Σε μια λαμπρή εκδήλωση στην Κέρτεζη Καλαβρύτων τιμήθηκε ο ήρωας αγωνιστής του 1821 Αναγνώστης Στριφτόμπολας.

Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία, από τον πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο Θεοδωρακόπουλο ο οποίος κύρηξε και τον Θείο Λόγο και τον εφημέριο Κερτέζης π. Ανδρέα Ρηγόπουλο και ακολούθησε το Μνημόσυνο του αγωνιστή.

Ομιλία εκφώνησε ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Ιάσονας Φωτήλας.

Τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν από το Σύλλογο Κερτεζιτών “ο Στριφτόμπολας”  στον ομιλιτή κ. Φωτήλα, στον Πρόεδρο Λεβιδίου και στην δωρήτρια κα Μπακοπούλου.

Ακολούθησε πομπή συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου, στο ηρώο του Στριφτόμπολα και κατάθεση στεφάνων.

Παραβρέθηκαν:

ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ κ. Ιάσων Φωτήλας

ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος

ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Φίλιας

οι Αντιδήμαρχοι κ. Βαρβιτσιώτης, Δουκλιάς και Σαμαρτζόπουλος

η Αντιδήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κα Ασκούνη

ο Αιγίου κ. Γιοβάς από την Αιγιάλεια

ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κέρτεζης

ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Λεβιδίου

οι Πρόεδροι των Συλλόγων Κερτέζης

ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κακκαβάς

εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων, και εκπρόσωποι της Αστυνομίας.

Ιάσων Φωτήλας:

” Έχουμε αποδείξει την αγάπη μας γι’ αυτόν τον τόπο ιστορικά και με κάθε δυνατό τρόπο κρατώντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι με την ομόνοια, την ομαδικότητα και την προσήλωση μας σε έναν κοινό στόχο μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα.”
Σήμερα στην Κέρτεζη των Καλαβρύτων τιμήσαμε την μνήμη του αγωνιστή της Επανάστασης του 1821 Δημητρίου (Αναγνώστη) Στριφτόμπολα.
Συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό σύλλογο Κερτεζιτών ” Ο Στριφτόμπολας” και στην ακούραστη πρόεδρο του Γεωργία Χασαποπούλου για τις δράσεις τους που αναδεικνύουν την ιστορία αυτού του τόπου. Από την πλευρά μου θα ειμαι αρωγός σε κάθε προσπάθεια σας.

Ο Αναγνώστης (Δημήτριος) Στριφτόμπολας ήταν Έλληνας αγωνιστής και οπλαρχηγός του 1821 με καταγωγή από την Κέρτεζη Καλαβρύτων.

Βιογραφία
Γεννήθηκε στην Κέρτεζη Καλαβρύτων το 1778. Το πραγματικό όνομα του ήταν Δημήτριος αλλά ονομάστηκε Αναγνώστης από τους δασκάλους του λόγω του ότι ήταν ιδιαίτερα επιμελής μαθητής.

Ήταν παντρεμένος με την Αγγελική και είχαν αποκτήσει δύο γνωστές κόρες, τη Βασιλική και την Αικατερίνη κι έναν γνωστό γιό τον Γεώργιο, όπου και αυτός υπήρξε αγωνιστής της Επανάστασης.

Ο Στριφτόμπολας είχε συγγενική σχέση και με τους Κολοκοτρωναίους, καθώς η γιαγιά του, σύζυγος του παππού του Δημητρίου, ήταν αδερφή του Κωνσταντίνου Κολοκοτρώνη, πατέρα του Γέρου του Μωριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Το 1800 αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Τριπολιτσά για να εργαστεί ως διδάσκαλος. Εκεί όμως αντί να μαθαίνει τα παιδιά γράμματα τα μάθαινε την τέχνη του πολέμου, και ειδικά πως να χειρίζονται το μαχαίρι. Ήταν άσπονδος εχθρός των Τούρκων και φιλονικούσε συνέχεια μαζί τους, ώσπου μία μέρα σκότωσε κάποιον Τούρκο. Το 1805 κατέφυγε στην ορεινή περιοχή της Λακωνίας και έπειτα στη Ζάκυνθο, όπου κατατάχτηκε στον Αγγλικό στρατό. Το 1814 επέστρεφε στην περιοχή των Καλαβρύτων και το 1818 στην Τριπολιτσά ως σωματοφύλακας του Ασημάκη Ζαΐμη. Το 1817 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Όταν βρίσκονταν στην Τριπολιτσά αρρώστησε βαριά και φοβούμενος τους Τούρκους κατέφυγε στο σπίτι του Ιωάννη Στεφανόπουλου, ωρολογοποιού στο επάγγελμα, ο οποίος έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης από τους Τούρκους, έως ότου ανάρρωσε. Το 1821 συγκρότησε πολυάριθμο επαναστατικό σώμα με επικεφαλής 15 μπουλουξίδες, με το οποίο πήρε μέρος στην πολιορκία και την κατάληψη των Καλαβρύτων στις 21 Μαρτίου του 1821. Στη συνέχεια πολέμησε με τα παλληκάρια του στην πολιορκία του Ακροκορίνθου, στη μάχη του Λεβιδίου όπου και σκοτώθηκε.

Ανώνυμος συγγραφέας του 1850 που αφηγείται λεπτομέρειες της δράσης της οικογένειας Στριφτόμπολα, αναφέρει την παρουσία της ομάδας του Αναγνώστη Στριφτόμπολα στη δοξολογία και ορκωμοσία αγωνιστών στην Αγία Λαύρα την 17 Μαρτίου 1821 (εορτή του Αγίου Αλεξίου, πολιούχου των Καλαβρύτων). Αναφέρει μάλιστα ότι μέλος της εν λόγω ομάδας ήταν ο σημαιοφόρος της σημαίας με τον Φοίνικα. Η παρουσία του Αν. Στριφτόμπολα στις πρώτες πολεμικές ενέργειες στα Καλάβρυτα και μετέπειτα στο Λεβίδι πιστοποιείται από έγγραφο που υπογράφουν το 1827 ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και άλλοι ήρωες της Επανάστασης. Ως αγωνιστής αναφέρεται και ο γιος του Γεώργιος.

Ανεψιός του ήταν ο Αλέξιος Στριφτόμπολας.

Πηγή: el.wikipedia.org