Με πανελλαδική τηλεδιάσκεψη θα καθορίσει τη στάση του ο Νίκος Παππάς, που πάντως «γέρνει» προς Κασσελάκη – «Τρύπησε» η Ομπρέλα στην Κρήτη – Τα 40.000 μέλη του κόμματος που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο, αλλά έχουν δικαίωμα να εμφανιστούν στον δεύτερο.

Ημέρα ζυμώσεων, επαφών και… παρασκηνίου είναι η σημερινή για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς άπαντες προσπαθούν να ανασυνταχθούν μετά το «θετικό σοκ» της μεγαλύτερης του αναμενομένου συμμετοχής στις κάλπες. Παρά την ανέλπιστη συμμετοχή της κοινωνίας, την οποία τα κορυφαία στελέχη περιέγραφαν χθες σχεδόν ως «ανάσταση» στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου και το πανηγυρικό κλίμα που θύμιζε ημέρες του 2015, τα δύσκολα για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι μπροστά. Αφενός γιατί η όποια εσωστρέφεια ενόψει του δεύτερου γύρου δεν πρέπει να επισκιάσει την εκκωφαντική εντολή της χθεσινής συμμετοχής και αφετέρου γιατί οι διαπραγματεύσεις για το δεύτερο γύρο μόλις τώρα… αρχίζουν.

Αύριο οι αποφάσεις Παππά

Για τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος έλαβε ποσοστό 45,04% τα πράγματα είναι πιο απλά σε επίπεδο συσχετισμών, καθώς διατηρεί καθαρό προβάδισμα εννέα μονάδων, τον ενθουσιασμό του καινούριου και της… αλλαγής, αλλά και τη δυνατότητα να αυξήσει την απόστασή του έναντι της Έφης Αχτσιόγλου. «Κλειδί», στην πράξη, για να ξεκλειδώσει η πόρτα της Κουμουνδούρου για τον κ. Κασσελάκη αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, η στάση του Νίκου Παππά, ο οποίος όχι μόνο άντεξε στον σκληρό εσωκομματικό ανταγωνισμό, αλλά αναδείχθηκε σε απόλυτο ρυθμιστή με ποσοστό 8,64%. Η χθεσινή δήλωσή του, μετά το πέρας της εσωκομματικής διαδικασίας, έστειλε για τους μυημένους ένα πρώτο στίγμα των προθέσεών του, το οποίο, ωστόσο, αναμένεται να προκαθοριστεί αύριο, Τρίτη, σε πανελλαδική σύσκεψη στελεχών που τον υποστηρίζουν, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη. Το γεγονός, ωστόσο, ότι ο κ. Παππάς τόνισε ήδη από χθες πως «πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στον μετασχηματισμό του κόμματός μας σε μια αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη» συνιστά κατά πολλούς μια πρώτη δήλωση των προθέσεών του στην κατεύθυνση επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών που τον υποστηρίζουν σε όλη τη χώρα βρέθηκαν διαχρονικά στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, καθώς προέρχονται από την «προεδρική» τάση «Κίνηση Μελών», οπότε και αισθάνονται ιδεολογικά εγγύτερα στην πολιτική πλατφόρμα του Στέφανου Κασσελάκη. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να σημειωθούν και κάποιες μετακινήσεις πιο κομματικών στελεχών, προς την πλευρά Αχτσιόγλου.

Παρασκήνιο μετακινήσεων

Στην περίπτωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της «Ομπρέλας», η συντριπτική στήριξή τους προς στην Έφη Αχτσιόγλου μαζί με το ποσοστό 8,4% που έλαβε χθες, έχει σχεδόν προεξοφληθεί, όχι μόνο γιατί αμφότεροι οι υποψήφιοι για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τοποθετηθεί υπέρ μιας πληθυντικής Αριστεράς, αλλά και γιατί ο κ. Τσακαλώτος έθεσε χθες την παράμετρο της «μεταπολιτικής» κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του για το εκλογικό αποτέλεσμα, «φωτογραφίζοντας» την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη. Ωστόσο, πληροφορίες θέλουν να σημειώνονται μετακινήσεις και από το «στρατόπεδο» Τσακαλώτου και προς την πλευρά Κασσελάκη, καθώς τις τελευταίες ώρες οργιάζουν οι φήμες για στελέχη με αφετηρία την Κρήτη που σκέφτονται την μετακίνησή τους στο δεύτερο γύρο. Στην πλευρά Αχτσιόγλου εκτιμάται πως θα γείρει η πλάστιγγα και σχετικά με την στήριξη του Στέφανου Τζουμάκα, ο οποίος σημείωσε χθες ποσοστό 1,28%, καταγγέλλοντας στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας φαινόμενα «εκφυλισμού» της πολιτικής.

Ο γρίφος των παλιών μελών

Το ρευστό, άλλωστε, εσωκομματικό κλίμα, αλλά και οι συνθήκες πόλωσης που επικρατούν δεν αποκλείουν τις όποιες εκπλήξεις και μετακινήσεις, παρά το ευρύ προβάδισμα που διατηρεί ο Στέφανος Κασσελάκης, με δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμη αχαρτογράφητες δεξαμενές.

Συγκεκριμένα, από τα 146.635 μέλη που ψήφισαν χθες, τα περίπου 42.000 ήταν νέα μέλη, τα οποία πραγματοποίησαν επί τόπου την εγγραφή τους στα εκλογικά κέντρα. Ωστόσο, τα εγγεγραμμένα από παλιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέρχονται 170.000 περίπου, εκ των οποίων, όπως προκύπτει, δεν συμμετείχαν όλα στον πρώτο γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης. Τα παλιά, εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όμως, έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στο δεύτερο γύρο, ακόμη και αν δεν ψήφισαν στον πρώτο, προσθέτοντας μια ακόμη, δυναμική παράμετρο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Στην προοπτική αυτή αναφέρθηκε ο πρώην Γραμματέας του κόμματος και Υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα στον στον Ρ/Σ «Alpha 98.9». «Με το ποσοστό που πήρε ο κ. Κασσελάκης, προφανώς πηγαίνει με τους καλύτερους όρους στον δεύτερο γύρο, αλλά ο κόσμος θα κρίνει. Θα σας βάλω και μία παράμετρο η οποία δεν έχει αναφερθεί. Περίπου 40.000 μέλη, ήδη εγγεγραμμένα, δεν προσήλθαν σ’ αυτή τη διαδικασία. Από αυτούς που είχαν γραφτεί στο κόμμα μέχρι και πριν από ένα μήνα. Αυτό, καταρχάς, είναι ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα», όπως εξήγησε. «Αυτός ο κόσμος μπορεί να έχει φύγει. Μπορεί να έχει ψηφίσει άλλα κόμματα στις βουλευτικές εκλογές. Μπορεί να είναι απογοητευμένος. Κάποιοι μπορεί να είχαν κώλυμα. Αυτοί έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις δεύτερες εκλογές. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να γραφτούν νέοι», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.

Πηγή: protothema.gr