“Η Αγγλίδα Ερωμένη” της Μαργκερίτ Ντυράς, την Κυριακή 30 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων

0
54

Η «Αγγλίδα Ερωμένη» της Μαργκερίτ Ντυράς, ένα έργο-καταβύθιση στην ανθρώπινη ψυχή, παρουσιάζεται, στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων, σε σκηνοθεσία Ζαν – Πωλ Ντενιζόν.

Η Αγγλίδα Ερωμένη: Λίγα λόγια για το έργο
Ένα έγκλημα έχει διαπραχθεί. Μια γυναίκα έχει σκοτώσει… Γιατί; Η Ντυράς μιλάει γι αυτό και μας προσφέρει μια ιλιγγιώδη κάθοδο στην ανθρώπινη ψυχή.

« Η αγγλίδα ερωμένη» της Μαργκερίτ Ντυράς θα μεταφέρει διαχρονικά το μήνυμα της πλήρους ισότητας των φύλων και της αυτονομίας των γυναικών.
«Ο σύζυγός μου την έφερε από το Καόρ στις 8 Μαρτίου 1945.»
Δεν είναι τυχαία στη συμβολική γραφή της Ντυράς η ημερομηνία της 8ης Μαρτίου, κατά την οποία η κωφάλαλη ξαδέλφη τής ηρωίδας του έργου, πηγαίνει να μείνει στο σπίτι τους. 21 χρόνια μετά, η Κλαίρη Λαν, αυτή η φιλήσυχη γυναίκα, κάνει μια υπέρβαση: Σκοτώνει την ξαδέλφη της . Γιατί;

Ζαν Πωλ Ντενιζόν
Γάλλος ηθοποιός, σκηνοθέτης με πανευρωπαϊκή καριέρα. Θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους παιδαγωγούς του σύγχρονου θεάτρου. Άρχισε την καριέρα του με τον Πήτερ Μπρουκ που τον διευθύνει στον Βυσσινόκηπο, την Τραγωδία της Κάρμεν, τη Μαχαμπαράτα και την Τρικυμία. Από την ιδιότητα του ηθοποιού περνάει πολύ γρήγορα σ’ αυτήν του βοηθού σκηνοθεσίας, δίπλα πάντα στο Δάσκαλο, για να προχωρήσει στη συνέχεια στην ανεξάρτητη καριέρα του σκηνοθέτη, δραματουργού και παιδαγωγού. Από το 2015 συνεργάζεται μόνιμα στην Ελλάδα με το θέατρο «Εκστάν».

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κείμενο: Μαργκερίτ Ντυράς
Σκηνοθεσία, Σκηνικά: Ζαν – Πωλ Ντενιζόν
Πρόσωπα και ερμηνευτές:
Εξεταστής: Πέτρος Αποστολόπουλος,
Πιερ Λαν: Γιάννης Νικολόπουλος
Κλαίρη Λαν: Ελένη Παπαχρηστοπούλου
Μαγνητοφωνημένη φωνή: Φώτης Θωμαΐδης
Μετάφραση/ Διασκευή: Ελένη Παπαχρηστοπούλου
Κοστούμια: Χρυσάνθη Τζανέτου