μεγαλύτερα ποσοστά συνταγογράφησης ανασφάλιστων ασθενών στον νομό όπου εδρεύει.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Επίσης από τις έρευνες που διενεργήθηκαν στο σπίτι όπου διέμενε ο αλλοδαπός βρέθηκαν διαβατήρια τρίτων προσώπων, τα οποία κατείχε παράνομα, καθώς και ιατρικές βεβαιώσεις επ’ ονόματι αλλοδαπών, που είχαν εκδοθεί από τον γιατρό που κατηγορείται.

Συνολικά, από τις σωματικές έρευνες και τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• -3.870- ευρώ,

• -4- διαβατήρια τρίτων προσώπων,

• -2- ιατρικές βεβαιώσεις,

• -1- βαλλίστρα και

• πλήθος λευκών, εμφανώς χρησιμοποιημένων, φακέλων.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι σε ταξιδιωτικά γραφεία υπήρχε πίστωση χρηματικού ποσού -8.200- ευρώ από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες στο όνομα του γιατρού, το οποίο είχε δαπανήσει σε ταξίδια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

Σε επικοινωνία που είχε η «Π» με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κωνσταντίνο Τσαούση μας ανέφερε: «Ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου αναζήτησα ενημέρωση, διότι η υπόθεση αφορά μέλος του Συλλόγου μας. Αναλυτική ενημέρωση και επίσημη δεν έχουμε ακόμα, αλλά από τα όσα ανακοινώθηκαν και από τις αρμόδιες αρχές προκύπτει ότι ο συνάδελφος έχει προβεί σε έκνομες πράξεις, όπως εκδόσεις ιατρικών βεβαιώσεων και υπερσυνταγογράφηση. Αυτός είναι και ο λόγος που κρατείται και θα οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεχίζεται η έρευνα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας για τη συμμετοχή και άλλου γιατρού. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης αυτής αναμένεται να φέρει στην επιφάνεια κι άλλες διασυνδέσεις, αλλά και παράνομες πράξεις.

Πηγή: pelop.gr