Ημερίδα: “Αφιέρωμα στο έργο του Αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ” 

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | Aκαδημία Aθηνών 

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Ερνστ Τσίλλερ το Παρατηρητήριο Περιφερειακών  Πολιτικών (ΠΠΠ), διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Αφιέρωμα στο έργο του Αρχιτέκτονα Ερνστ  Τσίλλερ», η οποία θα διεξαχθεί στις 29 Μαρτίου 2024 στην Ακαδημία Αθηνών, με την οργανωτική  υποστήριξη των εταιρειών “Synedra Events” και «Δράσεις Έκφρασης». . Χορηγοί Επικοινωνίας της  Ημερίδας είναι οι Εφημερίδες «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», «Griechenland Zeitung”, το Αθηναϊκό  Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ και το portal www.pelop.gr. Η Ημερίδα τελεί υπό τη θεσμική  υποστήριξη των Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και Goethe Institut. 

Η Ημερίδα θα εστιάσει στην οικιστική ανάπτυξη της Ελλάδος και το έργο του Τσίλλερ, της  μεταμόρφωσης της Αθήνα του 19ου αιώνα σε ευρωπαϊκή πόλη, προσδίδοντάς της την  αρχιτεκτονική ταυτότητα και αισθητική που η πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους χρειαζόταν,  συνδέοντάς την με το αρχαιοελληνικό παρελθόν. Παράλληλα αναφορά θα γίνει στα έργα που ο  Τσίλλερ δημιούργησε σε άλλες πόλεις – πάνω από 500 – όπως η Πάτρα, Σύρος, Ζάκυνθος,  αφήνοντας τη σφραγίδα του και διαμορφώνοντας την οικιστική αισθητική τους, εισάγοντας  μοναδικές καινοτομίες που αναβάθμισαν το επίπεδο διαβίωσης εντός των κτηρίων αυτών. 

Στην Επιστημονική Επιτροπή της Ημερίδας συμμετέχουν οι : 

  • Μάρω Καρδαμίτση – Αδάμη, Αρχιτέκτονας, Ομότιμη Καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών  Ε.Μ.Π. 
  • Ελένη Φεσσά – Εμμανουήλ, Ιστορικός της Αρχιτεκτονικής, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ε.Κ.Π.Α. 
  • Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, Καθηγητής  Ε.Μ.Π. 

Τέλος, το αρχιτεκτονικό του έργο, που εκτείνεται χρονικά στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και στις  αρχές του 20ου, χαρακτηρίζεται από δημιουργική πνοή και από αίσθηση καλλιτεχνικής ελευθερίας,  στην οποία θα εστιάσει η Ημερίδα, προσδίδοντας μια αρχιτεκτονική και πολιτισμική έμπνευση στη  σύγχρονη εποχή. 

Για περισσότερες πληροφορίες: info@synedra.gr