Οι Επαγγελματίες και οι Επιχειρήσεις μας – Η Ιστορία των μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αχαΐας

Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μας κατά τον 19ο και τον 20o αιώνα είχαν κατατάξει την Αχαΐα στην πρωτοπορία της Ελλάδας και της Ευρώπης. Είχαν φέρει ανάπτυξη, ευημερία και πολιτισμό. Σήμερα, δυστυχώς, διανύουμε την πιο «σκοτεινή» περίοδο. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες πλήττονται, ενώ η Αχαΐα είναι στις τελευταίες θέσεις σε όλους τους δείκτες. Η παράταξη «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής» ιδρύθηκε για να μετατρέψει το Επιμελητήριο από «απόντα» σε «πρωταγωνιστή» της προσπάθειας να πάρει ξανά η Αχαΐα τη θέση που της αρμόζει στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, σας προσφέρουμε μια σειρά Ενθέτων που περιγράφουν την ένδοξη ιστορία των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών της Αχαΐας.

H γυναικεία επιχειρηματικότητα ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας της Αχαΐας – των Θ. Λουλούδη και Α. Μ. Ρογδάκη

Η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότη- τας αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού δυναμικού μας, αλλά και για την προώθηση της ισότητας μεταξύ των φύλων. Η γυναικεία επιχειρηματι- κότητα στην Ελλάδα, εξακολουθεί να βρίσκε- ται πίσω σε σχέση με τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. Η γυναικεία επιχειρηματικό- τητα το 2023 ανήλθε μόλις στο 25,9%. 

Πάτρα και Αχαΐα σταθερά ουραγοί στον τουρισμό – των Θ. Λουλούδη και Σ. Στεφανοπούλου

Είμαστε η μόνη περιοχή της χώρας, όπου κάθε χρόνο μειώνεται ο τουρισμός της, παρά το γεγονός ότι τα πλεονεκτήματα μας είναι κάποια εντελώς μοναδικά. Ο Άγιος Ανδρέας είναι θρησκευτικό μνημείο με ισχυρό τουριστικό πλεονέκτημα, που μπορεί να συνδυαστεί με ιστορικά Μοναστήρια του νομού μας όπως η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, η Αγία Λαύρα, η Ιερά Μονή Παναγίας Γηροκομίτισσας και η Παναγιά Τρυπητή.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Οδοντωτός – του Θ. Λουλούδη

Κατά την άποψή μου, αιτία των διαρκών προβλημάτων του Οδοντωτού αλλά και της χρόνιας υπο-αξιοποίησής του είναι ότι η ιδιοκτησία και η διαχείρισή του ήταν και παραμένει «σε λάθος χέρια». Ήταν στα χέρια του κρατικού ΟΣΕ -την αποτελεσματικότητα του οποίου όλοι γνωρίζουμε- και στο πάζλ εντάχθηκε και η Ηellenic Train, της οποίας οι επιχειρησιακές πρακτικές ποτέ δεν «ζυμώθηκαν» με τις τοπικές ανάγκες. Ο Οδοντωτός θα παίξει τον ρόλο που του αναλογεί μόνο εάν η λειτουργία του περάσει στα χέρια των Δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων. Δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί κανείς περισσότερο για την ανάπτυξη του τρένου, εκτός από τους ίδιους τους κατοίκους και φορείς του Διακοπτού και των Καλαβρύτων.

Σημαντικές Συναντήσεις με γνώμονα την ανάπτυξη του Αθλητισμού και του Πολιτισμού

Ο Θεόδωρος Λουλούδης, εκδότης της εφημερίδας Πελοπόννησος και υποψήφιος για την προεδρία του Επιμελητηρίου Αχαΐας, συναντήθηκε με προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού, του αθλητισμού και της πολιτικής, ανταλλάσσοντας απόψεις και προτάσεις με γνώμονα την προαγωγή του πολιτισμού και την ανάπτυξη του αθλητισμού στην περιοχή μας. 

Το πέρασμα του Βουραϊκού και ο Οδοντωτός: Θ. Παπαδόπουλος και Θ. Λουλούδης έδειξαν τον δρόμο για την ανάπτυξη

Μιλώντας για ανάπτυξη, ο κ. Λουλούδης θεωρεί ότι ο Οδοντωτός είναι ένα από τα «κλειδιά» για την επίτευξή της. Θεωρεί πως υπο-αξιοποιείται και «παραμένει σε λάθος χέρια». Συμφωνεί δε με τον δήμαρχο Θανάση Παπαδόπουλο πως η λειτουργία του Οδοντωτού πρέπει να περάσει στα χέρια των Δήμων Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. 

Κουρείς-Κομμωτές Αχαΐας: Προκλήσεις και σειρά αιτημάτων στο προσκήνιο – των Θ. Λουλούδη και Δ. Ξένου

Ο Σύνδεσμος Κουρέων – Κομμωτών Αχαΐας ιδρύθηκε το 1868. Μετράει ζωή 156 ετών. Στην Αχαΐα λειτουργούν πάνω από 1.000 κομμωτήρια, απασχολώντας περίπου 3.000 εργαζόμενους. Πρόκειται για έναν κλάδο με ισχυρή παρουσία στην κοινωνική και οικονομική ζωή, αφού οι υπηρεσίες περιποίησης και αισθητικής που παρέχει μας αφορούν όλους ανεξαιρέτως ηλικίας. Για τη λειτουργία και την πρόοδο των επιχειρήσεων του κλάδου είναι αναγκαίο να υπάρχει κατάλληλη υποστήριξη και συνδρομή από το Επιμελητήριο, που έως τώρα φαίνεται να απουσιάζει.

Ο Θ. Λουλούδης στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΓΙΟ 99,2

Ο Θ. Λουλούδης στον ΑΝΤ1 Πάτρας 105,3

Ο ρόλος των θεσμικών φορέων στην υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων

Στην Αρχαία Ρώμη ο θεός “Ιανός” ήταν διπρόσωπος, όπως και ο Δήμος Καλαβρύτων που σήμερα «εμφανίζεται» με δύο πρόσωπα ταυτόχρονα. Το ένα πρόσωπο είναι της ακμής. Αποτελεί πασίγνωστο τουριστικό προορισμό για τον Οδοντωτό, το Χιονοδρομικό, ως city brake, τις Λίμνες Καστριών, τα ιστορικά Μοναστήρια κ.α. Υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες ετησίως. 

Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας: Ο Θ. Λουλούδης σε Δυτική Αχαΐα, Αθήνα, Καλάβρυτα 

Την Παρασκευή 17 Μαΐου, ο Θ. Λουλούδης συναντήθηκε και αντάλλαξε απόψεις με επιχειρηματίες και φορείς στον εμπορικό πεζόδρομο της Κάτω Αχαΐας. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και στην ανάπτυξή τους, καθώς μοιράστηκαν σκέψεις και προβληματισμούς για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών, στην περιοχή.

Πρεμιέρα για το «Small Talks» με Θ. Λουλούδη και Β. Χριστόπουλο

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Peloponnisos FM 104,1 και η καθημερινή εκπομπή «Πρωινός Τύπος» ξεκίνησε από την Παρασκευή 24 Μαΐου και κάθε Παρασκευή, μια νέα ενότητα με τίτλο «Small Talks» (09:30-10:00) με καλεσμένους παράγοντες της τοπικής οικονομίας, της πολιτικής και ενεργούς πολίτες. Καλεσμένοι στο στούντιο του Peloponnisos FM 104,1 ήταν ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής» Θόδωρος Λουλούδης και ο αναπληρωτής δημάρχου Αιγιάλειας και αντιδήμαρχος Έργων Πολεοδομίας, Τεχνικών Υπηρεσιών, Ανάπτυξης και Προγραμματισμού Βασίλης Χριστόπουλος, με θέμα συζήτησης την οικονομία του Δήμου Αιγιάλειας.