Από το έτος 2011 το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών έχει θεσπίσει Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου που απευθύνεται στους μαθητές και τις μαθήτριες Λυκείου όλων των τάξεων και κατευθύνσεων. Το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών αναλαμβάνει τη συμμετοχή των νικητών στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Φιλοσοφίας (ΔΟΦ), καθώς οι δύο μαθητές ή μαθήτριες που πρωτεύουν στην ετήσια εθνική διοργάνωση, προκρίνονται για συμμετοχή στην Ολυμπιάδα, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και στην οποία συμμετέχουν 60 περίπου χώρες.

Φέτος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θεωρώντας ότι η ανωτέρω δράση μέσω της διεξαγωγής του τελικού του 13ου Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Φιλοσοφικού Δοκιμίου στην Πάτρα αποτελεί προσφορά του Πανεπιστημίου Πατρών στην ευρύτερη κοινωνία αλλά ταυτόχρονα επιστρέφει οφέλη στο Πανεπιστήμιο και στην πόλη αποφάσισε να συνδράμει στην πραγματοποίηση του Διαγωνισμού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Τάκης Παπαδόπουλος, παραβρέθηκε στην τελετή απονομής των διακρίσεων στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στον σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων τόνισε:“Η φιλοσοφική σκέψη φαίνεται να ενδιαφέρει τον έφηβο, που σε αυτήν την ηλικία πλάθει την προσωπικότητά του, ανακαλύπτει τον κόσμο και οριοθετεί την σχέση του με τον εαυτό του, τους άλλους και το περιβάλλον του. Όλοι οι μαθητές είναι νικητές, και μόνο λόγω της συμμετοχής τους σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες μαθητές, τους καθηγητές τους και βέβαια στην Επιστημονική Οργανωτική Επιτροπή του 13ου Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Φιλοσοφικού Δοκιμίου και στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών”.