Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδίας εξέδωσε προειδοποίηση για σοβαρό κύμα καύσωνα για την περιοχή ως αποτέλεσμα της πρόβλεψης

Η Ινδία κατέγραψε θερμοκρασία 52,3 βαθμούς Κελσίου, χτες, Τετάρτη (29/5), η οποία φέρεται να είναι και η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη.

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδίας, η θερμοκρασόα αυτή καταγράφηκε σε μετεωρολογικό σταθμό στο Μουνγκεσπούρ, ένα προάστιο του Νέου Δελχί.

Η κυβέρνηση εξετάζει τα δεδομένα, λέγοντας ότι η θερμοκρασία είναι ακραία σε σύγκριση με τις μετρήσεις σε άλλους σταθμούς και ότι θα μπορούσε να υπάρχει σφάλμα στον αισθητήρα ή να οφείλεται στις τοπικές συνθήκες. Προηγούμενες προβλέψεις καιρού για την ημέρα είχαν εκτιμήσει πως η θερμοκρασία θα κυμαινόταν 9 βαθμούς κάτω και δεν περίμεναν τέτοια κλιμάκωση, ενώ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό μέσο ABC News, ήταν οι θερμοί άνεμοι από τη βορειοδυτική Ινδία που συνέβαλαν στις θερμότερες από τις αναμενόμενες θερμοκρασίες.

Το προηγούμενο ρεκόρ στο σταθμό Μουνγκεσπούρ είχε καταηραφεί το 2002, 49,2 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με τον ινδικό τηλεοπτικό σταθμό NDTV, ενώ σε όλη τη χώρα, το τελευταίο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας καταγράφηκε στην Ινδία το 2016, στο Ρατζαστάν και ήταν 51 βαθμοί Κελσίου, αναφέρει το IMD.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδίας εξέδωσε προειδοποίηση για σοβαρό κύμα καύσωνα για την περιοχή ως αποτέλεσμα της πρόβλεψης. Ο καύσωνας στην Ινδία θεωρείται «σοβαρός» όταν οι θερμοκρασίες φτάσουν τους 6,5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τις κανονικές.

Στο Νέο Δελχί εκδόθηκε επίσης κόκκινος συναγερμός για την υγεία, ο οποίος υποδεικνύει «πολύ υψηλή πιθανότητα εμφάνισης θερμικής ασθένειας και θερμοπληξίας σε όλες τις ηλικίες» για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της περιοχής των 30 εκατομμυρίων κατοίκων.

Παράλληλα, οι τοπικές κυβερνήσεις επέβαλαν πρόστιμο 22,14 ευρώ σε όποιον χρησιμοποιεί το νερό σπάταλα, όπως για παράδειγμα για να πλύνει το αυτοκίνητό του, επικαλούμενοι την έλλειψη.

Πηγή: protothema.gr