Οι σπουδαίες αναπτυξιακές δυνατότητες των Καλαβρύτων αναδείχθηκαν σε εκδήλωση για την ορεινή Αχαΐα.

Οι σπουδαίες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχουν τα Καλάβρυτα, μέσω της αξιοποίησης τοπικών πόρων, της προώθησης της επιχειρηματικότητας και της ενίσχυσης του τουρισμού, αναδείχτηκαν χθες στην ημερίδα «Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ορεινή Αχαΐα» που διοργάνωσε η εφημερίδα «Πελοπόννησος», το pelop.gr, το Peloponnisos FM 104.1 και το kalavrytanews.com.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΚΟΓΚΟΣ

Οι εργασίες άνοιξαν με ομιλία από τον δήμαρχο Καλαβρύτων και πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας Θανάση Παπαδόπουλο.

«Το αναπτυξιακό προφίλ εστιάζεται σε τρεις άξονες. Στην ιστορία του τόπου, με έμφαση στα μοναστήρια μας που είναι πολλά και θα μπορούσαν να συνδεθούν μεταξύ τους για ανάπτυξη. Στην ισχυρή φυσική ομορφιά, τα μνημεία μας και τον πλούτο μας, όπως ο Χέλμος, ο Αρίσταρχος, τα Καστριά με το Σπήλαιο Λιμνών, το καγιάκ στον Λάδωνα, τα μονοπάτια μας και πολλά ακόμα. Η ισχυρή βάση αγροτικής παραγωγής με τον Συνεταιρισμό Καλάβρυτων να αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα καλής πρακτικής. Ολα αυτά ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, τον Τουρισμό, τα ξενοδοχεία, την εστίαση» επισήμανε ο Δήμαρχος και συνέχισε:

«Και όμως, ενώ υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες, μας λείπουν πολλά. Μας λείπει η εύκολη πρόσβαση. Οπως είναι ο δρόμος Πούντας-Καλαβρύτων που συνδέει την περιοχή μας με την Ολυμπία Οδό. Πώς μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη όταν έχουμε πεπαλαιωμένο οδικό δίκτυο; Αν θέλουμε να μιλάμε για ορεινότητα και συγκράτηση του Τουρισμού στην ύπαιθρο, αυτό πρέπει να αλλάξει ώστε το επιχειρείν στα Καλάβρυτα να είναι μα συμφέρουσα επαγγελματική επιλογή».

Ο εκδότης εφημερίδας Πελοπόννησος, Θεόδωρος Λουλούδης, είπε, μεταξύ άλλων: «Στην Αρχαία Ρώμη ο θεός “Ιανός” ήταν διπρόσωπος, όπως και ο Δήμος Καλαβρύτων που σήμερα ‘’εμφανίζεται’’ με δύο πρόσωπα ταυτόχρονα. Το ένα πρόσωπο είναι της ακμής. Αποτελεί πασίγνωστο τουριστικό προορισμό για τον Οδοντωτό, το Χιονοδρομικό, ως city brake, τις Λίμνες Καστριών, τα ιστορικά μοναστήρια κ.ά. Υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες ετησίως. Ο πολιτιστικός και φυσικός πλούτος έχει πολύ σοβαρή δυναμική να αναπτύξει περαιτέρω την περιοχή, να αναδείξει τα τοπικά της προϊόντα, να κρατήσει τον νέο κόσμο στον τόπο του. Το άλλο πρόσωπο είναι της παρακμής.

Αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα το οδικό δίκτυο, κατασκευασμένο πριν από 65 και πλέον έτη, η κακή κατάσταση του οποίου απειλεί τα χωριά με ερημοποίηση. Ο Δήμος έχει ανάγκη και από άλλες υποδομές, όπως στον Οδοντωτό, στις δομές υγείας κ.ά. Οπως και από κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, δημιουργία σοβαρών brands για τα τοπικά προϊόντα και προβολής. Oλα αυτά διατυπώνονται εύστοχα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής Ανάπτυξης. Ποιοι επηρεάζουν το εάν θα αναπτυχθεί η περιοχή και με ποια ταχύτητα; Ποιοι έχουν την ευθύνη ώστε η περιοχή να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματά της και να αντιμετωπίσει τις προσκλήσεις της; Είναι η κυβέρνηση με τα υπουργεία, η Περιφέρεια, ο Δήμος, περιφερειακοί και δημοτικοί φορείς και ενώσεις, οι ίδιοι οι πολίτες και οι ενώσεις και σύλλογοί τους, αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος και τα Επιμελητήρια. Οι επιχειρηματίες και τα Επιμελητήρια είναι, μαζί με τους δημόσιους φορείς που υλοποιούν έργα υποδομής, οι 2 πιο σημαντικοί παράγοντες επιτάχυνσης της ανάπτυξης.

Ημερίδα,Καλάβρυτα,δυνατότητες

Σχεδόν κατάμεστη η αίθουσα του Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου Καλαβρύτων για την ημερίδα

Το Επιμελητήριο Αχαΐας μπορεί να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου, είτε με το να χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες μελέτες, να μετέχει σε μεγάλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στην περιοχή και να παίρνει πρωτοβουλίες προσέλκυσης επενδύσεων».

Εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας Ιερώνυμο, μίλησε ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μονής Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Ιωακείμ Βενιανάκης. Θεωρεί πως η «γέννηση του τουρισμού οφείλει πολλά στη θρησκεία. Η πόλη των Καλαβρύτων ευεργετείται γεωγραφικά από δυο μοναστήρια. Τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου και τη Μονή της Αγίας Λαύρας, αφιερωμένες και οι δυο μονές στην Κοίμηση της Παναγίας. Υπάρχουν και άλλες μονές, όπως είναι η Ιερά Μονή της Μακελλαριάς, αλλά και αρκετές ακόμα στην περιοχή της Αιγιαλείας, οπότε έχει πολλούς λόγους να αναπτυχθεί ο θρησκευτικός τουρισμός».

Στη σημασία της συνεργασίας στάθηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κώστας Δαφαλιάς. Σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Αν δεν έχουμε συνεργασία με φορείς, δεν μπορούμε να δούμε μπροστά. Πρέπει να υπάρξει ένα στρατηγικό σχέδιο για το πού θα κινηθούμε την επόμενη πενταετία όσον αφορά τις υποδομές και τις διαδικασίες προβολής. Τα ξενοδοχεία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τακτικές φιλικές στο περιβάλλον, στην ανακύκλωση για να γίνουν πιο βιώσιμα».

Στην ημερίδα συμμετείχε και ο πρόεδρος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Κακκαβάς, ο οποίος τόνισε: «Πρέπει να φτιάξουμε ένα συνολικό σχέδιο επενδύοντας στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό. Η σεζόν ήταν πολύ δύσκολη λόγω της έλλειψης χιονιού. Η τελευταία απογραφή έδειξε μεγάλη μείωση και χωρίς νέα παιδιά πώς μπορούμε να επενδύσουμε. Πρέπει να γίνουν βήματα για στελέχωση στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων, βελτίωση στο οδικό δίκτυο και ένα από τα πιο βασικά ζητήματα είναι η αδυναμία εύρεσης εργασίας. Ως Εμπορικός Σύλλογος κάνουμε πρόταση για δημιουργία Γαλακτοκομικής Σχολής, να γίνουν πεζοπορικά μονοπάτια και να υπάρξει ένα σχέδιο που να περιλαμβάνει όλες τις ΔΕ με τον εναλλακτικό τουρισμό».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παύλος Σατολιάς επεσήμανε: «Για να έχουμε ισχυρή ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα, ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος είναι οι φύλακες της υπαίθρου. Ο αγροτικός τομέας είναι αδύναμος, οι εξελίξεις στην Ευρώπη και η κλιματική κρίση επηρεάζουν τις τιμές παραγωγής και πρέπει να δώσουμε κίνητρα στον νέο αγρότη να ασχοληθεί ώστε να παραγάγει πλούτο. Με την ποικιλία των προϊόντων έχουμε πολλές δυνατότητες».

Ημερίδα,Καλάβρυτα,δυνατότητες

Αποψη από το πανελ, την ώρα που ο Θ. Λουλούδης πραγματοποιούσε την εισήγησή του

Ο διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Αλέξης Αγριος υπογράμμισε: «Είναι η αρχή της προσπάθειας να μετατρέψουμε τον χειμερινό τουρισμό σε τουρισμό τεσσάρων εποχών. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο προχωρούμε την αναβάθμιση, οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και θεωρούμε ότι η ‘’Στύγα’’ θα είναι έτοιμη τον Νοέμβριο, οπότε ο επισκέπτης θα απολαύσει ένα σύγχρονο Κέντρο. Το άλλο βήμα είναι η δημιουργία του Φεστιβάλ με στόχο ο κόσμος να δει την ομορφιά του βουνού την καλοκαιρινή περίοδο».

Ο αντιδήμαρχος Κλειτορίας Σωτήρης Δουκλιάς ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί θησαυροί με πρώτο το Σπήλαιο Λιμνών του οποίου οι επισκέπτες ξεπερνούν τις 60.000 κάθε χρόνο και έχει προσελκύσει επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι στις 22 Ιουνίου θα γίνουν τα εγκαίνια του Κέντρου Ενημέρωσης και Πληροφόρησης, όπου θα μπορεί ο επισκέπτης να δει όλη την λειτουργία.

Ο Παναγιώτης Μπουντόπουλος, εκπρόσωπος «Αχαΐα-Αναπτυξιακή», αναφέρθηκε στα χρήματα που έχουν διοχετευτεί στην περιοχή για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Περίπου 10 εκ. ευρώ έχουν αντληθεί για μια σειρά από έργα και όπως είπε: «Δίνουμε έμφαση σε επιχειρήσεις με αγροτικά προϊόντα, για τον τουρισμό και επιδοτήσεις επιχειρήσεων για δράσεις εκπαίδευσης και προβολής».

Ο αντιπρύτανης Βασίλης Βασιλειάδης αναφέρθηκε στον ρόλο του Πανεπιστημίου και στο πώς μπορεί να βοηθήσει τα Καλάβρυτα, σημείωσε δε ότι είναι δύσκολο να δημιουργηθεί Τμήμα και θέτοντας ως βασικό ζήτημα την πρόσβαση, χωρίς ωστόσο να το αποκλείσει, σε δημοτικές υποδομές, περιοδικά.

Ο Δημήτρης Βαρβιτσιώτης από την πλευρά του έριξε βάρος στο Πανεπιστήμιο, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει χρηματοδοτηθεί κανένα πρόγραμμα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στα Καλάβρυτα, οπότε η διαδικασία της συνέργειας δεν έχει φτάσει στην περιοχή.

«Επειδή η λειψυδρία είναι δεδομένο ότι θα μας απασχολήσει, θα πρέπει ο Δήμος μαζί με την Περιφέρεια να πάρουν πρωτοβουλία για αποθήκευση νερού και υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες, όπως κάνει το Ισραήλ» σημείωσε για να καταλήξει ότι το Επιμελητήριο Αχαΐας δεν έχει εμφανιστεί καθόλου στην περιοχή των Καλαβρύτων». Πηγή: pelop.gr