Η Μαρία Καλλιμάνη μιλάει για τους ρόλους – πρόκληση τόσο στους «Πανθέους» όσο και στο «Milky Way»

Με εξαιρετικές ερμηνείες σε θέατρο, σινεμά και τηλεόραση, και μετά την περυσινή της συμμετοχή στις επιτυχημένες τηλεοπτικές «Αγριες Μέλισσες», φέτος θα εμφανίζεται στη μικρή μας οθόνη σε δύο -κόντρα- ρόλους. Ως Δέσποινα Πανθέου-Γαλάτη στους «Πανθέους» του ΣΚΑΪ και ως παράνομη αγρότισσα στο «Milky Way» του MEGA -αμφότερες οι σειρές πολυαναμενόμενες. Η αιγιώτισσα ηθοποιός Μαρία Καλλιμάνη συστήνει στην «Π» τις ηρωίδες της.

Ποια είναι η Δέσποινα Πανθέου-Γαλάτη;

Είναι μία από τα έξι αδέλφια της επιφανούς οικογένειας Πανθέων -οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με ισχυρούς δεσμούς, αλλά κρύβουν και μυστικά. Είχε μια ιδιαίτερη σχέση αγάπης με τον πατέρα της κι έχει μεγαλώσει μόνη της τον γιο της, τον Κίτσο (σ.σ. τον υποδύεται ο Μιχάλης Σαράντης), καθώς ο άντρας της τους έχει εγκαταλείψει. Είναι χειραφετημένη, έχει αβγατίσει την περιουσία της με σωστές επενδύσεις και κύριο μέλημά της είναι ο γιος της, τον οποίο υπεραγαπά και θαυμάζει, ενώ, παράλληλα, ανησυχεί -δικαίως- γι’ αυτόν, καθότι απρόβλεπτος και κυκλοθυμικός ως καλλιτέχνης. Στη ζωή της, πάντως, προχωρά με τη λογική, και δεν αφήνει το συναίσθημα να την παρασύρει. Ολα τα παραπάνω συνθέτουν έναν πολύ ενδιαφέροντα χαρακτήρα που ανακαλύπτω σιγά-σιγά.

Συναισθήματα για τη συμμετοχή σας;

Είναι χαρά και πρόκληση να συνεργάζομαι με τόσους σημαντικούς συντελεστές. Καταρχάς, να αναφέρω τον Σπύρο Μιχαλόπουλο, τον σκηνοθέτη, με τον οποίο συνεργάζομαι πρώτη φορά. Είναι εξαιρετικός, μια ήρεμη δύναμη, που μας καθοδηγεί ουσιαστικά. Κι έπειτα, ποιον να πρωτοθυμηθώ; Αιμίλιος Χειλάκης -είχαμε συνεργαστεί και στις «Αγριες Μέλισσες»-, Γιώργος Κωνσταντίνου, Κάτια Δανδουλάκη, Νίκος Χατζόπουλος, Αθηνά Μαξίμου, Μελία Κράιλινγκ, που υποδύεται τη Μάρμω, Κόρα Καρβούνη, Μιχάλης Σαράντης, Θανάσης Κουρλαμπάς… Ολοι τους εξαιρετικοί συνάδελφοι.

Οι «Πανθέοι» μάς ταξιδεύουν στο 1939. Είναι σαφής η τάση προς την παραγωγή τηλεοπτικών σειρών εποχής.

Σίγουρα οι ιστορίες του παρελθόντος ελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού, αρκεί βέβαια να βασίζονται σε καλό σενάριο. Διαπιστώνουμε δε, μέσα από αυτές, ότι παρότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες, οι ρυθμοί της ζωής μας και οι μεταξύ μας σχέσεις, τα θεμελιώδη ανθρώπινα ζητήματα παραμένουν ίδια και απαράλλακτα.

Από τις 2 Νοεμβρίου θα σας βλέπουμε σε ένα ακόμα σίριαλ -σύγχρονο αυτό και τολμηρό.

Ναι, θα προβληθεί στο MEGA η σειρά 8 επεισοδίων «Milky way» του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτου. Διαδραματίζεται κάπου στην ελληνική επαρχία και παρακολουθεί τη ζωή μιας κλειστής κοινωνίας, μέλος της οποίας είναι μια έφηβη που ονειρεύεται να γίνει χορεύτρια. Εγώ υποδύομαι μια αγρότισσα, που ασχολείται με παράνομες μπίζνες! Και αυτή ήταν μια ήταν εξαιρετική εμπειρία, μια πρόκληση για μένα. Τα γυρίσματα έγιναν πριν από ενάμιση χρόνο.

Τηλεοπτικά, λοιπόν, ζείτε σε παρελθόν και παρόν. Συγκρίσεις κάνετε;

Κάθε εποχή έχει τα δικά της θετικά και αρνητικά. Η δική μας δεν μου πολυαρέσει με όσα συμβαίνουν γύρω μας, όπως τώρα με τις ολέθριες φωτιές. Με ενοχλεί το ότι είμαστε ακόμα ένα κράτος χωρίς δομές, με πολλές ελλείψεις, αλλά και ως πολίτες αδιάφοροι. Μας ενδιαφέρει μόνο ο μικρόκοσμός μας και δεν συνειδητοποιούμε την ατομική μας ευθύνη. Σαν να τελούμε εν υπνώσει, δυστυχώς.

Πόσο εύκολο ήταν για ένα νεαρό κορίτσι από το Αίγιο να καταξιωθεί ως ηθοποιός στην Αθήνα; Συμβουλή σας στους νέους ηθοποιούς;

Στην Αθήνα πήγα για να σπουδάσω Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης. Μια παράσταση του Θεάτρου Εμπρός ήταν η αφορμή για να φοιτήσω στην περίφημη Σχολή του, με δασκάλους τους Μπαντή, Καταλειφό, Οικονομίδου… Η Σχολή με όπλισε με εφόδια και ήταν «εισιτήριο» στον χώρο. Η πρώτη μου παράσταση, «Αγγέλα» του Σεβαστίκογλου, ήταν στο Θέατρο Εμπρός.

Εκτοτε, με έχουν βοηθήσει, σαφώς, η επιμονή και η υπομονή. Αισθάνομαι πολύ τυχερή. Σήμερα, οι συνθήκες είναι πολύ πιο δύσκολες γι’ αυτό και θα συμβούλευα τους νέους ηθοποιούς να επιστρατεύουν επιμονή, υπομονή, δύναμη και πίστη. Κι αν δουν ότι δεν προχωρούν τα πράγματα, μη χαλαλίσουν τη ζωή τους. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι έκφρασης.

Πείτε μας -και ως μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου- για την πρόσφατη βράβευση του Γιώργου Λάνθιμου στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Εξαιρετικός καλλιτέχνης, με χιούμορ, τόλμη, πειραματίζεται και εξελίσσεται διαρκώς. Θα είχε, όμως, ανάλογη πορεία στην Ελλάδα; Eίναι ανάγκη η πολιτεία να στηρίξει οικονομικά, ακόμα περισσότερο, τον κινηματογράφο. Αναλογικά, στην Ευρώπη, είμαστε η χώρα με τη χαμηλότερη χρηματοδότηση. Το ελληνικό σινεμά έχει τη δυνατότητα, με την κατάλληλη οικονομική ενίσχυση και χάραξη πολιτικής, να γίνει εξαγώγιμο προϊόν και να επιστρέψει χρήματα στη χώρα. Είναι μία επένδυση. Και σαφώς διαθέτει ταλαντούχο έμψυχο υλικό -το μοντάζ στην ταινία «Poor Things» του Λάνθιμου, ο, επίσης, διεθνούς φήμης Γιώργος Μαυροψαρίδης το έκανε…

Πηγή: pelop.gr